Ο καυτός Ιούλιος μας αποχαιρετά με αρκετά ενδιαφέρουσες παραστάσεις που έχουν πρόδηλο το ελληνικό στοιχείο. Ο Αλέξης Ζορμπάς, η ιστορία μιας διαχρονικής φιγούρας που έγινε ταινία, κάνοντας γνωστή, για έναν ακόμη λόγο, την χώρα μας διεθνώς, και η Μήδεια, μια τραγωδία σχετικά, μεταξύ άλλων, με τις επιπτώσεις του ερωτικού πόθου στον άνθρωπο, είναι τα έργα που προσφέρει στους Θεσσαλονικείς το Φεστιβάλ Δάσους αυτή την εβδομάδα. Επιπλέον, οι Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου 2017 ρίχνουν αυλαία με τις παραστάσεις Ο βίος του Ευστρατίου και Το μόνον της ζωής του ταξείδιον, οι οποίες γνώρισαν επιτυχία στην Αθήνα τους προηγούμενους μήνες και περιέχουν ηθογραφικά, επαρχιώτικα χαρακτηριστικά. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα αυτές τις επιλογές!    

 

Αλέξης Ζορμπάς του Νίκου Καζαντζάκη σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή στο θέατρο Δάσους

Ο Αλέξης Ζορμπάς αποτελεί πρόσωπο αρκετά εμβληματικό για τον ελληνικό λαό καθώς είναι ο πρωταγωνιστής του διεθνώς αναγνωρισμένου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη Ο βιος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά. Οι περισσότεροι τον έχουν ακουστά από την ομώνυμη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη (1964), η οποία απέσπασε τρία όσκαρ. Ο Άντονι Κουίν ερμήνευσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε την μουσική και η κινηματογράφηση εκτυλίχτηκε στην Κρήτη. Το Φεστιβάλ Δάσους στο πλαίσιο του Έτους Καζαντζάκη 2017 αποφάσισε να ανεβάσει το έργο σε διασκευή των Ρέππα – Παπαθανασίου και σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή.

Το μυθιστόρημα διηγείται την συνάντηση και αλληλεπίδραση του διανοούμενου Νίκου Καζαντζάκη και του λαϊκού αλλά γεμάτου εμπειρίες ζωής γέροντα Ζορμπά. Πρόκειται για μια σπουδή της ανθρώπινης στάσης απέναντι στο μυστήριο της ζωής, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που έζησε ο συγγραφέας. Ο Γρηγόρης Βαλτινός αναλαμβάνει να ενσαρκώσει τον ρόλο του σοφού γέροντα, πλαισιωμένος από έναν δυνατό θίασο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους Νίκο Βερλέκη, Ναταλία Δραγούμη, Ταμίλα Κουλίεβα, Άννα Μονογιού, Μέμο Μπεγνή και Τάκη Παπαματθαίου. Η παράσταση, που χρησιμοποιεί τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, ερχεται στο θέατρο Δάσους για δυο μόνο βραδιές στις 24 και 25 Ιουλίου.


Συντελεστές
Συγγραφέας: Νίκος Καζαντζάκης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Διασκευή: Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Χορογραφίες:  Δημήτρης Παπάζογλου
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Ενορχήστρωση: Αλέξιος Πρίφτης
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παύλος Σαχπεκίδης
Παραγωγή: Αφοι Τάγαρη
Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη

Πρωταγωνιστούν αλφαβητικά:
Γρηγόρης Βαλτινός, Νίκος Βερλέκης Στέλλα Γκίκα, Ναταλία Δραγούμη, Ταμίλα Κουλίεβα, Άννα Μονογιού, Μέμος Μπεγνής, Τάκης Παπαματθαίου, Γιώργος Παράσχος, Γρηγόρης Σταμούλης και ο Ρένος Ρώτας

Συμμετέχουν οι:
Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Βασίλης Ζαϊφίδης, Βασίλης Λέμπερος, Αλεξία Μουστάκα, Αρετή Πασχάλη, Δέσποινα Πολυκανδρίτου,  Μαριαλένα Ροζάκη, Αλέξανδρος Σιάτρας, Γιώργος Τσούρμας, Νικορέστης Χανιωτάκης , Χριστίνα Ψάλτη

INFO

Από 24 έως 25 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους, Δάσος Σέϊχ Σου, Θεσσαλονίκη
Παραστάσεις:
Ώρα έναρξης: 21:30
Εισιτήρια:
Τιμές Εισιτηρίων: από 17€

 

Ο βίος του Ευστρατίου σε σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη στο θέατρο Κήπου

Ο Ευστράτιος είναι ένας νεοέλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας που όταν ήταν έφηβος εγκατέλειψε το χωριό του, την Βροντού, και αποκήρυξε το παρελθόν του. Η κόρη του Σωσάννα, με αφορμή τον επικείμενο θάνατο του πατέρα της, ταξιδεύει στην Βροντού όπου μέσα από συζητήσεις με τους ντόπιους προσπαθεί να διερευνήσει τους λόγους και τα γεγονότα για τα οποία εκείνος έφυγε. Πρόκειται για μια διείσδυση στο παρελθόν η οποία αγγίζει ζητήματα όπως η εθνική ταυτότητα, η θέση της γυναίκας στην πατριαρχική κοινωνία και η σημασία του έρωτα.Ο Θωμάς Βελισσάρης βρίσκεται στην σχετικά σπάνια αλλά ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση του συγγραφέα και ταυτόχρονα σκηνοθέτη της παράστασης. Η σκηνική δράση έχει μυσταγωγικό χαρακτήρα και θυμίζει αρχαίο δράμα καθώς ένας Υποκριτής συνδιαλέγεται με τον Χορό. Η γλώσσα είναι σύγχρονη και υποστηρίζεται από παραδοσιακή μουσική με βυζαντινά στοιχεία (η αισθητική της βυζαντινής αγιογραφίας ενυπάρχει τόσο στις μελωδίες όσο και στην σκηνογραφία της παράστασης). Από το έργο δεν λείπουν τα ηθογραφικά – λαογραφικά χαρακτηριστικά, τα οποία προέρχονται από τις μνήμες του ίδιου του Βελισσάρη. Η παράσταση (την οποία φωτογράφισε ο Δημήτρης Φαργκάνης) θα ανέβει στις 24 και 25 Ιουλίου στο θέατρο Κήπου στο πλαίσιο του φεστιβάλ Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου 2017.

Συντελεστές
Σύλληψη – Συγγραφή – Σκηνοθεσία: Θωμάς Βελισσάρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τατιάνα Νικολαΐδου, Μαρίνα Καζόλη
Μουσική Διδασκαλία – Επιμέλεια: Ευτυχία Καβαλίκα
Οργάνωση Παραγωγής: Τατιάνα Νικολαΐδου & Θίασος
Σκηνογραφική – Ενδυματολογική Επιμέλεια: Ο Θίασος
Αφίσα – Teaser – Φωτογραφίες : Τατιάνα Νικολαΐδου

Ηθοποιοί: Αλεξανδρίδου Μαρία, Αρουτζίδου Μαρία, Καβαλίκα Ευτυχία, Καραγεώργου Μάρω, Κουστολίδης Δημήτρης, Μάγειρος Βαγγέλης, Παντελίδου Έλενα, Παππά Ναταλία-Λυδία, Χατζηγεωργίου Κώστας

INFO

Από 24 έως 25 Ιουλίου στο θέατρο Κήπου, Νικολάου Γερμανού, Πλατεία ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 256775
Παραστάσεις:
Ώρα Έναρξης: 21:00
Εισιτήρια:
Τιμές εισιτηρίων:
10€ κανονικό
8€ φοιτητικό, μαθητικό, ομαδικά

 

Το μόνον της ζωής του ταξείδιον του Γεώργιου Βιζυηνού σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη στο θέατρο Κήπου

Το διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού Το μόνον της ζωής του ταξείδιον περιέχει, όπως και τα περισσότερα έργα του, προσωπικά βιώματα και αναμνήσεις του. Αναλύονται με ιδιαίτερα ρεαλιστικό τρόπο οι εμπειρίες, οι φόβοι και οι επιθυμίες του δεκάχρονου τότε Βιζυηνού, ο οποίος δούλευε ως παραγιός υπό έναν τυραννικό ράπτη στην Κωνσταντινούπολη. Η σχέση του Βιζυηνού με τον παππού και την γιαγιά του αλλά και η ο τρόπος σκέψης που επικρατούσε εκείνη την εποχή στην ελληνική επαρχία αποτελούν βασικό κομμάτι της ιστορίας αλλά και της ηθογραφίας του διηγήματος. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση είναι το στοιχείο που αξιοποιεί ο Αβδελιώδης δημιουργώντας έναν αριστοτεχνικό θεατρικό μονόλογο επί σκηνής.Η Ιωάννα Παππά, ηθοποιός αρκετά γνωστή από την πορεία της τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση, αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου την σκηνική δράση έχοντας έναν ρόλο άκρως αφηγηματικό. Πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα καθώς στα έργα του Βιζυηνού γίνεται μια μίξη στοιχείων δημοτικής και καθαρεύουσας. Η καλοδουλεμένη γλώσσα συνοδεύεται από ζωντανή μουσική, η οποία ενισχύει σημαντικά τις εικόνες που προσφέρει το διήγημα. Η παράσταση ερχεται στο θέατρο Κήπου στις 26 Ιουλίου, κλείνοντας το φεστιβάλ Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου 2017.


Συντελεστές
Διδασκαλία ερμηνείας, σκηνική όψη, φωτισμοί, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Κοστούμια: Αριστείδης Πατσόγλου
Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης
Live Πιάνο: Αλέξανδρος Αβδελιώδης

Ερμηνεύει η Ιωάννα Παππά

INFO

Στις 26 Ιουλίου στο θέατρο Κήπου, Νικολάου Γερμανού, Πλατεία ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 256775
Παραστάσεις:
Ώρα Έναρξης: 21:00
Εισιτήρια:
Τιμές εισιτηρίων:
15€ κανονικό
12€ φοιτητικό, μαθητικό, ομαδικά

Μήδεια του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη στο θέατρο Δάσους

Η Μήδεια αποτελεί μια σημαντική γυναικεία φιγούρα της αρχαιότητας που έχει απασχολήσει έντονα το κοινό αλλά και τους μελετητές, κυρίως λόγω του φοβερού εγκλήματος που διαπράττει, του φόνου των παιδιών της. Βασανισμένη από το πάθος της για τον σύζυγο της και νιώθοντας προδομένη όταν αυτός την παραμερίζει για να παντρευτεί μιαν άλλη γυναίκα, η Μήδεια φτάνει στα άκρα και οδηγείται στο έγκλημα για να εκδικηθεί.

Πρόκειται για ένα έργο που θέλει να τονίσει την βαρβαρότητα της πρωταγωνίστριας του τόσο εθνολογικά (η Μήδεια είναι μια μάγισσα ξενικής καταγωγής) όσο και ψυχογραφικά (τα συναισθήματα της είναι έντονα και την οδηγούν σε καταστροφικές πράξεις).

Η σκηνοθεσία του έργου γίνεται από την Μαριάννα Κάλμπαρη και είναι βασισμένη στην μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. Στα στάσιμα μεταξύ των επεισοδίων παρεμβάλλονται αρχαιοελληνικά κείμενα και ποιήματα του Πλάτωνα, του Θεόκριτου και της Σαπφούς μεταξύ άλλων, τα οποία διερευνούν το ζήτημα του έρωτα. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται η Μαρία Ναυπλιώτου, η οποία πλαισιώνεται από ένα δυνατό καστ ηθοποιών (Χάρης Φραγκούλης, Γεράσιμος Γεννατάς, Μαριάννα Κάλμπαρη, Αλεξάνδρα Καζάζου, Σύρμω Κεκέ, Ιωάννα Μαυρέα, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Θεοδώρα Τζήμου). Η παράσταση, που συνοδεύεται από ζωντανή μουσική, ανεβαίνει από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν για μια μόνο βραδιά στο θέατρο Δάσους στις 27 Ιουλίου.

Συντελεστές
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Δραματουργική επεξεργασία: Μαριάννα Κάλμπαρη, Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικό –κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική σύνθεση: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα
Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
Α’ Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Μόσχου
Βοηθός συνθέτη: Βάϊος Πράπας
Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Παπαδοπούλου
Βοηθός σχεδιαστή φωτισμών: Στέβη Κουτσοθανάση
Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Πρωταγωνιστούν: Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρης Φραγκούλης και αλφαβητικά οι Γεράσιμος Γεννατάς, Μαριάννα Κάλμπαρη, Αλεξάνδρα Καζάζου, Σύρμω Κεκέ, Ιωάννα Μαυρέα, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Θεοδώρα Τζήμου.

Συμμετέχουν: Λήδα Κουτσοδασκάλου, Βασιλίνα Κατερίνη, Μάριος Κρητικόπουλος, Ευθύμης Χαλκίδης, Αλέξανδρος Σκουρλέτης.

Μουσικοί επί σκηνής: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος (κιθάρα), Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα), Βάϊος Πράπας (μπάσο – κρουστά), Κωνσταντίνος Ευστρατίου (μεταλλόφωνο).

Στην παράσταση παρουσιάζονται κείμενα από τους παρακάτω συγγραφείς της αρχαιοελληνικής γραμματείας: Πλάτωνα (Ο λόγος του Αριστοφάνη στο Συμπόσιο), Θεόκριτο (μτφ. Ιωάννης Πολέμης), Σαπφώ, Αρτεμίδωρο, Μνησίλοχο, Πλούταρχο, Μακηδόνιο Ύπατο σε μετάφραση – απόδοση Μαριάννας Κάλμπαρη και Έλενας Τριανταφυλλοπούλου

INFO

Στις 27 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους, Δάσος Σέϊχ Σου, Θεσσαλονίκη
Παραστάσεις:
Ώρα έναρξης: 21.00
Εισιτήρια:

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 18€
Εκπτωτικό: 15€
Ανέργων: 12€

Προπώληση:
Στα σημεία προπώλησης του 3ου Φεστιβάλ Δάσους
Πληροφορίες: 2315 200200

 

Κείμενο: Θοδωρής Κανάκης (Lavart)

Πηγές φωτογραφιών: 1234

 

Κοινοποίηση:

Σχόλια

No more articles
Αθήνα: Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας 24/7 – 30/7

Close