YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
cosmic candy

Το Ελληνικό Σινεμά γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν την Ημέρα της Γυναίκας με 3 ταινίες για δωρεάν προβολή

H Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, προσφέροντας 3 ταινίες σε δωρεάν on demand προβολή. Και οι 3 ταινίες ανήκουν σε Ελληνίδες δημιουργούς και έχουν βραβευθεί στα βραβεία ΙΡΙΣ 2020.

αφίσα
8 Μαρτίου: Το Ελληνικό Σινεμά γιορτάζει τις γυναίκες δημιουργούς

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παγκόσμια αυτή γιορτή έχει επανανοηματοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση και διάδοση φεμινιστικών κινημάτων όπως το #metoo και πλέον αποτελεί αφορμή για να αναδειχθούν στον δημόσιο διάλογο σύγχρονες διεκδικήσεις ισότητας που καλύπτουν όλους τους παραδοσιακά ανδροκρατούμενους χώρους. Στο πλαίσιο αυτό, η αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων για τον ρόλο της γυναίκας στην τέχνη ενισχύεται, με την ολοένα και πιο δυναμική παρουσία γυναικών στις θέσεις της σκηνοθέτριας ή/και παραγωγού, συμπαρασύροντας το σύνολο του σινεμά από τα funds και τα συνεργεία μέχρι τη διανομή, τα φεστιβάλ, τους/-τις programmers και τους/-τις κριτικούς στην αλλαγή νοοτροπιών που οδήγησαν σε δεκαετίες αποκλεισμών και προκατάληψης. Τρεις φιλόδοξες τέτοιες συνεργασίες σκηνοθετριών – παραγωγών βραβεύτηκαν πέρσι από την κινηματογραφική κοινότητα στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Οι ταινίες που θα προβληθούν

Ηλεκτρικός Κύκνος | Electric Swan (2019)

Δράμα, Φαντασίας, 40 λεπτά

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη

Γλώσσα: Ισπανικά

Υποτίθεται πως τα κτίρια δεν κουνιούνται. Αλλά στη Λεωφόρο Λιμπερταδόρ 2050, ένα κτίριο κουνιέται. Μια περίεργη ναυτία εισχωρεί στους τοίχους και αποσυντονίζει τους κατοίκους. Αυτοί που ζουν στους ψηλούς ορόφους φοβούνται ότι θα πέσουν- αυτοί που μένουν από κάτω φοβούνται ότι θα πνιγούν.

Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες | When Tomatoes Met Wagner (2019)

Ντοκιμαντέρ, 1 ώρα και 12 λεπτά

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου

Γλώσσα: Ελληνικά

Σε ένα χωριό του Θεσσαλικού κάμπου που αργοπεθαίνει, δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες, αποφασίζουν να κάνουν τα πράγματα κάπως διαφορετικά. Με την βοήθεια του Βάγκνερ, του Κολόμβου και τοπικών μύθων, επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας. Με χιουμοριστική και ποιητική διάθεση, η ταινία μιλάει για την δύναμη των ανθρωπίνων σχέσεων, την σημασία να βλέπει κανείς την ζωή και τον κόσμο με διαφορετική ματιά και τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίζεται σε δύσκολους καιρούς.

Cosmic Candy (2019)

Κωμωδία, Δράμα, Φαντασίας, 1 ώρα και 40 λεπτά

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ρηνιώ Δραγασάκη

Γλώσσα: Ελληνικά

Η Άννα, μια μοναχική και ιδιόρρυθμη ταμίας σουπερμάρκετ αναγκάζεται να πάρει υπό την προστασία της το δεκάχρονο κορίτσι του διπλανού διαμερίσματος, ύστερα από την μυστηριώδη εξαφάνιση του πατέρα του. Την ίδια στιγμή διαπραγματεύεται την πιθανή της απόλυση και ένα ρομαντικό ειδύλλιο για πρώτη φορά στη ζωή της. Και όλα αυτά υπό την επήρεια υπερβολικής ποσότητας Κοσμικ Κάντυ, της καραμέλας που σκάει στο στόμα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε και τις 3 ταινίες δωρεάν, ως αύριο στις 12:01 π.μ εδώ.

Για περισσότερα κινηματογραφικά νέα, πατήστε εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ”We choose to challenge”

Κείμενο: Θεοδωρίδου Ελένη (Lavart)

Πηγές Φωτογραφιών: 1, 2

 

 

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ