Search
Close this search box.
The Athens Prize for Literature: η απονομή των βραβείων

The Athens Prize for Literature: η απονομή των βραβείων

Για δέκατη-τέταρτη συνεχή χρονιά απονέμονται τα βραβεία The Athens Prize for Literature, του λογοτεχνικού περιοδικού «(δε)κατα», για το καλύτερο ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα.

Νικήτρια της φετινής διοργάνωσης The Athens Prize for Literature, η οποία για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά εξαιτίας της πανδημίας, στην κατηγορία του καλύτερου Ξένου Μυθιστορήματος είναι η μεξικανικής καταγωγής Αμερικανίδα Valeria Luiselli, για το βιβλίο της «Το αρχείο των χαμένων παιδιών» (εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση από τα αγγλικά Βασιλικής Κνήτου). «Ειπωμένο από διάφορες καθηλωτικές φωνές, αναμειγνύοντας κείμενα, ήχους και εικόνες, το «Αρχείο των χαμένων παιδιών» είναι ένα αξιοθαύμαστο λογοτεχνικό επίτευγμα. Είναι επίσης, μια πολύ συγκινητική ιστορία για το πώς καταγράφουμε τις εμπειρίες μας και πώς θυμόμαστε αυτά που μετράνε περισσότερο, αλλά και για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη δικαιοσύνη και την ισότητα στις μέρες μας» διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

«Το αρχείο των χαμένων παιδιών» της Valeria Luiselli
«Το αρχείο των χαμένων παιδιών» της Valeria Luiselli

Το βραβείο καλύτερου Ελληνικού Μυθιστορήματος απονέμεται φέτος στον Ευάγγελο Αυδίκο, για το βιβλίο του «Οδός Οφθαλμιατρείου» (Βιβλιοπωλείον της Εστίας). Η «Οδός Οφθαλμιατρείου» είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος. Είναι, όμως, και ο δρόμος όπου άρχισε το δράμα του ποιητή και πεζογράφου. Το υπόγειο του τυπογραφείου Παπαγεωργίου φιλοξένησε τις πρώιμες φιλοδοξίες του: να γράψει και να γίνει αποδεκτός από το λογοτεχνικό σινάφι και την κοινωνία της Αθήνας. Πρόσφυγας στην Αθήνα του 1889, χωρίς πόρους και με τις ένθερμες υποσχέσεις να φυλλοροούν αφήνοντάς τον μόνο του. Η αγωνία για την επιβίωση αλλά και η υπέρβαση των δυσκολιών. Η πάλη με το αδύναμο σώμα και η φλόγα της δημιουργίας. Ενάμιση αιώνα μετά ο Κώστας Κρυστάλλης επιστρέφει στην Αθήνα, για να συνεχίσει τη συζήτηση που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Ένα μυθιστόρημα σπονδή στην τρυφερότητα και στην αγωνία του σπουδαίου δημιουργού που χάθηκε νέος. Μια ιστορία με το βλέμμα στο παρόν» διαβάζουμε στην περιγραφή του βιβλίου.

«Οδός Οφθαλμιατρείου» του Ευάγγελου Αυδίκου
«Οδός Οφθαλμιατρείου» του Ευάγγελου Αυδίκου

Οι συγγραφείς-κριτές της φετινής διοργάνωσης των βραβείων των ξένων μυθιστορημάτων ήταν οι Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Νίκος Δαββέτας, Φίλιππος Δρακονταειδής, Σοφία Νικολαΐδου και Κοσμάς Χαρπαντίδης. Οι συγγραφείς-κριτές των ελληνικών μυθιστορημάτων ήταν οι Κωνσταντίνος Μπούρας, Ντίνος Σιώτης, Δημήτρης Σωτάκης και Κώστας Χατζηαντωνίου.

Το κείμενο συντάχθηκε από την Ιωάννα Ρέππα (Lavart)

 

Πηγές: 1, 2, 3, 4

Πηγές Φωτογραφιών: 1, 2, 3

Για περισσότερα λογοτεχνικά νέα δείτε, εδώ.

Διαβάστε επίσης:

John Banville: δεν θα κέρδιζα Booker σήμερα, γιατί είμαι λευκός και straight άνδρας

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr