Sex, drugs, Rock’n’Roll and West Berlin: ημέρα 4η

Μια ιδιαίτερη φωνή, ένας χαρισματικός νέος και ένα ταξίδι στο χρόνο προβάλλονται στο λευκό πανί.

Το φεστιβάλ μουσικών ντοκιμαντέρ μπορεί να ολοκληρώνει τις προβολές του, το πρόγραμμα παραμένει, ωστόσο, αρκετά ενδιαφέρον για όσους δεν πρόλαβαν ακόμα να παρευρεθούν στην σκοτεινή αίθουσα του Ολύμπιον. Τέσσερα δυνατά ντοκιμαντέρ για την πέμπτη μέρα, τρία εκ των οποίων είναι τα R.E.M. by MTV, Cobain: Montage of Heck και B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989.

R.E.M. by MTV1[dropcap size=big]Τ[/dropcap]ο γκρίζο της Δευτέρας υποχώρησε με την πρώτη προβολή της ημέρας σχετικά με το συγκρότημα των R.E.M. Ένα ντοκιμαντέρ για την πορεία του πετυχημένου αυτού συγκροτήματος μέσα από τα λόγια και τα μάτια των ίδιων των μελών.

«Γρήγορες κινήσεις ματιών όταν κοιμάσαι και ονειρεύεσαι» είναι η ερμηνεία πίσω από το όνομα του συγκροτήματος. Ο σκηνοθέτης καταγράφει με χρονολογική σειρά την ενηλικίωση της μπάντας και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε κατά καιρούς, οι οποίες όμως δεν στάθηκαν εμπόδιο στο να διατηρήσουν μεταξύ τους αδελφικές σχέσεις.

Στίχοι γραμμένοι από τον ίδιο τον Michael Stipe, οι οποίοι τουλάχιστον αρχικά δεν δημοσιεύονταν, καθώς συνήθιζαν να τους αλλάζουν. Λόγια τα οποία δείχνουν την ακτιβιστική δράση του συγκροτήματος και την πολιτικοποιημένη άποψη του τραγουδιστή.

Ένα συγκρότημα πλέον ώριμο μετά από αρκετούς πειραματισμούς, με ένα ιδιαίτερο δέσιμο ανάμεσα στα μέλη, μάγεψε μουσικά το κοινό.

Το ντοκιμαντέρ R.E.M. by MTV θα προβληθεί ξανά την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 17:45 στον κινηματογράφο Ολύμπιον.

Cobain: Montage of Heck 2[dropcap size=big]Κ[/dropcap]ατάθλιψη, αποχή από την δημοσιότητα και προβλήματα λόγω καταχρήσεων κρύβονται πίσω από το όνομα ενός ακόμα αξιόλογου καλλιτέχνη, αυτό του Kurt Cobain.

Ένα παζλ από βίντεο, φωτογραφίες, συνεντεύξεις, ηχογραφήσεις και δηλώσεις του οικογενειακού και μουσικού κύκλου του Cobain συνθέτουν το ντοκιμαντέρ για την ζωή του. Αναλύεται ιδιαίτερα ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του χαρισματικού αυτού νέου, η εγκατάλειψη από την οικογένειά του και ο τρόπος που η γυναίκα του, Courtney Love, επηρέασε σημαντικά την πορεία του.

Στίχοι από τον ίδιο τον Cobain μέσα από τους οποίους βρίσκει φωνή και εξωτερικεύει τα συναισθήματά του. Στιγμές όπου αναζητείται η ανάγκη για στήριξη, αποδοχή και ένα καταφύγιο προβάλλονται μέσα από το μονταρισμένο υλικό.

Διαβάστε την κριτική της Lavart για το Cobain: Montage of Heck: https://www.lavart.gr/whatelseshouldibe/

BMovie: Lust & Sound in WestBerlin 1979-1989 3

[dropcap size=big]Δ[/dropcap]εν θα μας φαινόταν καθόλου περίεργο, αν κάποιος μετά την προβολή ευχόταν να είχε μία χρονομηχανή. Το ντοκιμαντέρ BMovie: Lust & Sound in WestBerlin 1979-1989 με την συνοδεία του ίδιου του πρωταγωνιστή άφησε στο κοινό τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ο Mark Reeder μας μεταφέρει από το βροχερό Manchester στο εναλλακτικό Βερολίνο. Μια πόλη βρώμικη με ένα συνονθύλευμα καλλιτεχνών και ατελείωτες νύχτες ξεπροβάλλει μέσα από την κάμερα. Παρελαύνουν καλλιτέχνες της εποχής, όπως ο Nick Cave, ενώ άλλοι δίνουν έμμεσα το παρών, όπως ο David Bowie.

Ένα φιλμ το οποίο ξεχώρισε και δείχνει όχι μόνο την μουσική της εποχής αλλά και την γενικότερη πολιτικό-κοινωνική κατάσταση που επικρατούσε τότε στο Δυτικό Βερολίνο.

Μετά την προβολή ακολούθησε Q & A, όπου ο πρωταγωνιστής Mark Reeder απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού. Συνοψίζοντας τις απαντήσεις του, κρατήσαμε την φράση ότι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να εκφράζονται και οι νέοι να βλέπουν πράγματα λαμβάνοντας ερεθίσματα. Αρκετά ενδιαφέρουσα ήταν η αποκάλυψη πως αρκετοί άνθρωποι δεν γνώριζαν αυτή την πλευρά του Βερολίνου και τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής, κάτι που ανακάλυψαν για πρώτη φορά όταν παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ.

Αργότερα  ο Reeder κατευθύνθηκε στο Cocktail Bar, για ένα dj set γεμάτο βερολινέζικους ηλεκτρονικούς ήχους. Τον Reeder διαδέχθηκε αργότερα ο Ison.

Πηγές φωτογραφιών: 12

Κείμενο: Ματίνα Τσιτσανοπούλου (Lavart)

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ