Καθώς πλησιάζει το τέλος του Ιουλίου και βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, η ποικιλία στα θεατρικά δρώμενα που ξεκίνησε τις προηγούμενες εβδομάδες συνεχίζει ακάθεκτη. Το Φεστιβάλ Δάσους προσφέρει στους Θεσσαλονικείς την αρχαία τραγωδία Οιδίπους επί Κολωνώ, σκηνοθετημένη υπό μια φρέσκια οπτική, αλλά και την βιογραφική παράσταση Φιλιώ Χαϊδεμένου, η οποία αναμφίβολα θα επαναφέρει μνήμες από το παρελθόν του ελληνισμού. Εκτός των φεστιβαλικών επιλογών βρίσκονται οι παραστάσεις Το ψέμα και Η όπερα βγήκε από τον παράδεισο, οι οποίες είναι κατά βάση κωμικές. Η πρώτη πραγματεύεται το παιχνίδι μεταξύ αλήθειας και ψέματος και η δεύτερη συνδυάζει το κωμικό με το μουσικό στοιχείο. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά αυτές τις επιλογές!

 

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δάσους:

Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη στο θέατρο Δάσους

Η τραγωδία Οιδίπους επί Κολωνώ αποτελεί το τελευταίο έργο του μεγάλου τραγικού ποιητή Σοφοκλή και έχει στο επίκεντρο της σημαντικά ζητήματα όπως η φιλοξενία, τα στερεότυπα αλλά και η κατάχρηση εξουσίας. Ο Οιδίποδας, έπειτα από περιπλάνηση δέκα χρόνων, όντας τυφλός και εξαθλιωμένος, διαισθάνεται ότι σύντομα θα έρθει το τέλος της ζωής του. Ψάχνοντας έναν τόπο ώστε να αναπαυτεί, ζητάει άσυλο από τους κατοίκους του Κολωνού. Το αίτημα του αυτό συναντά δυσκολίες τόσο από τους ίδιους τους γηγενείς, που φοβούνται ότι θα φέρει μαζί του το μίασμα, όσο και από τον κουνιάδο του, Κρέοντα, ο οποίος θέλει μέσω της βίας να τον επαναφέρει στην Θήβα (καθώς υπάρχει ένας χρησμός ότι ο θάνατος του Οιδίποδα θα επιφέρει δύναμη στο μέρος ταφής του). Ο πρωταγωνιστής, μέσα από μια σειρά συναντήσεων με γνωστά (Αντιγόνη, Κρέοντας) αλλά και άγνωστα του πρόσωπα (Θησέας), μελετά προβληματισμένος τα τραγικά γεγονότα της ζωής του με μια φιλοσοφική ματιά.Η μετάφραση του αρχαίου έργου από τον Δημήτρη Δημητριάδη δίνει την δυνατότητα στον σκηνοθέτη Σταύρο Τσακίρη να συνδυάσει το μοντέρνο με την παράδοση. Στην παράσταση ακολουθείται μια αφηγηματική φόρμα η οποία μετατρέπει τον μύθο σε παραβολή. Οι χαρακτήρες λειτουργούν σαν οπτασίες του ετοιμοθάνατου Οιδίποδα, τοποθετημένες σε έναν χώρο με ελάχιστα αντικείμενα, ο οποίος συνεχώς μεταβάλλεται. Η μουσική του Μίνου Μάτσα δίνει έναν λυρικό χαρακτήρα στην παράσταση. Στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός, Κώστας Καζάκος. Η τραγωδία παίρνει σάρκα και οστά στο θέατρο Δάσους για δυο μόνο βραδιές στις 17 και 18 Ιουλίου.


Συντελεστές
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Σταύρος  Σ. Τσακίρης
Επεξεργασία κειμένου: Σταύρος  Σ. Τσακίρης – Δήμητρα Πετροπούλου
Σκηνικά: Κέννυ Μακ Λέλλαν
Κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Φωτισμοί: Aλέκος Γιάνναρος
Δραματουργός: Λουίζα Αρκουμανέα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χάρης Πεχλιβανίδης
Μάσκες: Εύα Νικολοπούλου
Αφίσα: Αλέξανδρος Ψυχούλης
Μουσική προετοιμασία: Μάριον Πελεκάνου
Μουσική διδασκαλία: Bαλέρια Δημητριάδου
Φωτογραφίες – Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης
Δ/νση παραγωγής: Γιώργος Σύρμας
Παραγωγή: Venus A.E.

Παίζουν: Δημήτρης Λιγνάδης (Ξένος), Κώστας Καζάκος (Οιδίπους), Κόρα Καρβούνη (Αντιγόνη), Τζένυ Κόλλια (Ισμήνη), Γιάννος Περλέγκας (Θησέας), Δημήτρης Ήμελλος (Κρέων), Δημήτρης Λάλος (Πολυνείκης)

Χορός Ψαλτών: Πέτρος Δασκαλοθανάσης, Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, Θεόδωρος Παλτόγλου,  Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης
Χορός Πολιτών: Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Βαλέρια Δημητριάδου, Παναγιώτης Καμμένος, Ορέστης Καρύδας, Αγγελίνα Κλαυδιανού

INFO

Από 17 έως 18 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους, Δάσος Σέϊχ Σου, Θεσσαλονίκη
Παραστάσεις:
Ώρα έναρξης: 21:15
Διάρκεια: 120′
Εισιτήρια:
Τιμή προπώλησης 12 € (ισχύει έως 4 Ιουνίου)
Γενική είσοδος: 18 €
Μειωμένο: 12€*
*Ισχύει για: άτομα κάτω των 12, άτομα άνω των 65, άνεργους, φοιτητές, ΑμεΑ

 

Φιλιώ Χαϊδεμένου σε σκηνοθεσία Βασίλη Ευταξόπουλου στο θέατρο Δάσους

Η Μικρασιατική Καταστροφή (1922) αποτελεί γεγονός που σημάδεψε για πάντα το ελληνικό έθνος και προκαλεί συγκίνηση μέχρι και σήμερα. Έχουν γραφτεί πολλά και σημαντικά βιογραφικά έργα που διηγούνται τα γεγονότα της καταστροφής και του εκτοπισμού, κανένα όμως σαν εκείνο της Φιλιώς Χαϊδεμένου. Πρόκειται για μια γυναίκα που έχασε τον πατέρα και τα αδέλφια της κατά την διάρκεια του διωγμού των Ελλήνων από τα Μικρασιατικά παράλια αλλά που όμως κατάφερε να επιβιώσει, να δουλέψει σκληρά και να πραγματοποιήσει το όνειρο της, δηλαδή την δημιουργία του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού.Η ιστορία της Φιλιώς, βασισμένη στο βιβλίο Η διαθήκη της Ιωνίας – Τρεις αιώνες μια ζωή, δραματοποιείται από τον σκηνοθέτη Βασίλη Ευταξόπουλο και είναι ικανή να συγκινήσει βαθιά το κοινό, περιέχοντας αληθινές μαρτυρίες σχετικά με τις θηριωδίες σε βάρος των Ελλήνων αλλά και λαογραφικά στοιχεία σχετικά με την καθημερινότητα των μικρασιατών. Περιλαμβάνονται τόσο μουσικές που συντρόφευσαν την Φιλιώ Χαϊδεμένου σε όλη την διάρκεια της ζωής της όσο και πρωτότυπα τραγούδια που έγραψε ο Ζαχαρίας Καρούνης ειδικά για τις ανάγκες της παράστασης. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει η εξαιρετική ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη, γνωστή στο θεατρόφιλο κοινό από την πορεία της στο Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη και στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Η παράσταση ανεβαίνει στο θέατρο Δάσους στις 19 Ιουλίου για ένα και μοναδικό βράδυ.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Βασίλης Ευταξόπουλος
Διασκευή: Άνδρη Θεοδώτου
Σκηνικά – Κοστούμια: Άγγελος Αγγελής
Μουσική-Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ζαχαρίας Καρούνης
Μουσική διδασκαλία: Χαρά Κεφαλά
Πρωτότυπα τραγούδια – Στίχοι: Χρ. Γ. Παπαδόπουλος
Μουσική: Ζαχαρίας Καρούνης
Σαντούρι: Βενετσιάνα Αργυρίου
Κρουστά: Μανούσος Κλαπάκης
Σχεδιασμός-φώτα: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ Πάστρα
Επιμέλεια video: Σπύρος Πανταζής
Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός
Διεύθυνση & Επιμέλεια παραγωγής: Αναστασία Παπαγεωργίου (Τέχνης Πολιτεία)
Σχεδιασμός αφίσας: Πάνος Παπαϊωάννου
Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Ζωγραφόπουλος
Video: Γιάννης Καρούνης
Παραγωγή: Ίδρυμα Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ»

Παίζουν:
Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρίας Καρούνης, Μαίρη Σαουσοπούλου, Δημήτρης Kαραβιώτης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους-Ένγκελ, Γιώργος Φλωράτος

INFO

Στις 19 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους, Δάσος Σέϊχ Σου, Θεσσαλονίκη
Παραστάσεις:
Ώρα έναρξης: 21:00
Εισιτήρια:
Κανονικό 15€
Προπώληση 12€ (για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων)
Ομαδικά γκρουπ άνω των 50 ατόμων 10€
Άνεργοι, φοιτητές και άτομα με ειδικές ανάγκες 10€

 

Εκτός του Φεστιβάλ Δάσους αξίζει να δείτε:

Το ψέμα του Florian Zeller σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη στο θέατρο Κήπου

Τα μυστικά και τα ψέματα έχουν την δυνατότητα να φέρουν τα πάνω – κάτω στην ζωή ενός ζευγαριού. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να διερευνήσει ο σύγχρονος Γάλλος συγγραφέας Florian Zeller μέσα από την σπαρταριστή κωμωδία του Το ψέμα. Η Αλίς και ο Πόλ περιμένουν την επίσκεψη ενός φιλικού τους ζευγαριού, της Λοράνς και του Μισέλ. Η Αλίς, έχοντας λίγες ώρες πριν δει τυχαία τον Μισέλ να βρίσκεται σε ερωτικές περιπτύξεις με μια άγνωστη γυναίκα, βρίσκεται σε δίλλημα σχετικά με το αν θα μιλήσει στην Λοράνς ή όχι. Η προσπάθεια του Πόλ να συγκρατήσει την σύντροφο του ώστε να μην μιλήσει, οδηγεί σε μια σειρά από κωμικοτραγικές καταστάσεις που θα επηρεάσουν καταλυτικά τα δυο ζευγάρια.Ο Θοδωρής Αθερίδης, που πρωταγωνιστεί στην παράσταση αλλά και σκηνοθετεί, διάλεξε το ανέβασμα ενός άπαιχτου, σύγχρονου έργου, προκειμένου να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο η αλήθεια και το ψέμα συμπλέκονται στην ζωή των ανθρώπων. Πολλοί ζητούν να μάθουν την αλήθεια χωρίς όμως να είναι προετοιμασμένοι γι’ αυτήν και προτιμώντας να ακούσουν ένα ψέμα. Η Σμαράγδα Καρύδη, η Μυρτώ Αλικάκη και ο Κωνσταντίνος Κάππας συμπληρώνουν το καστ της παράστασης, η οποία ανεβαίνει στο θέατρο Κήπου στις 19 και στις 20 Ιουλίου.


Συντελεστές
Μετάφραση: Μαριαλένα Κωτσάκη
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αθερίδης
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Κοστούμια: Άγις Παναγιώτου
Σχεδιασμός φωτισμού: Χρήστος Τζιόγκας
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγνή Χιώτη

Πρωταγωνιστούν:
Θοδωρής Αθερίδης, Σμαράγδα Καρύδη, Μυρτώ Αλικάκη, Κωνσταντίνος Κάππας

INFO

Από 19 έως 20 Ιουλίου στο θέατρο Κήπου, Νικολάου Γερμανού, Πλατεία ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 256775
Παραστάσεις:
Ώρα Έναρξης: 21:15 (19/07 & 20/07)
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Εισιτήρια:
Προπώληση από 13€.

 

Η όπερα βγήκε από τον παράδεισο της Κασσάνδρας Δημοπούλου σε σκηνοθεσία Τζένη Δριβάλα στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών

Τέσσερις διάσημοι λυρικοί τραγουδιστές – ένας τενόρος, ένας βαρύτονος, μια σοπράνο και μια μέτζο σοπράνο – φτάνουν σε ένα θέατρο με στόχο τους να κλείσουν δουλειά. Όμως τα όνειρα και οι προσδοκίες τους ανατρέπονται με τον πιο αναπάντεχο τρόπο όταν τους υποδέχεται ένας μαέστρος και τους πληροφορεί ότι έχουν πεθάνει σε αεροπορικό δυστύχημα. Οι ψυχές τους βρίσκονται σε μια μετέωρη κατάσταση, μεταξύ παραδείσου και κόλασης και για να ξεφύγουν από αυτή πρέπει να περάσουν από ακρόαση.

Η παράσταση είναι βασισμένη σε έργο της Κασσάνδρας Δημοπούλου, η οποία ερμηνεύει την μέτζο σοπράνο, και θυμίζει έντονα το θεατρικό έργο Κεκλεισμένων των Θυρών του Ζαν Πωλ Σαρτρ. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια λυρική κωμωδία καθώς μέσα από τραγελαφικές καταστάσεις παρουσιάζονται στο κοινό τραγούδια από δημοφιλή έργα όπερας. Τον ρόλο του μαέστρο ενσαρκώνει ο Άκης Σακελλαρίου, ηθοποιός γνωστός από την συμμετοχή του σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου (Μελωδία της Ευτυχίας) και του ΚΘΒΕ (Πέρσες). Το μουσικοχορευτικό αυτό θέαμα ερχεται στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών Μάνος Κατράκης στις 19 Ιουλίου για να κάνει τους θεατές να γελάσουν και να ταξιδέψουν με την οπερετική μουσική.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Τζένη Δριβάλα
Κινησιολογία: Αθανάσιος Μαργούτας
Σκηνικά: Γιώργος Λεπίδας
Παραγωγή: Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος

Παίζουν: Άκης Σακελλαρίου (Μαέστρος), Τζένη Δριβάλα/ Σοφία Μητροπούλου/ Ειρήνη Κώνστα (Σοπράνο),  Κασσάνδρα Δημοπούλου (Μέτζο Σοπράνο), Φίλιππος Μοδινός (Τενόρος), Αλέξανδρος Γάβαρης/ Armando Puklavec (Βαρύτονος)

INFO

Στις 19 Ιουλίου στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών Μάνος Κατράκης, Καρόλου Κουν 11, Θεσσαλονίκη
Παραστάσεις:
Ώρα Έναρξης: 21:15
Εισιτήρια:
10€

 

Κείμενο: Θοδωρής Κανάκης (Lavart)

Πηγές φωτογραφιών: 123

Κοινοποίηση:

Σχόλια

No more articles
Θεατρικός Οδηγός: Αθήνα – Η Επίδαυρος και ο Τζίμης Πανούσης έχουν την τιμητική τους

Close