αρχείο λήψης

Παρακολουθήστε live την αποκατάσταση του “Night Watch”

Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του διάσημου “Night Watch” του Ρεμπράντ

Ξεκίνησαν οι μεγαλύτερες εργασίες αποκατάστασης που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στο “Night Watch” του Ρέμπραντ από το Rijksmuseum του Άμστερνταμ.

Το Rijksmuseum του Άμστερνταμ έχει τοποθετήσει τον διάσημο πίνακα μέσα σε ένα γυάλινο περίβλημα, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ζαν-Μισέλ Βιλμότ, έτσι ώστε οι επισκέπτες να εξακολουθήσουν να το απολαμβάνουν, παρά τις εργασίες αποκατάστασης. Η αποκατάσταση, προϋπολογισμού εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπεται να διαρκέσει χρόνια και αναμεταδίδεται απευθείας μέσω Διαδικτύου (www.rijksmuseum.nl/en/nightwatch), ώστε να μπορεί όλος ο κόσμος να την παρακολουθεί.

Οι ειδικοί του μουσείου Rijksmuseum στο Αμστερνταμ ανησυχούν ότι κάποιες όψεις του πίνακα αλλοιώνονται και  διαπίστωσαν την παρουσία λευκής σκιάς σε ορισμένα σημεία του πίνακα και του αποχρωματισμού στο κάτω δεξί μέρος του πίνακα.Ο Ρέμπραντ φαν Ράιν έλαβε το 1642 μια παραγγελία από τον δήμαρχο και λοχαγό της πολιτοφυλακής του ‘Άμστερνταμ Φρανς Μπάνικ Κοκ να ζωγραφίσει τους αξιωματικούς και τα μέλη της πολιτοφυλακής του. Ο πίνακας είναι ένα από τα γνωστότερα έργα παγκοσμίως και, κάθε χρόνο, προσελκύει περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες. Είναι γνωστός, τόσο για τις διαστάσεις του ( 4 επί 4,5 μέτρα και βάρος 337 κιλά), όσο και για την εκτενή χρήση δραματικού φωτισμού και κίνησης.

Είναι η πρώτη σημαντική αποκατάσταση που έχει υποστεί ο πίνακας από τότε που μαχαιρώθηκε επανειλημμένα  το 1975 από έναν άντρα που συνεπλάκη με φύλακα και τον έσκισε. Το έργο, επίσης, μέσα σε τρεισήμισι αιώνες, γνώρισε πολλές μετακινήσεις και προσπάθειες αποκατάστασης, διέφυγε και από τα χέρια των ναζί, σκίστηκε με μαχαίρι το 1911 και ραντίστηκε με χημικά το 1990.

Για την αποκατάσταση του “Night Watch” έχει δρομολογηθεί διεξοδική εξέταση ώστε να καθοριστεί το πλέον καλύτερο θεραπευτικό σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει πολλαπλές απεικονιστικές μεθόδους, ψηφιοποιημένες αναλύσεις του πίνακα, φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας και εξαιρετικά προηγμένη ανάλυση υπολογιστών. Με την χρήση αυτών των μεθόδων οι ειδικοί θα μπορέσουν να διαμορφώσουν μια λεπτομερή και σαφή  εικόνα για το έργο, από την βαμμένη επιφάνεια μέχρι και το κατώτερο στρώμα του καμβά.

Το Night Watch ανήκει στην πόλη του Άμστερνταμ και στεγάζεται στο Μουσείο Rijksmuseum από το 1808. Το μουσείο έχει μια γκαλερί που ονομάζεται Night Watch Gallery, η οποία χτίστηκε ειδικά για να εμφανίσει το συγκεκριμένο πίνακα.

Πηγή φωτογραφιών

Επικαιρότητα

μοιρασου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on email