Ποιος είναι ο ψηλότερος λαός του κόσμου και γιατί αρχίζει να… κονταίνει

Για πολλούς και διάφορους λόγους, ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες όσον αφορά την εμφάνιση του ανθρώπου είναι το ύψος. Όσο και αν πολλοί αρνούνται να το παραδεχθούν, οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πως ο συγκεκριμένος τομέας είναι ένας από τους βασικούς στην εμφάνιση του κάθε ατόμου. Η αναφορά αυτή, βεβαίως, σχετίζεται με την πλειοψηφία των απόψεων, συνειδητών και μη, και δεν αφορά όλες τις περιπτώσεις.

Αν θεωρούμε, λοιπόν, το ύψος μεγάλο προσόν όσον αφορά τη γοητεία, είτε στους άντρες είτε στις γυναίκες, αυτοί που διεκδικούν τα πρωτεία και μπορούν να υπερηφανεύονται όσον αφορά την απόσταση από το έδαφος, είναι οι Ολλανδοί. Εδώ και πολλά χρόνια, οι πολίτες από την χώρα της τουλίπας έχουν στα χέρια τους και επίσημα τον τίτλο του ψηλότερου λαού στον πλανήτη γη, αφού από το 1958 και έπειτα, αυτό αποτυπώνεται για τις γενιές που μελετώνται μέχρι και σήμερα. Η τελευταία μέτρηση, για παράδειγμα, έδειχνε τον μέσο 19 ετών Ολλανδό να έχει ύψος 182,9 εκατοστά, ενώ η μέση Ολλανδή έφτανε στα 169,3 εκατοστά.

Πάντως, υπήρχε μία και μοναδική εξαίρεση μέχρι τώρα, της χρονιάς του 1967, όταν και οι Ολλανδοί πήραν την δεύτερη θέση στη σχετική λίστα για το ύψος. Από τότε, όμως, οι Ολλανδοί μονοπωλούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την εξέλιξή τους, με πλήθος επιστημόνων και αρκετές έρευνες να ασχολούνται με το γιατί και πως ο συγκεκριμένος λαός κατέληξε να φτάσει σε τέτοιο ύψος.

Ακόμα μεγαλύτερη απορία από το γιατί έφτασαν σε τέτοιο ύψος προκαλεί το γεγονός ότι πλέον οι Ολλανδοί… χάνουν το ύψος τους! Τι φταίει άραγε; Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σε σύγκριση με μερικές δεκαετίες πριν, οι ζωές μας έχουν αλλάξει ριζικά. Ο κυριότερος λόγος, φυσικά, είναι η επανάσταση της τεχνολογίας. Από τις εφαρμογές της στην επικοινωνία και την εργασία, τον χάρτη στην ταχύτητα ανταλλαγής των πληροφοριών, στην καθημερινή ζωή, την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση, όλο και περισσότερες ασχολίες είναι διαθέσιμες μέσω του διαδικτύου. Ωστόσο, μερικές από τις εφαρμογές της τεχνολογίας περνούν απαρατήρητες. Κάτι τέτοιο συμβαίνει, για παράδειγμα, με το φαγητό και την άσκηση.

Ναι, η τεχνολογία, πιθανότατα, ευθύνεται για την στασιμότητα στην ανάπτυξη πολλών χιλιάδων Ολλανδών, αφού οι αλλαγές στη ζωή και την καθημερινότητά μας έχουν οδηγήσει σε νέες συνθήκες με άμεση επιρροή στο σώμα μας.

Νέα έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας της Ολλανδίας ανέφερε ότι οι Ολλανδοί που έχουν γεννηθεί από το 2001 και έπειτα είναι κατά μέσο όρο έναν πόντο κοντύτεροι από εκείνους που προηγήθηκαν, έχοντας γεννηθεί την δεκαετία του ‘80. Όσον αφορά τις γυναίκες, μάλιστα, αυτή η διαφορά φτάνει τα 1,4 εκατοστά!

Πολλοί έσπευσαν να κατηγορήσουν τη… μετανάστευση για τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν, αφού θεωρείται ότι αλλοιώθηκαν τα χαρακτηριστικά του ολλανδικού λαού, όμως, όπως προέκυψε, κάτι τέτοιο μόνο πραγματικότητα δεν είναι. Όπως επισήμαναν οι ιθύνοντες της έρευνας, η μετανάστευση έπαιξε έναν ελάχιστο ρόλο, όμως μεγάλο μέρος ανθρώπων γηγενών στη χώρα της Ολλανδίας παρουσιάζει το ίδιο χαρακτηριστικό, χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο ζευγάρι με άτομο εκτός της χώρας στο γενεαλογικό του δέντρο. Σταμάτησαν να ψηλώνουν, με τους επιστήμονες να ρίχνουν την κύρια ευθύνη στις αλλαγές του τρόπου ζωής, με πολύ σημαντικό παράγοντα την διατροφή.

Όπως τονίζουν, τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουν παιδιά, έφηβοι και ενήλικες από τα βιομηχανοποιημένη και κατά πολύ επεξεργασμένη διατροφή του σήμερα έχουν σαν αποτέλεσμα να αναστέλλεται η ανάπτυξη. Περισσότερες θερμίδες, λιγότερα όμως τα θρεπτικά συστατικά. Έτσι, η επιρροή της καθημερινής ζωής είναι έμμεσα… απολύτως άμεση για τους Ολλανδούς, που είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, ως μία από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη, να καταφέρουν να επιστρέψουν στις διατροφικές συνήθειες των προ πολλών δεκαετιών προγόνων τους.

Παράλληλα με το ζήτημα της διατροφής, κινείται και ο χώρος της οικονομίας, αφού οι πρόσφατες δυσχερείς οικονομικές συνθήκες θεωρείται από τους επιστήμονες ότι θα επηρεάσουν με τη σειρά τους το ύψος των γενεών τόσο στην Ολλανδία όσο και σε πολλές άλλες χώρες. Όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, φτωχότερες συνθήκες συνεπάγονται χειρότερο φαγητό και αυτό με τη σειρά τους μικρότερη σωματική ανάπτυξη.

Τι μένει στους Ολλανδούς να κάνουν για να μη χάσουν τα πρωτεία; Μα φυσικά να το… γυρίσουν σε μία πολύ πιο υγιεινή διατροφή και έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής.

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ