Search
Close this search box.

Πεζογραφία για αρχάριους με την Σοφία Νικολαΐδου – Σεμινάρια ΙΑΝΟS

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

IANOS | ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ | ΑΝΟΙΞΗ 2020 | ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

Πεζογραφία (για αρχάριους) με την Σοφία Νικολαΐδου

 

Link μαθήματος: https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/product/4987

Η αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και τα Εργαστήρια Βιβλίου της συμπληρώνουν εφέτος εφτά χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον χώρο της εκπαίδευσης. Τα εργαστήρια δημιουργήθηκαν την άνοιξη του 2013 και ήδη έχουν λειτουργήσει δεκατέσσερις επιτυχημένοι κύκλοι μαθημάτων. 

Με ιδιαίτερη χαρά σάς ενημερώνουμε πως οι εγγραφές για τα σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής του ΙΑΝΟΥ ξεκίνησαν. Καταξιωμένοι συγγραφείς διδάσκουν με γνώμονα την ποιότητα και το πάθος για το βιβλίο, την αγάπη για τη μάθηση και στοχεύουν τόσο στη συγγραφική πρόοδο όσο και στην ενημέρωση και την καλλιέργεια αυτών που αγαπούν το βιβλίο και το λογοτεχνικό κείμενο γενικότερα.

Τα μαθήματα ξεκινούν από τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο των εν λόγω μαθημάτων η Σοφία Νικολαΐδου διδάσκει στο σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής «Πεζογραφία (για αρχάριους): Πώς γίνεται η αρχή» στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται δια ζώσης, 17:30-20:30 για δέκα (10) διαδοχικές Πέμπτες, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 26 Μαρτίου, στο κεντρικό κατάστημα του ΙΑΝΟΥ (Αριστοτέλους 7).

Περιγραφή μαθήματος

Στον συγκεκριμένο κύκλο μαθημάτων θα συζητηθούν βασικά ζητήματα τεχνικής που αφορούν τη συγγραφή της πεζογραφίας. Περιλαμβάνει εισηγήσεις, βοηθητική βιβλιογραφία και διαδικτυογραφία, που σχετίζεται με το συγγραφικό εργαστήριο εμβληματικών πεζογράφων, και μία σειρά επιλεγμένων ασκήσεων δημιουργικής γραφής, οι οποίες καθοδηγούν τους συμμετέχοντες, ώστε να ανακαλύψουν σιγά σιγά τη δική τους αφηγηματική φωνή.

Η εργαστηριακή διεξαγωγή του μαθήματος προσφέρει ιδέες και ερεθίσματα, με στόχο να συζητηθούν κάθε φορά οι πολλές και διαφορετικές συγγραφικές λύσεις για τα επιμέρους θέματα.

Ανάμεσα σε άλλα θα συζητηθούν:

  1. Πώς έρχονται οι ιδέες;
  2. Η συγγραφή της πρώτης σελίδας. Το συμβόλαιο με τον αναγνώστη.
  3. Η κατασκευή του λογοτεχνικού ήρωα: συνέντευξη με τον ήρωα, συγγραφικές σημειώσεις, κομβικές στιγμές. “Μην το λες, δειξ’το”.
  4. Ποιος μιλάει; Επιλογή της οπτικής γωνίας και της αφηγηματικής φωνής.
  5. Αφήγηση και διάλογος. Τεχνικές διαλόγου. Συγκρούσεις ηρώων. Θεατρικός διάλογος.
  6. Αφηγηματικός χρόνος, αφηγηματικός τόπος. Από πού αρχίζει η αφήγηση της ιστορίας; Εγκιβωτισμένες διηγήσεις. Αναδρομικές και προδρομικές αφηγήσεις.
  7. Έρευνα του υλικού (εφημερίδες, φωτογραφίες, ιστορικές πηγές).
  8. Non fiction: η αληθινή ιστορία. Τα πραγματικά γεγονότα ως πρώτη ύλη της αφήγησης.
  9. Δομή και Πλοκή.
  10. Αφηγηματικό μοντάζ. “Οι συγγραφείς προσεύχονται στην πένα τους, ενώ θα έπρεπε να προσεύχονται στη γομολάστιχά τους”.

Το γράψιμο έρχεται γράφοντας, λένε οι συγγραφείς.

Αν στην πραγματική πραγματική πραγματικότητα  οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, στη λογοτεχνία τα πάντα μπορούν να συμβούν. Ο συγγραφέας ζει μια συναρπαστική ζωή μες στο κεφάλι του. Ίσως γιατί, όπως είπε κάποιος, η πραγματικότητα δεν είναι ποτέ αρκετή.

Μετά το τέλος του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε εδώ:

https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/application?product=4987

Διάρκεια μαθημάτων: δέκα τρίωρα απογευματινά μαθήματα (30 ώρες διδασκαλίας)

Ημέρα μαθημάτων: Πέμπτη

Δίδακτρα: 340 ευρώ για νέες εγγραφές και 300 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.

[Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο.]

Λίγα λόγια για την Σοφία Νικολαΐδου

Η Σοφία Νικολαΐδου τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια έχει διδάξει δημιουργική γραφή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής του Α.Π.Θ. (από την ίδρυσή του το 2015 κ.ε.), στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (από την ίδρυσή του το 2008 ως το 2013), σε σεμινάρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (2002 κ.ε.), στο Εργαστήρι Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ (2010-2012) κ.α. Έχει εκδώσει συλλογές διηγημάτων, μυθιστορήματα, μελέτες, μεταφράσεις αρχαίου δράματος. Κείμενά της έχουν μεταφραστεί σε εννιά γλώσσες. Το μυθιστόρημά της Απόψε δεν έχουμε φίλους (Μεταίχμιο, 2010) τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature και μεταφράστηκε στα εβραϊκά. Το μυθιστόρημά της Χορεύουν οι ελέφαντες, (Μεταίχμιο, 2012) κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α. (Sophia Nikolaidou, The Scapegoat, Melville House) το 2015. Έχει δημοσιεύσει τη μελέτη Πώς έρχονται οι λέξειςΤέχνη και τεχνική της Δημιουργικής Γραφής (Μεταίχμιο, 2014) και έχει επιμεληθεί τον συλλογικό τόμο Η δημιουργική γραφή στο σχολείοΟδηγός εκπαιδευτικού  (Μεταίχμιο, 2016). Το βιβλίο της Καλά και σήμερα (Μεταίχμιο, 2015) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα. Το τελευταίο της μυθιστόρημα είναι το Στο τέλος νικάω εγώ (Μεταίχμιο, 2017).

Το θεατρικό της έργο Υπέρ Ελλάδος. Η υπόθεση Πολκ στο προσκήνιο ανέβηκε το 2018-2019 στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ.

Link: https://www.ianos-seminaria.gr/el/users/view/50744

Αναλυτικές πληροφορίες στο www.ianos.gr και στο https://www.ianos-seminaria.gr

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr