Speakeasies, Swing και Άγιος ο χορός

[dropcap size=big]S[/dropcap]peakeasies Swing Band και στην πρώτη μου live επαφή με την μουσική τους οι νότες του «Bright Lights, Late Nights» ξεδιπλώνονται στον χώρο. Βράδυ Σαββάτου 25 του Φλεβάρη και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και η φωνή του συγκροτήματος, η πάντα χαμογελαστή και ευδιάθετη Κατερίνα Σισίννι, «οι Speakeasies επιτέλους ζωντανά και στο 8ball Club».

Λίγο πριν το ρολόι δείξει 23:30 η οκταμελής μπάντα είχε ήδη πάρει θέση και η μεγάλη γιορτή που υποσχέθηκε στο κοινό της Θεσσαλονίκης βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη. Πλήρως εναρμονισμένοι με την καρναβαλική διάθεση των ημερών, όπου δεν έλειπαν οι χιουμοριστικές έως και αυτοσαρκαστικές αναφορές, οι Speakeasies απόλαυσαν την θερμή υποδοχή που τους επιφύλασσε το ασφυκτικά γεμάτο 8ball Club.[dropcap size=big]Σ[/dropcap]ε ένα δίωρο πρόγραμμα, το οποίο δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από την λάμψη και την ζωντάνια του Cotton Club και του El Fey, η μεταξύ άλλων κεφάτη αυτή παρέα μοιράστηκε μαζί μας δικά της κομμάτια, όπως το «My baby kicked me out», το «Πέρα Βρέχει» και το «Black Swamp Village» αλλά και σταθερές, διαχρονικές αξίες του swing και της jazz, όπως το «Tu Vuò Fa’ L’Americano» του Renato Carosone, το «Puttin’ on the Ritz» του Irving Berlin και το «Buona Sera» του Louis Prima. Από τη βραδιά δεν έλειψε προφανώς και το ελληνικό στοιχείο, με αναφορές σε τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη αλλά και του Μανώλη Χιώτη, όπως μας συνηθίζουν σχεδόν από το ξεκίνημα της καριέρας τους.

Το κοινό, πιστά αφοσιωμένο στο μουσικό ταξίδι και παραδομένο στους ρυθμούς του swing, ανταποκρινόταν με θέρμη σε κάθε κάλεσμα και επιβράβευε κάθε εκτέλεση με ενθουσιασμό. Το πάρτι επάνω και κάτω από την σκηνή είχε πια απογειωθεί.            [dropcap size=big]Τ[/dropcap]ο σπουδαίο στη μουσική των SSB δεν κρύβεται στην επιλογή του ιδιαίτερου είδους, ούτε στις εκατοντάδες χιλιάδες – έως και εκατομμύρια – προβολές των κομματιών τους στο YouTube. Η ουσία της επιτυχίας τους φαίνεται πως πηγάζει από τη μαγεία που εκπέμπουν ανεπιτήδευτα στο κοινό, τη μαεστρία των αυτοσχεδιασμών, το ταλέντο και την αφοπλιστικά οικεία ατμόσφαιρα που δημιουργούν άμα τη εμφανίσει. Άλλωστε, δεν συνηθίζεται να γίνεσαι ένα με τον καλλιτέχνη που δεν γνωρίζεις απόλυτα, όμως στην περίπτωση των SSB αυτό ανατρέπεται.

Οι Speakeasies Swing Band διαψεύδουν μοναδικά τον ισχυρισμό πως το swing δεν έχει βάση στο εγχώριο μουσικό στερέωμα και πως αρκείται στο να αναμασά τις «δάφνες» του παρελθόντος. Μολονότι πρόκειται για ένα είδος μουσικής που δεν μετρά το εκτόπισμά του στα μεγάλα νυχτοκάματα κάποιας παραλιακής οδού, ούτε επενδύει σε μουσικά ακούσματα ευρύτερης κατανάλωσης, οι Speakeasies Swing Band επιλέγουν να ακολουθήσουν τον δρόμο που αγαπούν, τον ζεστό και πλέον οικείο σε εμάς δρόμο του swing. Η εκκεντρική παρέα από τη Θεσσαλονίκη τολμά και πρωτοτυπεί, συνδυάζοντας με απόλυτη αρμονία τους σύγχρονους ήχους με τη νοσταλγία του χθες, κάνοντας, όπως θα λέγαμε, μία αναγωγή στο μουσικό παρελθόν.

Κείμενο: Γιάννης Καρακασίδης (Lavart)
Φωτογραφίες: Νότης Θεοδωρόπουλος (Lavart)

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

INSTAGRAM

YelloWizard.gr