Αν και αισθητά μειωμένες στον αριθμό – κυρίως λόγω καλοκαιρινής σιέστας – οι θεατρικές παραγωγές της Αθήνας διατηρούν την αξιοπιστία τους και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, εντός αλλά και εκτός Φεστιβάλ. Στο επίκεντρο τοποθετούνται αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, όπως ο Κύκλωπας σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη καθώς και η αριστοφανική Ειρήνη, που έρχεται από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αραβανιτάκη, χωρίς βέβαια να παραλείπονται σύγχρονα, ρηξικέλευθα ανεβάσματα όπως η παράσταση Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριο μου, η οποία φέρει τη δραματουργική και σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Κουρτάκη. Έχουμε και λέμε…

 

Στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου αυτήν την εβδομάδα: 

Κύκλωπας του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Στη χώρα των Κυκλώπων ο ξένος περιφρονείται, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Πολλές φορές κατασπαράσσεται. Σε καμία περίπτωση δεν περιθάλπεται, δεν φιλοξενείται. Πρόκειται για έναν κόσμο βίαιο, ανελέητο, εχθρικό, όπου το δίκαιο καθώς και το «καλό» ορίζεται από τον εκάστοτε ισχυρό, αδιαφορώντας για την ύπαρξη αξιών. Θαρρείς και είναι φτιαγμένος μόνο για άντρες.Σε αυτόν τον απόλυτα αντρικό κόσμο, που δημιουργούν τα πρόσωπα του Ευριπίδη, αμφιταλαντευόμενα ανάμεσα στην πονηριά, την γελοιότητα, την απάτη αλλά και την αγριότητα, η παράσταση δίνει ένα μυστηριώδες γυναικείο άρωμα. Τη σκηνοθεσία του σύγχρονου αυτού ανεβάσματος, το οποίο πατάει μεν στον βασικό κορμό της εν λόγω αρχαίας τραγωδίας αλλά περιλαμβάνει και αποσπάσματα από την Οδύσσεια του Ομήρου – σε εξαιρετικές μεταφράσεις του Παντελή Μπουκάλα –,  έχει αναλάβει ο Παντελής Δεντάκης, που ξεχώρισε τη φετινή χρονιά με την παράσταση Δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω στο Θέατρο Τέχνης. Ο Κύκλωπας φιλοξενείται την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Πάντα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.


Συντελεστές
Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Επιμέλεια κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου
Μουσική: Λευτέρης Βενιάδης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη (Κύκλωπας), Άννα Καλαϊτζίδου (Οδυσσέας), Κατερίνα Λυπηρίδου (Σιληνός), Νεφέλη Μαϊστράλη, Μαρία Μοσχούρη, Αμαλία Νίνου, Μυρτώ Πανάγου, Ελένη Τσιμπρικίδου (Σάτυροι)

INFO

21 και 22 Ιουλίου στις 21.30 στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Εισιτήρια: 20 – 25 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό) και 5 ευρώ (ΑΜΕΑ/ανέργων)

 

Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριο μου σε σύλληψη και σκηνοθεσία Δημήτρη Κουρτάκη στο Κτίριο Δ΄

Bασισμένο στην πεζογραφία του Σάμιουελ Μπέκετ, το έργο κινείται γύρω από έναν performer, ο οποίος – κλεισμένος στο εργαστήριό του, μακριά από τον έξω κόσμο – πραγματοποιεί πειράματα, χρησιμοποιώντας ως πεδίο και υλικό στοιχείο το ίδιο του το σώμα. Μέσα στο διώροφο κτίριο, ο ήρωας μας κινηματογραφεί τον εαυτό του αλλά και τον χώρο που τον περιβάλλει, ενώ το κοινό έρχεται αντιμέτωπο με μια λαθραία και εν τέλει απατηλή θέαση καθώς γίνεται φανερό ότι και αυτοί μοιράζονται τη συνθήκη του εγκλεισμού του, την μόνιμη αυτή αναμονή.H παράσταση παρουσιάζει μια σύνθεση έργων του διάσημου Ιρλανδού συγγραφέα  σε multimedia μορφή, διότι αναζητά συγγένειες με το σύγχρονο κόσμο. Ο Δημήτρης Κουρτάκης, εμπνευστής και σκηνοθέτης του εν λόγω project, επιχειρεί να μας μεταφέρει στο ιδιόμορφο μπεκετικό σύμπαν, συνομιλώντας με σπουδαίους εικαστικούς όπως οι: Bruce Nauman, Vitto Acconci, Terry Fox, Gordon Matta-Clark και άλλοι. Οι Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου έρχονται δυναμικά στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου από την Τρίτη 18 Ιουλίου – και για τρεις παραστάσεις – στο κτίριο Δ΄, με πρωταγωνιστή έναν άνθρωπο που έχει δείξει το ταλέντο του και με το παραπάνω, τον Άρη Σερβετάλη. 

Συντελεστές
Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Σκηνικά: Δημήτρης Κουρτάκης
Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Κουρτάκης, Ελένη Παπάζογλου, Αναστασία Τζέλλου
Βίντεο: Jérémie Bernaert
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Καλλιτεχνική συνεργασία: Έφη Μπίρμπα

Ερμηνεία: Άρης Σερβετάλης 

INFO

Από 18 έως 20 Ιουλίου στις 21.00 στο κτίριο Δ΄ της Πειραιώς 260 (Πειραιώς 260 και Πολυκράτους)
Τηλέφωνο: 2109282900
Εισιτήρια: 20 – 25 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό/ΑΜΕΑ) και 5 ευρώ (ανέργων)

 

Ειρήνη του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αραβανιτάκη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Το έργο, το οποίο παίχτηκε για πρώτη φορά το 421 π. Χ. στα Μεγάλα Διονύσια, πραγματεύεται την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ ειρήνης και πολέμου, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία μαινόταν ήδη ο – επί δεκαετίας – Πελοποννησιακός πόλεμος. Κεντρικός ήρωας αναδεικνύεται ο Τρυγαίος, ένας Αθηναίος που έχει βαρεθεί τον πόλεμο και αναρωτιέται ποιος ο λόγος που του δίνεται τόση σημασία. Προκειμένου να πάρει απαντήσεις σε αυτά του ερωτήματα, μεγαλώνει ένα σκαθάρι για να το καβαλήσει και να βρεθεί στον Όλυμπο. Φτάνοντας εκεί ανακαλύπτει ότι η Ειρήνη βρίσκεται φυλακισμένη και έτσι ξεκινά μια ολόκληρη επιχείρηση διάσωσής της.Η πασίγνωστη κωμωδία του Αριστοφάνη, περί ειρήνης, πολέμου και ευτυχίας, παραμένει επίκαιρη, εμπνέοντας τους καλλιτέχνες να προβούν σε ακόμη πιο σύγχρονα ανεβάσματα. Τη φετινή χρονιά, η Ειρήνη ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο, σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση του εξαιρετικού μουσικού, Νίκου Κυπουργού. Παράλληλα, την σκηνοθεσία επιμελείται ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, πολυπράγμων καλλιτέχνης με εμπειρία ετών στο χώρο, ενώ τον ρόλο του Τρυγαίου ενσαρκώνει ο μεγάλος Τζίμης Πανούσης. Η παράσταση ξεκινάει την καλοκαιρινή της περιοδεία από το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, όπου και θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Ιουλίου.


Συντελεστές
Μουσική-Ενορχήστρωση: Νίκος Κυπουργός
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Λιμπρέτο: Δημοσθένης Παπαμάρκος
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Χορογραφία: Σεσίλ Μικρούτσικου
Projection  mapping: Στάθης Μήτσιος
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Βοηθός ενορχηστρωτή: Θοδωρής Κοτεπάνος
Βοηθός μουσικού διευθυντή & μουσική διδασκαλία: Νίκος Λαάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού

Με τη συμμετοχή της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου

Διανομή: Τζίμης Πανούσης (Τρυγαίος), Τάσης Χριστογιαννόπουλος (Ερμής), Ειρήνη Καράγιαννη (Ειρήνη), Αιμιλιανός Σταματάκης (Πόλεμος/Χορός)

Χορός: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Θωμάς Βελισσάρης (Οπλοπώλης), Δημήτρης Γεωργιάδης (Παις Κλεωνύμου), Γιάννης Δενδρινός (Δρεπανοπώλης), Βάσια Ζαχαροπούλου (Κόρη Α), Ευαγγελία Καρακατσάνη (Τροφός), Νίκος Καρδώνης (Δούλος), Γιασεμί Κηλαηδόνη, Γιάννης Κλίνης (Ιεροκλής), Ελίτα Κουνάδη (Κόρη Β), Ηλίας Κουνέλας (Παις Λαμάχου), Ελένη Μπούκλη (Οπώρα), Μαρία Νίκα, Γιάννης Σελητσανιώτης (Κυδοιμός), Βασιλική Τρουφάκου (Θεωρία), Αντιγόνη Φρυδά

ΙΝFO

21 και 22 Ιουλίου στις 21.00 στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Εισιτήρια: 8 – 45 ευρώ (κανονικό) 13 ευρώ (μαθητικό/φοιτητικό) και 5 ευρώ (ΑΜΕΑ/ανέργων)

 

Εκτός Φεστιβάλ, αξίζει να δείτε: 

Το όνειρο ενός γελοίου του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι σε σκηνοθεσία Άννας – Σεβαστής Τζίμα στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς

Το έργο περιπλέκεται γύρω από έναν άντρα, ο οποίος απογοητευμένος από τη ζωή αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Το βράδυ, όμως, που είχε σκοπό να θέσει σε πράξη το σχέδιο του αποκοιμιέται και βλέπει ένα περίεργο όνειρο. Το όνειρο αυτό υποστηρίζει ότι τον έκανε να βρει την αλήθεια που τόσο λαχταρούσε, του έδωσε λόγο για να ζει και να αγωνίζεται. Η αλήθεια που του φανερώθηκε εκείνη την νύχτα τον άλλαξε ως άνθρωπο και τώρα εκείνος με τη σειρά του προσπαθεί να αλλάξει τον καθένα από μας,  που ακούμε το κήρυγμα του. Το απλό, αλλά ταυτόχρονα ουσιαστικό, κείμενο του μεγάλου Ρώσου μυθιστοριογράφου διδάσκει αισιοδοξία, πίστη και αγάπη για το φαινόμενο αυτό που ονομάζεται «ζωή». Ο Θωμάς Κινδύνης, ο οποίος έχει επιμεληθεί την διασκευή του κειμένου και παράλληλα ερμηνεύει τον κεντρικό ρόλο, μας μεταφέρει ένα από τα σημαντικότερα έργα του Φ. Ντοστογιέφσκι με τη χρήση της τεχνολογίας, η οποία απογειώνεται από την σκηνοθεσία της Άννας – Σεβαστής Τζίμα. Η παράσταση ανεβαίνει την Δευτέρα 17 Ιουλίου στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς.

Συντελεστές
Μετάφραση, Σκηνοθεσία: Άννα Σεβαστή Τζίμα
Διασκευή κειμένου, Ερμηνεία: Θωμάς Κινδύνης
Μουσική: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Σκηνικά: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Φωτισμοί – Video προβολές: Παναγιώτης Λαμπής
Photo Credits: Μυρτώ Αποστολίδου
Μακιγιάζ: Διονυσία Κωνσταντίνου 

INFO

17 Ιουλίου στις 21.00 στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, Πεζόδρομος Προφήτου Ηλία
Τηλέφωνο: 2106897459
Εισιτήρια: Είσοδος ελεύθερη
*οι θεατές καλούνται μόνο να συνεισφέρουν εθελοντικά με τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χαλανδρίου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

 

Σημείο Β σε σύλληψη και σκηνοθεσία Δημήτρη Παγώνη στο Κτίριο Παλαιάς Ελαιουργικής

Πρόκειται για ένα έργο που μιλά για τον φόβο και την ανάγκη αποδοχής της αποτυχίας. Ένας νέος άνθρωπος, σε μια προσπάθεια να κοιτάξει στα μάτια την αποτυχία του, στρέφεται στον μελλοντικό του εαυτό ζητώντας απαντήσεις, δύναμη, κουράγιο, παρέα ή ακόμη και να τον αφήσει ήσυχο. Αποτυχημένο πλέον αλλά αμέριμνο και σίγουρα αποδεσμευμένο από κάθε αγωνία, φόβο. Η πρωτότυπη αυτή παράσταση, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2017» και αποτελεί συγγραφική και σκηνοθετική δουλειά του Δημήτρη Παγώνη, ανεβαίνει την Παρασκευή 21 Ιουλίου στο Κτίριο της Παλαιάς Ελαιουργικής.

Συντελεστές
Σύλληψη: Παγώνης Δημήτρης
Σκηνική σύνθεση-εγκατάσταση: Δημήτρης Παγώνης, Παύλος Παυλίδης, Πένυ Χρυσικού
Φωτισμοί: Πένυ Χρυσικού

INFO

21 Ιουλίου στις 21.15 στο Κτίριο Παλαιάς Ελαιουργικής, Αθανασίου και Αναστασίου Μουρίκη 130 και Ιερά οδός 1
Εισιτήρια: γενική είσοδος 5 ευρώ 

 

Ακόμη: 

Ο χορός της εξουσίας σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαϊδη, η παράσταση παρουσιάζεται από τον Οργανισμό Ελληνικού Θεάτρου «Αιχμή» και ανεβαίνει τη Δευτέρα 17 Ιουλίου στις 21.00 στο Κηποθέατρο Παπάγου, Άλσος Παπάγου και Κορυτσάς
Τηλέφωνο: 210 6520412
Εισιτήρια: Προπώληση στα 10 ευρώ
Ταμείο: γενική είσοδος 12 ευρώ και κάρτα δημότη/φοιτητικό/μαθητικό/στρατιωτικό, συνταξιούχοι 10 ευρώ

 

Ηλέκτρα του Σοφοκλή από την ομάδα μήνυμαL, η γνωστή σε όλους τραγωδία δίνεται με διαφορετική ματιά και παρουσιάζεται, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2017», την Τρίτη 17 Ιουλίου (ώρα 21.15) στο Κτίριο Παλαιάς Ελαιουργικής, στην Ελευσίνα
Εισιτήρια: γενική είσοδος  5 ευρώ

 

Casting Παρα…λόγου από τη Θεατρική Ομάδα «Πρίγκιπες της Δανιμαρκίας», πρόκειται για παράσταση με βάση το stand up comedy, η οποία έρχεται τη Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Ιουλίου στις 21.15 στο θέατρο Εργοτάξιον, Διογένους 1 Άγιος Δημήτριος, Αθήνα
Τηλέφωνο: 6983930220
Εισιτήρια: γενική είσοδος 7 ευρώ

 

Κείμενο: Ευγενία Θεοδωρίδου (Lavart)

Πηγές φωτογραφιών: 12

Κοινοποίηση:

Σχόλια

No more articles
Νέα συνεργασία: Γρηγόρης Χατζάκης – Χρήστος Καπενής

Close