Search
Close this search box.

Σαν σήμερα, 14 Δεκεμβρίου

Νοστράδαμος, προφήτης ή τυχοδιώκτης;
Φαρμακευτική, αποκρυφισμός, αστρολογία…

1[dropcap size=big]Ο[/dropcap] Μισέλ ντε Νοστρεντάμ -κατά κόσμον Νοστράδαμος- γεννήθηκε σαν σήμερα το 1503. Γόνος πολυμελούς οικογενείας, εννέα παρακαλώ τέκνων! Εβραίος από τη μεριά του πατέρα του, κάτι που σίγουρα θα παίξει ρόλο στην αποκρυφιστική του φύση αργότερα, ξεκίνησε ως φαρμακοποιός και εισήχθη στην Ιατρική του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ. Ταυτόχρονα ανέπτυξε ενδιαφέρον για την αστρολογία, ενώ δούλευε πάνω στην πατέντα ενός φαρμάκου για την πανώλη.

Ύστερα από ένα ταξίδι του στην Ιταλία, μυήθηκε στον αποκρυφισμό, από λόγιους του αναγεννησιακού ρεύματος με τους οποίους είχε επαφές. Ξεκινάει να εκδίδει ένα άλμανακ, ένα ετήσιο δηλαδή τεύχος με ζώδια και προβλέψεις, όπου πρώτη φορά υπογράφει ως Νοστράδαμος. Η έκδοση γνωρίζει επιτυχία και από ‘κει κι έπειτα ξεκινά η πορεία του ως μάντης και αστρολόγος. Πολλοί ευγενείς απευθύνονταν σε αυτόν για συμβουλές με το αζημίωτο, ενώ κάποιοι θρησκόληπτοι αντιδρούσαν στην υποτιθέμενη μαντική του ιδιότητα.

2[dropcap size=big]Φ[/dropcap]οβούμενος τη δίωξη ως αιρετικός, έγραφε τις προφητείες του σε κωδικοποιημένα τετράστιχα, τα οποία συγκέντρωσε και εξέδωσε στο πιο γνωστό βιβλίο του Les Propheties. Συνάδελφοί του αστρολόγοι τον κατηγόρησαν ότι χρησιμοποιούσε «συγκριτική ωροσκοπία». Συσχέτιζε δηλαδή, πλανητικές θέσεις με γεγονότα. Μετά από ένα σημείο έγινε γνωστό, ότι αντέγραφε προγενέστερους από αυτόν όπως τον Πλούταρχο,  το Λίβιο και τον Ζαν Φρουασάρ. Ο ίδιος βέβαια, αρνιόταν τον χαρακτηρισμό «προφήτης».

Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται, ότι προέβλεψε επακριβώς γεγονότα και πρόσωπα όπως τη Γαλλική Επανάσταση, την άνοδο του Χίτλερ, τη Χιροσίμα και τους Δίδυμους Πύργους.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι οι χρησμοί του είναι δοσμένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμπίπτουν με πολλά γεγονότα, και εκ των υστέρων ο κόσμος συνέδεσε αναπόφευκτα τις προφητείες με συμβάντα που είχαν ήδη λάβει χώρα, φαινόμενο που ονομάζεται «μεταπρόγνωση».

Παρόλη την υστεροφημία του, το τέλος του ήταν άδοξο. Η ουρική αρθρίτιδα που τον ταλαιπωρούσε εξελίχθηκε σε οίδημα που έφερε το φυσικό του θάνατο. Ούτε ο ίδιος, ίσως, δε θα προέβλεπε ότι οι προφητείες του θα έφταναν μέχρι τις μέρες μας και θα περιλαμβάνονταν ακόμα και σε ταινίες.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=gu7gzx16mgI” width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]

Πηγές φωτογραφιών: 123

Κείμενο: Αλίκη Μαργαρού (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr