Ιστορίες για μικρούς

Ψηφιακές εκπαιδευτικές ιστορίες από το Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο

Το Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο σχεδιάζει και διαθέτει δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό

Μέχρι τώρα το Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο είχε κυκλοφορήσει μια έντυπη σειρά εκπαιδευτικών φυλλαδίων, τα οποία ενημέρωναν το κοινό για τις εκπαιδευτικές δράσεις σε διάφορες θεματικές του Μουσείου με πρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό. Με τα τωρινά δεδομένα της πανδημίας και της γενικότερης απαγόρευσης το Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο θέλοντας να συνεχίσει την εκπαιδευτική του δράση- αξιολόγηση τόσο  της μόνιμης όσο και των κατά καιρούς εκθέσεων, διαθέτει πλέον δωρεάν και διαδικτυακά εκπαιδευτικό υλικό.

Για παράδειγμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν:

Το πολύπτυχο έντυπο καθοδηγημένης πορείας με τίτλο «Βυζαντινών πράγματα». Το έντυπο προτείνει μια διαδρομή στη μόνιμη έκθεση του μουσείου με οκτώ στάσεις σε διαφορετικές θεματικές ενότητες. Αντικείμενα διαφορετικής χρήσης, από διαφορετικά υλικά, διαφορετικούς τόπους και διαφορετικές χρονικές περιόδους γίνονται οι οδηγοί για την προσέγγιση πλευρών του βυζαντινού πολιτισμού.
Το εκπαιδευτικό φυλλάδιο με τίτλο «Η τέχνη της συντήρησης ή συντηρώντας την τέχνη». Το έντυπο σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Μαΐστορες. Φώτης Ζαχαρίου (1909-2001), Αντώνης Γκλίνος (1936-1998)». Ωστόσο, το πρώτο του μέρος μπορεί να αξιοποιηθεί και αυτοτελώς στη μόνιμη έκθεση του μουσείου, επικεντρώνοντας την επίσκεψη σε μια πρώτη γνωριμία με την συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.
Τις καρτέλες χαρτοκοπτικής και ζωγραφικής με θέμα τη Γέννηση. Οι καρτέλες αντλούν τα θέματά τους από αντικείμενα των συλλογών του μουσείου και σχεδιάστηκαν με αφορμή το χριστουγεννιάτικο εργαστήριο για παιδιά που πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Αποτελούν, ωστόσο, και ένα υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτοτελώς για να κατασκευαστούν χριστουγεννιάτικες κάρτες και στολίδια.

Ιστορίες για μικρούς
Ιστορίες για μικρούς

Επιπρόσθετα εξαιτίας της αναστολής επ’ αόριστον των εκπαιδευτικών προγραμμάτων το  Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θέλοντας να κρατήσει την επαφή του με το κοινό έχει δημιουργήσει μια σειρά από ψηφιακές παρουσιάσεις – video εκπαιδευτικού περιεχομένου για τους μικρούς μαθητές.

Οι ψηφιακές παρουσιάσεις του μουσείου έχουν τίτλο «Ιστορίες για μικρούς και μεγάλους» και παρουσιάζει στα παιδιά μέσω μια νέας ψηφιακής φίλης της Ελενίτσας μια σειρά από αφηγήσεις σχετιζόμενες με τις γιορτές τις Θεομήτωρ, τους βίους των αγίων, τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα καθώς και την καθημερινή ζωή του Βυζαντίου.

*Οι προτάσεις για το εκπαιδευτικό υλικό για τους εκπαιδευτικούς θα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του μουσείου και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Video εδώ.

Κείμενο: Ειρήνη Γκότση

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ