Ο Ελληνοσουηδός Plasi ξεπέρασε χθες τα 500.000 streams στο Spotify με το τραγούδι του Now & Then» και είναι κοντά στο να μπει στη λίστα Top 50 Viral Chart.
[ http://pla.si/ ]
English version here

O Plàsi είναι ένας Ελληνο-Σουηδός τραγουδιστής και τραγουδοποιός με ρίζες από το Ηράκλειο Κρήτης. Η μουσική του καριέρα στη Στοκχόλμη έχει μόλις ξεκινήσει και είμαστε στην ευχάριστη θέση να τον ακούσουμε να μας μιλά για τη ζωή του, το μουσικό του ταξίδι και φυσικά το πρώτο επερχόμενο EP του το οποίο κυκλοφορεί στις 30 Νοεμβρίου.

Η Σκανδιναβία έχει ένα λαμπρό μουσικό παρελθόν. Θυμηθείτε τους Abba, για παράδειγμα. Ωστόσο, φαίνεται ότι η μουσική ιστορία της δεν έχει σταματήσει εκεί. Νέοι καλλιτέχνες από ολόκληρη τη Σκανδιναβία έχουν κάνει σημαντικά βήματα στον χώρο της μουσικής, καθώς πολλοί από αυτούς ακολουθούν και διεθνή καριέρα. Ο Plàsi μπορεί να είναι ακόμη πολύ νέος, αλλά έχει όλες τις δυνατότητες. Είναι ένας Σουηδός τραγουδοποιός – τραγουδιστής με ελληνικές ρίζες. Το πραγματικό του όνομα είναι Μιχάλης Μπιτζαράκης, είναι 24 ετών και προέρχεται από το Ηράκλειο Κρήτης. Πήγε στη Σουηδία με τη Σουηδέζα μητέρα του όταν ήταν 4 χρονών και έκτοτε ζει εκεί. Παρόλα αυτά, έχει ισχυρό δεσμό με την Ελλάδα, την οποία επισκέπτεται δύο περίπου φορές τον χρόνο. Μπορεί να έχει Master στο Διεθνές Management και να εργάζεται ως σύμβουλος μάρκετινγκ για την επιχείρησή του στη Στοκχόλμη, αλλά η μουσική φαίνεται να είναι το πάθος του. Έτσι, δημιούργησε το μουσικό ego του, που ονομάζεται Plàsi και ξεκίνησε την καριέρα του κάτω από την δική του… ομπρέλα (!). Είναι απλός και αυτό φαίνεται και από τη μουσική του. Το μουσικό του είδος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί acoustic, folk. Παίζει κιθάρα και έχει τη δύναμη να «φωνάζει» μέσα από τις αργές του μελωδίες και τους γεμάτους νόημα στίχους του. Τρέχοντα γεγονότα φαίνεται να τον επηρεάζουν, κάτι που τον καθιστά έναν πραγματικό καλλιτέχνη.

Αλέξανδρος Τσώνης (Lavart) – Πριν αρχίσουμε, υποθέτω ότι οι αναγνώστες μας θα ήθελαν να μάθουν πώς σκέφτηκες αυτό το όνομα.

Plàsi –  Ήθελα ένα όνομα καλλιτέχνη που να είναι εύκολο για τους ανθρώπους να το θυμούνται και την ίδια στιγμή να περιγράφει το πάθος μου. Ανεξάρτητα από αυτό, η λέξη «δημιουργία» περιγράφει καλύτερα από που προέρχομαι. Όταν σκεφτόμουν διάφορα ονόματα η αρχαία ελληνική λέξη πλάση (Plàsi) εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά μου. Είναι σύντομη, κυριολεκτικά σημαίνει δημιουργία και συνδέεται επίσης με τις ελληνικές ρίζες μου.3_plasiΑλέξανδρος Τσώνης (Lavart) – Πότε ήρθε η μουσική στη ζωή σου;

Plàsi – Έχω μεγαλώσει σε μια οικογένεια γεμάτη μουσική, όπου και οι δύο γονείς μου ήταν και είναι ενεργοί επαγγελματικά, γι’ αυτό φυσικά η μουσική ήρθε και αρκετά νωρίς στη ζωή μου. Το πρώτο μάθημα που πήρα ήταν ντραμς στην ηλικία των 10. Εκεί επικεντρώθηκα μέχρι τα 13 μου, όταν ανακάλυψα το πιάνο και έγραψα το πρώτο μου τραγούδι. Στο λύκειο ήμουν σε ένα μουσικό τμήμα και όταν ήμουν 14 μερικά κορίτσια με έπεισαν ότι θα έπρεπε να προσπαθήσω να τραγουδήσω, αν και δεν ήθελα.

Αλέξανδρος Τσώνης (Lavart) – Εκτός από τη μουσική, ξέρω ότι έχεις ολοκληρώσει τις σπουδές σου (bachelor και master). Ασχολείσαι με το αντικείμενο των σπουδών σου;

Plàsi – Ναι, ευτυχώς! Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών δούλευα στο online marketing το οποίο με βοήθησε να ξεκινήσω τη δική μου εταιρεία συμβούλων μάρκετινγκ. Σήμερα ασχολούμαι με αυτό σε πλήρες ωράριο και βοηθώ ψηφιακές υπηρεσίες και online καταστήματα να δημιουργήσουν τις δικές τους στρατηγικές μάρκετινγκ.

Αλέξανδρος Τσώνης (Lavart) – Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσει κάποιος τη μουσική και την επιχείρηση την ίδια στιγμή;

Plàsi – Δεν είναι πάντα εύκολο και παίρνει πολύ χρόνο για να συμβαδίσεις με τους δύο κόσμους, αλλά με βοηθά να είμαι αυτοαπασχολούμενος με τρόπο που να μπορώ να προγραμματίσω το δικό μου χρόνο. Και οι δύο πλευρές μού δίνουν πολλή ενέργεια όμως, το οποίο θεωρώ ότι αποτελεί προϋπόθεση για να είσαι σε θέση να διατηρήσεις και τους δύο τομείς σε καλή ποιότητα. Θα τολμήσω ακόμη να πω ότι το να τα συνδυάζω με κάνει να έχω καλύτερες επιδόσεις συνολικά, καθώς η πηγή έμπνευσης για μένα συχνά προέρχεται από αντιθέσεις στη ζωή.

Αλέξανδρος Τσώνης (Lavart) – Τι είδους μουσική σας αρέσει να ακούτε στην καθημερινή σας ζωή;2_plasicover2Plàsi – Εξαρτάται πολύ από τις διάφορες φάσεις της ημέρας. Σε γενικές γραμμές έχω την τάση να ακούω μουσική κοντά σε αυτήν που γράφω, ακουστική folk, pop, indie αλλά κατά τη διάρκεια της δουλειάς μου μπορεί να στραφώ εξ ολοκλήρου σε πιο deep house μουσική, το οποίο ισχύει επίσης όταν βγαίνω έξω, όπου μπορεί να ακούσω και πιο swing house, όπως Parov Stelar.

Αλέξανδρος Τσώνης (Lavart) – Γράφεις εσύ τα τραγούδια σου, έτσι; Από πού αντλείς την έμπνευσή σου;

Plàsi – Ναι, γράφω τα τραγούδια μου μόνος μου ή σε συνεργασία με άλλους συνθέτες. Η έμπνευση έρχεται από σχετικούς και πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως Dotan, Ben Abraham, José González, Kings of Convenience, Tallest Man on Earth και Andreas Moe για να αναφέρω μερικούς.

Plàsi – Alone

Αλέξανδρος Τσώνης (Lavart) – Το ντεμπούτο EP σου πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες (30 Νοεμβρίου). Πες μας μερικά πράγματα γι’ αυτό.

Plàsi – Το ντεμπούτο EP μου Now & Then αποτελείται από δύο νέα τραγούδια και τα τρία πρώτα singles που έχουν ήδη κυκλοφορήσει. Ξεκίνησα να γράφω γι’ αυτό πριν από έναν περίπου χρόνο. Έτσι περιλαμβάνει ιστορίες παλιότερης αγάπης, αλλά έχει και πολιτικό περιερχόμενο όπως το τραγούδι Who Are We το οποίο αναφέρεται στην κρίση των προσφύγων.

Αλέξανδρος Τσώνης (Lavart) – Τι σου αρέσει περισσότερο στη μουσική;

Plàsi – Η μουσική είναι ένα είδος τέχνης όπου όλοι θα βρουν κάτι για να απολαύσουν. Και αυτό είναι ένα είδος τέχνης που βλέπουμε στην καθημερινή ζωή των περισσότερων ανθρώπων. Νομίζω ότι αυτό που την καθιστά πιο συναρπαστική είναι ότι μας επηρεάζει σε καθημερινή βάση.

Αλέξανδρος Τσώνης (Lavart) – Πώς νομίζετε ότι η ψηφιακή τεχνολογία έχει επηρεάσει τη μουσική βιομηχανία και τη μουσική γενικότερα;

Plàsi – Εκτός από το ότι η δυναμική της βιομηχανίας αλλάζει, είναι σαφές ότι ο εκδημοκρατισμός της μουσικής έχει αυξήσει την ποικιλία της μουσικής που οι άνθρωποι μπορούν να ακούσουν κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Έχοντας όλη τη μουσική διαθέσιμη με ένα κλικ, έχουν οι άνθρωποι τη δυνατότητα να ακούν πολύ περισσότερη μουσική και τραγούδια ανάλογα με τη διάθεσή τους, τον καιρό, την ώρα της ημέρας, κλπ. Αυτό γινόταν πάντα φυσικά, αλλά μπορεί τώρα να συμβεί σε μια διαφορετική κλίμακα.4_plasiΑλέξανδρος Τσώνης (Lavart) – Όλα τα τραγούδια σου μέχρι τώρα είναι στα Αγγλικά. Έχεις σκεφτεί ποτέ να γράψεις στα Ελληνικά ή στα Σουηδικά;

Plàsi – Συνήθιζα να γράφω αποκλειστικά στα Σουηδικά όταν ήμουν νεότερος, διότι το έβρισκα πιο εύκολο να εκφραστώ σε μια από τις μητρικές μου γλώσσες. Επίσης τραγουδώ και στα Ελληνικά με τον πατέρα μου όταν παίζει μουσική στην Ελλάδα. Αλλά  όσο τα Αγγλικά μου αναπτύσσονταν, είδα πως η μουσική μου θα μπορούσε να ανοιχτεί σε όλο τον κόσμο.

Αλέξανδρος Τσώνης (Lavart) – Ποιο από τα τραγούδια σου έχει ιδιαίτερη σημασία για σένα και γιατί;

Plàsi – Το Who Are We σημαίνει πολλά, γιατί ήμουν πραγματικά θυμωμένος και απογοητευμένος για το πώς λειτουργεί ο κόσμος, όταν το έγραψα. Όταν ζωές των ανθρώπων απειλούνται και οι ίδιοι αγωνίζονται σε όλη τη διαδρομή για να φτάσουν σε  μια άλλη χώρα και ήπειρο για να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, δεν μπορείς να ξεκινήσεις να διαχωρίζεις τους ανθρώπους.

Plàsi – Who Are We

Αλέξανδρος Τσώνης (Lavart) – Ποιοι είναι οι στόχοι στην καριέρα σου;

Plàsi – Κύριος στόχος μου είναι να μπορέσω να έχω μια καλή ισορροπία στην δουλειά μου και την καλλιτεχνική μου πλευρά. Έτσι, ένας συνεχής μου στόχος είναι να συνεχίσω την ανάπτυξη της εταιρείας μου και να μην σταματήσω τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών σχεδίων, τα οποία μπορούν να μου πληρώσουν το ενοίκιο και μου δίνουν έμπνευση να συνεχίσω να γράφω τραγούδια που έχουν κάποια επιρροή στους ανθρώπους.

– Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Plàsi για την συνέντευξή μας και να του ευχηθώ καλή τύχη στο μουσικό του ταξίδι –

Μπορείτε να βρείτε τον Plàsi και την μουσική του εδώ:

Spotify: http://spoti.fi/1VOw1Js
SoundCloud: http://soundcloud.com/plasimusic
Instagram: http://www.instagram.com/plasimusic 

Οι φωτογραφίες είναι όλες αποκλειστικές από το αρχείο του και δημοσιεύονται για πρώτη φορά στη Lavart. Τον ευχαριστούμε πολύ.

Συνέντευξη: Αλέξανδρος Τσώνης (Lavart)

Κοινοποίηση:

Σχόλια

No more articles
Σαν σήμερα, 24 Νοεμβρίου

Close