Πρόγραμμα Open House Thessaloniki για 17-18 Νοεμβρίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 17 & 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Το πρόγραμμα του OPEN HOUSE Thessaloniki 2018 περιλαμβάνει πέρα από την κύρια δράση (OPEN TOURS, 24 & 25/11) και πλήθος παράλληλων δράσεων: ξεναγήσεις, διαδρομές, διαγωνισμούς, οι οποίες θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 17 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 25 Νοεμβρίου με το καθιερωμένο πάρτι λήξης.

Το κοινό έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται σχετικά με OPEN HOUSE Thessaloniki 2018 και να προμηθεύεται το έντυπο πρόγραμμα και τα αναμνηστικά προϊόντα από το OPEN BOX, το info point της δράσης, που θα λειτουργεί από το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, στο γυάλινο περίπτερο στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους με Μητροπόλεως, κατά τις ώρες 10:00-22:00.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δύο παράλληλων δράσεων για το σαββατοκύριακο 17-18 Νοεμβρίου περιγράφεται παρακάτω:

1/ OPEN WALK 17-18/11

Ένας περίπατος δυτικά του κέντρου, που ξεκινάει από τα δυτικά τείχη και καταλήγει στα Σφαγεία. Μέσα από στάσεις σε σημαντικά κτίσματα και μνημεία ξετυλίγεται ολόκληρη η ιστορία της πόλης και οι σύγχρονες τάσεις ανάπτυξης της περιοχής

Ο πολιτιστικός περίπατος του OPEN HOUSE Thessaloniki 2018 ξεκινάει από τα όρια του κέντρου της πόλης κι εκτείνεται προς τα δυτικά. Η διαδρομή εστιάζει σε ορισμένα σημεία ενδιαφέροντος της Β’ Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης: σε μνημεία και στην ιστορία τους, αλλά και σε κτίρια με ιστορικό κι αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με ξενάγηση σε αυτά εξωτερικά. Με εκκίνηση από τον ναό των Δώδεκα Αποστόλων, η διαδρομή συνεχίζει στα δυτικά τείχη, στη Βίλα Πετρίδη, περνάει από την περιοχή του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού και του Λιμανιού, έξω από βιομηχανικά συγκροτήματα όπως το Φιξ και ο Μύλος, το παλιό αντλιοστάσιο και καταλήγει στα παλιά Σφαγεία. Μέσα από τη διαδρομή στον χώρο, αναδύεται όλη η ιστορία της ευρύτερης περιοχής στο πέρασμα των χρόνων και οι σύγχρονες τάσεις ανάπτυξης της.

Στόχος της δράσης είναι η γνωριμία των κατοίκων με μια περιοχή της πόλης λιγότερο γνωστή, η οποία βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το κέντρο. Απώτερος στόχος η ανασυγκρότηση/ανασύνταξη της ταυτότητας της περιοχής στη συνείδηση των κατοίκων, σε μια προσπάθεια επανένταξής της στις καθημερινές δραστηριότητες της πόλης.

Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν και δεν γίνονται κρατήσεις. Τηρείται σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης στο σημείο εκκίνησης.

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 6 διαδρομές.

Ημερομηνίες: Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Νοεμβρίου

Ώρες εκκίνησης: 11:00, 12:00, 13:00

Σημείο εκκίνησης: πλατεία Δώδεκα Αποστόλων

Σημείο τερματισμού: Σφαγεία

Διάρκεια: περίπου 2 ώρες

Μήκος διαδρομής: 3-4 χλμ

Ιστότοπος: http://www.openhousethessaloniki.gr/draseis/open-walk/

2/ MADE in Thessaloniki 17 -18/11

Ξεναγήσεις σε 25 χώρους δημιουργίας και παραγωγής, όπου οι ίδιοι δημιουργοί μας
παρουσιάζουν τη διαδικασία που απαιτεί η παραγωγή των προϊόντων τους

Η δράση που μας ξεναγεί σε δημιουργικούς και παραγωγικούς χώρους της πόλης επιστρέφει για 4η χρονιά, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του OPEN HOUSE Thessaloniki 2018. Οι ίδιοι οι δημιουργοί, καλλιτέχνες, παραγωγοί μας υποδέχονται στον χώρο εργασίας τους, μας παρουσιάζουν το έργο τους, τις μεθόδους εργασίας που χρησιμοποιούν, ώστε να κατανοήσουμε τις διάφορες διαδικασίες παραγωγής.

Το MADE in Thessaloniki έχει ως στόχο να αναδείξει τη δημιουργική πλευρά της πόλης, συστήνοντας στο κοινό παραδοσιακούς και ανερχόμενους δημιουργούς και παραγωγούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη και ξεχωρίζουν σε διάφορους κλάδους: στον σχεδιασμό και την παραγωγή ρούχων, υποδημάτων, κοσμημάτων, ξύλινων αντικειμένων, οχημάτων, την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών, την κεραμική, τη φωτογραφία, τη βιβλιοδεσία, την τυπογραφία, την υφαντική…

Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν και δεν γίνονται κρατήσεις. Τηρείται σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης στον κάθε χώρο.

Την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του OPEN SCHOOL θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες επισκέψεις σε ορισμένους από τους χώρους δημιουργίας, οι οποίες απευθύνονται σε οργανωμένα εκπαιδευτικά τμήματα, σχολεία, σχολές και άλλα οργανωμένα γκρουπ.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του MADE in Thessaloniki 2018 στο http://www.openhousethessaloniki.gr/draseis/made-in-thessaloniki/

Επιπλέον, στο πλαίσιο του MADE in Thessaloniki 2018 διενεργείται για πρώτη φορά φέτος ένας διαγωνισμός φωτογραφίας, το PHOTO MADE. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν ανεβάζοντας φωτογραφίες από το MADE in Thessaloniki στο instagram (από δημόσιο προφίλ), γράφοντας #titan_made2018, από τις 17 ως τις 25/11. Οι νικήτριες φωτογραφίες, που θα αποδώσουν το MADE in Thessaloniki 2018 με τον καλύτερο και πιο πρωτότυπο τρόπο, θα κερδίσουν φωτογραφικές μηχανές Fujifilm.

Χορηγός δράσης ΤΙΤΑΝ.

Περισσότερες πληροφορίες:

Ρενάτα Δούμα,  υπεύθυνη επικοινωνίας ΟΗΤ

Τ: 6937213824 | Μ: info@openhousethessaloniki.gr | www.openhousethessaloniki.gr

Facebook: Open House Thessaloniki

Twitter: @openhousethess

Instagram: openhousethessaloniki

Διοργάνωση: OPEN HOUSE GREECE

H Εταιρεία Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide (www.openhouseworldwide.org), που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

Ο ΘΕΣΜΟΣ OPEN HOUSE

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 35 πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν, και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους.

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ