Τι θα χαθεί εάν όντως βομβαρδιστεί η πολιτιστική κληρονομιά του Ιράν

Εάν ο Trump πραγματοποιήσει όντως τις απειλές του σε περίπτωση αντίδρασης του Ιραν και βομβαρδίσει ιστορικά μνημεία της Ανατολής γνωρίζει άραγε το αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό κακό που θα προκαλέσει; Όταν μιλάμε για το Ιράν μιλάμε για μία χώρα με πολιτισμό 5000 ετών και με πάνω από 20 τουλάχιστον μνηνεία που προστατεύονται από την Unesco. Ας δούμε μερικά από αυτά:

1: Persepolis: Η Περσέπολη ήταν αρχαία πρωτεύουσα της δυναστεία των Αχαιμενιδών. Σύμφωνα με αρχαιολογικές μαρτυρίες τα ευρήματα  χρονολογούνται γύρω στο 518 π.Χ.2: Shah Cheragh mosque, Shiraz: Θρησκευτικό μνημείο που αποτελείται από 2 ναούς. Χρονολογείται στο 900 π.Χ.

3: Vank Cathedral: Ο ναός αυτός δημιουργήθηκε το 1606. Οι τοιχογραφίες και αγιογραφίες που βρίσκονται σε αυτόν θεωρούνται μοναδικές.

4: Bridges of Isfahan: Το Ισφαχάν, στην ολότητα του, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Ανατολής από πολιτιστικής απόψεως. Είναι η παλιά πρωτεύουσα της Περσίας και εντός της συναντά κανείς πολλούς αρχιτεκτονικούς θησαυρούς.5: Sheik Lotfallah mosque, Isfahan: Θεωρείται ως ένα από τα αριστουργήματα ιρανικής αρχιτεκτονικής. Ολοκληρώθηκε το 1619.

6: Imam Reza Shrine, Mashhad: Αποτελεί ένα σύμπλεγμα κτηρίων όπου μπορεί να συναντήσει κανείς ένα μαυσωλείο, αρχαίες βιβλιοθήκες, μουσεία , ναούς και αρχαιολογικούς χώρους. Δημιουργήθηκε το 818.

7: Pasargadae: Οι Παρασγάδες είναι αρχαία πόλη της Περσίας που σήμερα αποτελεί αρχαιολογικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το όνομα της πόλης προέρχεται από μεταγραφή στα ελληνικά του αρχαίου περσικού τοπωνυμίου Pâthragâda.

8: Tomb of Daniel: Ο ναός αυτός αποτελεί μνημείο και τάφο του ιερού για τους μουσουλμάνους προφήτη Daniel.

9: The Citadel of Bam: Δεν γνωρίζουμε ακριβώς το έτος δημιουργίας του συγκεκριμένου οχυρού, ωστόσο οι αρχαιολόγοι τείνουν προς το 579 με 323 π.Χ. Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα όμως είναι πως ο εν λόγω αρχαιολογικός, χώρος λόγω της περίπλοκης αρχιτεκτονικής δομής και της ομορφιάς του, έχει ανακηρυχθεί αρχαιολογικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

10: Gonbad-e Kavus: Ο πύργος στο Gonbad-e Kavus αποτελεί άλλο ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς σύμφωνα την UNESCO. Αποτελεί τον τάφο του βασιλιά Qabus (978-1012) και χτίστηκε από τον ίδιο κατά την διάρκεια της ζωής του (1006/7).

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11.

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ