Malkovich3

Η Ταινία Που Δεν Θα Μπορέσεις Να Δεις Ποτέ

Η πρεμιέρα της έχει οριστεί για το 2115

Πώς θα σας φαινόταν, εάν κάποιος σας έδειχνε το trailer της νέας ταινίας του John Malkovich; Πιθανώς, θα ενθουσιαζόσασταν, ειδικά αν είστε θαυμαστές του 64χρονου Αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτη. Πιθανώς και όχι. Όμως, πώς θα σας φαινόταν, εάν ο ίδιος άνθρωπος σας έλεγε πως δεν πρόκειται να δείτε ποτέ αυτή την ταινία, διότι πολύ απλά η πρεμιέρα της έχει οριστεί για 100 χρόνια μετά; Plot twist για γερά νεύρα.

Τα κινηματογραφικά trailers συνήθως προπαγανδίζουν την επικείμενη πρεμιέρα μιας ταινίας και μάλιστα την τρέχουσα δεκαετία μπορεί εύκολα κανείς να παρατηρήσει πως επενδύεται σημαντική προσπάθεια από τους σκηνοθέτες, ώστε να καταστήσουν αυτά τα 1-2 λεπτά ικανά να φέρουν τον θεατή στο σινεμά. Εντυπωσιακή φωτογραφία, γρήγορη εναλλαγή στα πλάνα, αινιγματικές καταστάσεις και κορυφαίες instant ερμηνείες. Η νέα ταινία του John Malkovich, ακόμη κι αν δεν είχε τίποτα απ’ όλα αυτά, έχει εκτινάξει το ενδιαφέρον των σινεφίλ για τον απλούστατο – ή όχι και τόσο – λόγο ότι η πρεμιέρα της έχει οριστεί για τις 18 Νοεμβρίου του 2115!

Πρόκειται για ένα από τα πλέον παράτολμα εγχειρήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ο Malkovich, σε συνεργασία με τον 49χρονο Robert Rodriguez, αποφάσισαν να γυρίσουν μία ταινία, η οποία θα κάνει πρεμιέρα 100 χρόνια μετά το τέλος των γυρισμάτων της. Ο λόγος; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια. Από το διαφημιστικό τρικ και την άκρατη επιθυμία για υστεροφημία μέχρι την αίσθηση της προσφοράς στην πολιτιστική κληρονομιά του μέλλοντος πολλές θεωρίες μπορούν να αναπτυχθούν επί του θέματος.

Στην προκειμένη περίπτωση, η ταινία ονομάζεται “100 Years” (βαθμός πρωτοτυπίας υπό του μηδενός) και για τα σημερινά δεδομένα αποτελεί ταινία επιστημονικής φαντασίας, αφού προσπαθεί να μαντέψει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων το 2115. Αποκλειστικός χορηγός της παραγωγής είναι το πολυτελές κονιάκ Louis XIII, στη βάση του οποίου χτίστηκε η φιλοσοφία των 100 ετών, καθώς τόσα είναι τα χρόνια που απαιτούνται για την ολική ωρίμανσή του. Η εταιρεία προσέγγισε τους δύο δημιουργούς, ζητώντας τους να προτείνουν ένα φουτουριστικό κόνσεπτ για να τιμήσουν τις σπάνιες φιάλες παλαίωσης 100 ετών που κυκλοφορούν κάθε έναν αιώνα. Έτσι, παράλληλα με την πρεμιέρα της ταινίας, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και το περίφημο κονιάκ, το οποίο έχει ήδη σφραγιστεί μαζί με το φιλμ σε ειδικά προστατευμένη προθήκη (χρονοκάψουλα).

Βέβαια, τα “παράλογα” δεν σταματούν εδώ, καθώς οι θεατές που θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν την ταινία το 2115 δεν θα είναι παρά μόνο 1000 απόγονοι σημαντικών ανθρώπων του σήμερα. Η παραγωγή του “100 Years” έχει παραδώσει 1000 μεταλλικές προσκλήσεις σε ισάριθμες προσωπικότητες των Τεχνών και της Επιστήμης, οι οποίοι θα πρέπει με τη σειρά τους να τα παραδώσουν στους απογόνους τους, έτσι ώστε το 2115 να μπορέσουν να παραβρεθούν στην πρεμιέρα της ταινίας. Και πάλι, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Η πρεμιέρα της ταινίας δεν πρόκειται να γίνει σε κάποιο μεγάλο κινηματογράφο. Αντιθέτως, θα πρόκειται για ιδιωτική προβολή, αφού όταν έρθει η πολυπόθητη στιγμή, οι 1000 δικαιούχοι θα παραλάβουν ένα kit το οποίο θα περιλαμβάνει το φιλμ, έναν προτζέκτορα και οδηγίες χρήσης. Τότε και μόνο τότε οι 1000 επίλεκτοι θα είναι σε θέση να παρακολουθήσουν μια ταινία γυρισμένη το 2015, που όμως κανείς μέχρι εκείνη τη στιγμή – ούτε καν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές! – δεν είχαν δει ολοκληρωμένη. Όλα αυτά σύμφωνα με τις ελάχιστες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από τους δημιουργούς και τους πρωταγωνιστές. Η ταινία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ των Κανών το 2016, ενώ το μόνο υλικό που έχει δημοσιοποιηθεί είναι τρία διόλου κατατοπιστικά trailers, καθένα με διαφορετική οπτική της ζωής στο μέλλον.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε την τακτική “100 χρόνια μετά” στον χώρο των Τεχνών. Σύντομα, θα επανέλθουμε με σχετικό κείμενο, συγκεντρώνοντας τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Κείμενο: Γιάννης Καρακασίδης (Lavart) 

Επικαιρότητα

μοιρασου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on email