έθιμα των Χριστουγέννων

Περίεργα έθιμα των Χριστουγέννων από όλο τον κόσμο!

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν δύο χώρες στον κόσμο που να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο!

Τα έθιμα και οι παραδόσεις αγγίζουν έναν αριθμό που δεν επιτρέπει την πλήρη καταγραφή τους σε ένα μόνο κείμενο. Ωστόσο, παρακάτω βλέπουμε κάποια εξ’ αυτών που αξίζουν μία αναφορά για την ιδιαιτερότητά τους.

Ιαπωνία (έθιμα των Χριστουγέννων)

Παρόλο που τα Χριστούγεννα δεν αποτελούν μία εθνική γιορτή στην Ιαπωνία (περίπου το 1% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί), οι κάτοικοι βρήκαν έναν ενδιαφέρον τρόπο για να τα γιορτάσουν. Αντί να μαζεύονται γύρω από ένα τραπέζι με μία γαλοπούλα για βραδινό, οι οικογένειες κατευθύνονται προς το τοπικό κατάστημα Kentucky Fried Chicken. Η παράδοση ξεκίνησε το 1974 μετά από μία ευρέως πετυχημένη διαφημιστική καμπάνια που ονομαζόταν «Kurisumasu ni wa kentakkii!» ή «Kentucky για τα Χριστούγεννα!». Η αλυσίδα fast food διατήρησε την δημοφιλία της, ωθώντας κάποιους ανθρώπους στο να κάνουν την παραγγελία τους μήνες πριν ή ακόμα και να περιμένουν 2 ώρες στην ουρά για να παραλάβουν το φαγητό τους.

Kentucky Fried Chicken
Kentucky Fried Chicken

Νέα Ζηλανδία (έθιμα των Χριστουγέννων)

Επειδή τα Χριστούγεννα πέφτουν μέσα στην εποχή του καλοκαιριού για τους Νεοζηλανδούς, πολλά από τα έθιμά τους περιλαμβάνουν ψήσιμο στο μπάρμπεκιου. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Νέα Ζηλανδία είναι το Pohutukawa, ένα είδος δέντρου που ευδοκιμεί κοντά στις ακτές και αποκτά έντονο κόκκινο χρώμα τον Δεκέμβριο, παρέχοντας σκιά κατά τη διάρκεια των ηλιόλουστων ημερών, ενώ ακούγονται τα κάλαντα στα αγγλικά και στην γλώσσα των Μάορι.

Pohutukawa
Pohutukawa

Ρωσία (έθιμα των Χριστουγέννων)

Η Ρωσία έχει έναν μεγάλο αριθμό από χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, αλλά καμία δεν είναι πιο εντυπωσιακή από τον εορτασμό του Christmastide. Ορίζεται ως «η πιο ανίερη περίοδος του χρόνου» ή «Svyatki», όπως την αποκαλούν οι Ρώσοι, και περιλαμβάνει τις ημέρες μεταξύ της ορθόδοξης παραμονής των Χριστουγέννων και της 19ης Ιανουαρίου. Οι παραδόσεις περιλαμβάνουν ρωσική χριστουγεννιάτικη μουσική, θέατρο, τοπικές φάρσες, καταδύσεις στις παγωμένες λίμνες και τα ποτάμια της χώρας αλλά και… πρόβλεψη του μέλλοντος! (fortune telling)

έθιμα των Χριστουγέννων
Ρωσία

Ιρλανδία (έθιμα των Χριστουγέννων)

Για τους περισσότερους από εμάς η 6η Ιανουαρίου ανήκει στις ημέρες που ξεστολίζουμε το δέντρο και επανερχόμαστε σιγά σιγά στην ρουτίνα. Ωστόσο, για τις γυναίκες της Ιρλανδίας αυτή η μέρα σηματοδοτεί την παράδοση του «Nollaig na mBan» ή «τα μικρά Χριστούγεννα των γυναικών». Αποτελεί μία από τις αρχαιότερες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις στην Ιρλανδία. Η κοινότητα τον γυναικών, εξαντλημένη από όλο το μαγείρεμα των εορτών και τις δουλειές στο σπίτι, μπορούσε επιτέλους να λύσει για λίγο τα μαλλιά της και να πάρει μία μέρα ρεπό.

Nollaig na mBan
Nollaig na mBan

Ισπανία (έθιμα των Χριστουγέννων)

Στις 22 Δεκεμβρίου όλοι οι Ισπανοί βρίσκονται κάπου κοντά σε μία τηλεόραση ή σε ένα ραδιόφωνο, αφού είναι η μέρα που κληρώνεται η χριστουγεννιάτικη λοταρία! Όλοι στην Ισπανία αγοράζουν ένα δελτίο ελπίζοντας να κερδίσουν το «El Gordo» (δηλαδή το «παχύ»). Μερικές φορές το δελτίο αγοράζεται από ολόκληρες οικογένειες ή και χωριά, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι της περιοχής μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα ζάμπλουτοι μέσα σε μία νύχτα. Τα κέρδη αγγίζουν συνήθως τα δισεκατομμύρια με το τοπ κέρδος συνήθως στα 600 εκατομμύρια ευρώ!

El Gordo
El Gordo

Ελβετία (έθιμα των Χριστουγέννων)

Τέλος, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χριστουγεννιάτικα έθιμα διατηρεί η Ελβετία. Τα παραδοσιακά ελβετικά Χριστούγεννα περιλαμβάνουν όχι έναν, αλλά δύο παράξενους χαρακτήρες στην θέση του Άι Βασίλη. Ο πρώτος είναι ο «Samichlaus» που εμφανίζεται γύρω στις 6 Δεκεμβρίου και μοιράζει γλυκίσματα, όπως μπισκότα, μανταρίνια και, φυσικά, την σουηδική χριστουγεννιάτικη σοκολάτα. Μέχρι τώρα τα πράγματα ακούγονται νορμάλ…

Ο δεύτερος χαρακτήρας είναι ένας ομολογουμένως τρομακτικός βοηθός, ο «Schmutzli». Κι εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται περίεργα… Ο Schmutzli είναι βασικά ο αντι-Santa. Ο αρχικός θρύλος τον παρουσιάζει να φοράει μία μαύρη ρόμπα και να έχει σκούρο γένι. Η εμφάνισή του ολοκληρώνεται με έναν άδειο σάκο δώρων που αποτρέπει τα παιδιά από το να είναι άτακτα κατά τη διάρκεια του έτους. Μάλλον αυτή η φιγούρα είναι αρκετή για να σε κάνει να μείνεις εκτός της «άτακτης λίστας»…
Σήμερα ο ρόλος του έχει κάπως αλλάξει, αφού μετατράπηκε σε βοηθό του Samichlaus. Μοιράζει γλυκά και δώρα στις μεγάλες αγορές και στις εκδηλώσεις, όπου μπορείτε να ευχηθείτε « Fröhliche Weihnachten» ή «Joyeux Noël», ανάλογα με την περιοχή της Ελβετίας στην οποία βρίσκεστε, και ίσως κερδίσετε κάποιο χριστουγεννιάτικο δωράκι.

Ο Schmutzli
Ο Schmutzli

Εσείς τι περίεργα έθιμα ακολουθείτε τις γιορτινές αυτές μέρες;

Κείμενο: Εύη Καλαϊτζή 

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

Διαβάστε εδώ για το πνεύμα των Χριστουγέννων εν μέσω lockdown.

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ