Το έργο καλλιτεχνών με ή χωρίς ψυχική διαταραχή, που τα τραυματικά τους βιώματα καθόρισαν την εικαστική τους διαδρομή διερευνά σε ΔΥΟ εκπαιδευτικές ΕΝΟΤΗΤΕΣ ο κ. Παύλος Βασιλειάδης, Ψυχίατρος/Εικαστικός, Διδάκτωρ του Α.Π.Θ.

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με τίτλο «ΨΥΧΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ -ΤΕΧΝΗ & ΟUTSIDER ART».

A’ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ψυχικό τραύμα και τέχνη»
Πώς εμφανίζονται τα τραυματικά απωθημένα βιώματα καλλιτεχνών στο έργο τους; Περιγράφονται ζωγράφοι που η δουλειά τους παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εμφανή κι επαναλαμβανόμενα οι οποίοι είχαν στην παιδική τους ηλικία σημαντικές τραυματικές εμπειρίες. (Miro, Dali, De Kooning κ.λπ.).
Φαίνεται ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση των τότε γεγονότων με το έργο τους αργότερα, δηλαδή υπάρχουν «ίχνη» των τότε γεγονότων, τα οποία εμφανίζονται μετουσιωμένα και μορφοποιημένα μέσα από ασυνείδητες διεργασίες στο έργο τους.

Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ: «OUTSIDER ART- η τέχνη των καλλιτεχνών με ψυχικές διαταραχές»
Οι καταλυτικές αλλαγές και τα γεγονότα στο τέλος του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα, οδήγησαν (τόσο στην ψυχιατρική όσο και στην τέχνη), στην ανακάλυψη και αποδοχή της τέχνης των ατόμων με βαριές ψυχικές διαταραχές και στη συνέχεια στην επιρροή της στη μοντέρνα τέχνη τον 20ο αιώνα και μέχρι σήμερα.
Ποια η επίδραση που είχε η ιδέα και το φαινόμενο της τρέλας στο έργο μεγάλων καλλιτεχνών, από την Αναγέννηση μέχρι και σήμερα;
Οι επιπτώσεις της ψύχωσης στο έργο γνωστών καλλιτεχνών.
Τo φαινόμενο της «δημιουργικής ψύχωσης» (V. Gogh: «Η τέχνη είναι ζηλιάρα, δε θέλει η αρρώστια να έχει το προβάδισμα»)

Το σεμινάριο είναι εκπαιδευτικό και απευθύνεται σε φοιτητές ή απόφοιτους της Σχολής Καλών Τεχνών, Ψυχολόγους, Ψυχίατρους, στον ευρύτερο τομέα της Ψυχικής Υγείας, καθώς και στον κάθε ενδιαφερόμενο.Χώρος διεξαγωγής σεμιναρίου: Script & ART – Bασ. Ηρακλείου 30, 3ος όροφος.

Ημέρες: 9-10-11 Μαρτίου, 2018

Ώρες: Παρασκευή 10 Μαρτίου, 17.00 -21.00 / Σάββατο & Κυριακή 11 & 12 Μαρτίου, 10.30-14.30

Κόστος: 40 ευρώ / 30 ευρώ για φοιτητές (περιορισμένος αριθμός θέσεων)

*στο χώρο διεξαγωγής του σεμιναρίου θα λειτουργεί ενδεικτική έκθεση μελών της Μονάδας Πολιτιστικής Επικοινωνίας έως τις 14/03

O Παύλος Βασιλειάδης είναι ψυχίατρος και εικαστικός. Έχει σημαντικό κλινικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο. Έχει δημιουργήσει εδώ και είκοσι χρόνια τη Μονάδα Πολιτιστικής Επικοινωνίας του Ψ.Ν.Θ. (ζωγραφικό εργαστήρι), με την οποία έχει οργανώσει πολλές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη, και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας. Παράλληλα είναι εικαστικός με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Eπικοινωνία & δηλώσεις συμμετοχής – Script & ART
Xριστοπούλου Πηνελόπη
E-mail: info@script-net.gr
Τηλέφωνο: 6936307305

Κοινοποίηση:

Σχόλια

No more articles
KinderDocs – Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά & νέους

Close