Search
Close this search box.

Σαν σήμερα, 25 Ιουνίου

Τζόρτζ Όργουελ, ένας σύγχρονος προφήτης.

george-orwell[dropcap size=big]Μ[/dropcap]ερίδα του κόσμου βιαστικά θα τον αποκαλέσει φανατικό αντικομουνιστή. Ο ίδιος, πάντως, θα χαρακτηρίσει τον εαυτό από μικρή ηλικία ως αναρχικό. Το σίγουρο είναι ότι μιλούμε για έναν πολιτικό φιλόσοφο-συγγραφέα που αφιέρωσε το πλήθος του έργου σε πραγματείες ενάντια στα απολυταρχικά καθεστώτα και έναν βασικό υποστηρικτή της σοσιαλδημοκρατίας. Το υποδειγματικά αλληγορικό βιβλίο του Η φάρμα των ζώων θα αποτελέσει πανάκεια των συντηρητικών και πέτρα σκανδάλου για αρκετές μερίδες της αριστεράς.

Ο Έρικ Άρθουρ Μπλαίρ, ο κατά τω κόσμω Τζόρτζ Όργουελ πεθαίνει στις 21 Ιανουαρίου του 1950, μόλις στο 47ο έτος της ζωής του. Γεννημένος το 1903 στην υπό βρετανική κατοχή Ινδία, ο Όργουελ θα μεγαλώσει μάλλον λιτά παρά την αριστοκρατική καταγωγή της οικογένειάς του. Ένα χρόνο μετά τη γέννησή του θα επιστρέψει στην Αγγλία. Από νεαρή ηλικία θα δείξει έφεση στον γραπτό λόγο, αν και θα μισήσει το σχολείο, στο οποίο μάλιστα φοιτούσε με μειωμένα έξοδα εν αγνοία του. Στα δεκαεπτά θα κερδίσει υποτροφίες για το Ουέλιγκτον και το Ήτον. Θα περάσει μόνο ένα απογοητευτικό εξάμηνο στο πρώτο, ενώ θα βρει το πλαίσιό του στο δεύτερο, με καθηγητή γαλλικών μάλιστα τον Άλντους Χάξλευ, συγγραφέα του Θαυμαστού καινούργιου κόσμου. Η αδιαφορία του Όργουελ θα τον αναγκάσει να παρατήσει τη σχολή για οικονομικούς λόγους και να καταταγεί στην αστυνομία της Ινδίας. Θα ζήσει στη Βιρμανία για κάποια χρόνια, ώσπου θα καταφύγει στον Λονδίνο και το Παρίσι αποποιούμενος τον αστικό τρόπο ζωής. Ύστερα, έρχεται ο Ισπανικός εμφύλιος και ο Όργουελ θα καταλήξει τραυματισμένος και ενάντια σε όλους. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα δουλέψει ως διευθυντής του Ινδικού τμήματος του BBC.

download (2)[dropcap size=big]Σ[/dropcap]τα τελευταία χρόνια της ζωής του θα συγγράψει τα δύο σπουδαιότερα έργα του, την νουβέλα-γροθιά  στο στομάχι για το σταλινικό καθεστώς Η Φάρμα των ζώων και το προφητικό-δυστοπικό 1984. Μέσα από την αστυνομοκρατούμενη κοινωνία υπερελέγχου του τελευταίου βιβλίου του Όργουελ θα γνωρίσουμε τον Μεγάλο Αδερφό (Big Brother) και θα τον δούμε να ζωντανεύει κάποιες δεκαετίες μετά στα σκάνδαλα Γουότεργκέιτ και έπειτα. Το έργο του Όργουελ είναι κατά βάση πολιτικό. Κατονομάζει υπαίτιους, υποδεικνύει σφάλματα και προτρέπει την αλλαγή προτού να φτάσει ένα δυστοπικό μέλλον πάνω από τα κεφάλια μας. Άλλα έργα του όπως τα δοκίμια Reflections on Gandhi ή το A nice cup of tea συμπληρώνουν το παζλ της δουλείας του.

Το 2008 το περιοδικό TIMES τον ανέδειξε δεύτερο στη λίστα με τους 50 κορυφαίους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945. Το προσωνύμιο «οργουελικό» έγινε συνώνυμο με απολυταρχικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα. Οι όροι-εφευρέσεις, όπως αυτός του «Ψυχρού Πολέμου» ή της «Αστυνομίας Σκέψης» του χαρίζουν μια θέση στη «Βίβλο» του Νέου Κόσμου ως σύγχρονου προφήτη, του οποίου η σκέψη επηρέασε καθοριστικά τη μεταπολεμική Αγγλία, αλλά και τους συγγραφείς του περασμένου αιώνα.

Πηγές φωτογραφιών: 1 2

Κείμενο: Χρήστος Φώτης (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr