Search
Close this search box.

Smartify: το… Shazam της Τέχνης είναι γεγονός

Μια εφαρμογή για όσους τα βρίσκουν… σκούρα στα μουσεία

Εάν είστε κι εσείς από εκείνους που μπερδεύουν ακόμη τη “Νίκη της Σαμοθράκης” με την “Αφροδίτη της Μήλου” ή εάν διστάζετε να απευθυνθείτε στον έφορο του μουσείου για περισσότερες λεπτομέρειες, η τεχνολογία μπορεί πλέον να σας δώσει τις απαντήσεις που ψάχνετε. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που λειτουργεί το γνωστό και αγαπημένο Shazam, αποκαλύπτοντας το τραγούδι που έτυχε να ακούσουμε και δεν γνωρίζουμε, υπάρχει η δυνατότητα να ανακαλύψουμε τον τίτλο και τον καλλιτέχνη ενός έργου τέχνης που εντοπίσαμε σε κάποια γκαλερί ή ένα μουσείο.

Η “σωτήρια” αυτή εφαρμογή λέγεται Smartify και υπόσχεται να σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην Τέχνη όποτε εσείς το ζητήσετε. Αρκεί να την εγκαταστήσετε στο κινητό σας τηλέφωνο και να “σαρώσετε” το έργο τέχνης που σας ενδιαφέρει. Αμέσως εμφανίζονται μπροστά σας πληροφορίες σχετικά με τον τίτλο, τον καλλιτέχνη και την χρονολογία του έργου, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι παρέχεται η δυνατότητα ακρόασης ακόμη και συνεντεύξεων του δημιουργού.

Το Smartify παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου και οι εφευρέτες του το χαρακτήρισαν ως “το Shazam για τον κόσμο της Τέχνης”. «Είναι ένας ενθουσιώδης και όλο γνώσεις φίλος, που σας λέει περισσότερα πράγματα για ένα έργο τέχνης» ανέφερε η Άννα Λόου, μία εκ των ιδρυτών της εταιρείας που επινόησε την εφαρμογή. «Η ομάδα μας αγαπούσε πάντα να επισκέπτεται μουσεία και γκαλερί, και να βλέπει τέχνη. Ανακαλύψαμε ότι αποκτούσαμε πολύ πιο βαθιά κατανόηση και σύνδεση με ένα έργο τέχνης, όταν μαθαίναμε ιστορίες για αυτό και για το περιβάλλον μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε» εξηγεί στο περιοδικό «Dezeen».

https://www.youtube.com/watch?v=v8qwQrzRpuo

Η εφαρμογή χρησιμοποιείται ήδη σε περισσότερα από 30 μεγάλα μουσεία του πλανήτη, μεταξύ των οποίων τα National Gallery (Λονδίνο), Rijksmuseum (Άμστερνταμ), MET (Νέα Υόρκη) και LACMA (Λος Άντζελες). Προς το παρόν το Smartify δεν αναγνωρίζει έργα καλλιτεχνών που δεν περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων του, όμως προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες να αποθηκεύσουν τα αγαπημένα τους ευρήματα και να τα κοινοποιήσουν στους φίλους τους. Επιπλέον, με βάση τα εκθέματα που έχουν “σκανάρει”, η εφαρμογή προτείνει στους χρήστες παρόμοια έργα τέχνης που ίσως τους αρέσουν.

 

Κείμενο: Γιάννης Καρακασίδης (Lavart) 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr