Παλέτες γνωστών ζωγράφων καθρεφτίζουν το εικαστικό τους έργο

Eugène DelacroixEdgar DegasWassily KandinskyPiet MondrianPaul KleePablo PicassoMarc ChagallJoan MiróFrancis BaconYves Klein

Σύμφωνα με τον Bertolt Brecht, «η τέχνη δεν είναι ο καθρέπτης που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, αλλά η σφύρα που τη διαμορφώνει». Τα καλλιτεχνικά κινήματα που δημιουργήθηκαν κατά καιρούς ήταν πολυάριθμα, με καλλιτέχνες να πρωτοπορούν διαμορφώνοντας κάθε φορά μια καινούργια εικαστική πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας ο καθένας δικό του λεξιλόγιο και τεχνικές.

 

02 - degas

Edgar Degas | © 2016 Matthias Schaller/VG-Bildkunst

Πιστή σύντροφος στο δημιουργικό ταξίδι του ζωγράφου δεν είναι άλλη από την παλέτα του, ένα αναπόσπαστο εργαλείο που φαίνεται πως κρύβει τα μυστικά και τις ανησυχίες του δημιουργού. Αυτά τα μυστικά προσπάθησε ν’ αποκαλύψει ο Γερμανός φωτογράφος Matthias Schaller, φωτογραφίζοντας παλέτες γνωστών ζωγράφων του 19ου και του 20ου αιώνα και δημιουργώντας τη συλλογή Das Meisterstück (Το Αριστούργημα). Η σύλληψη της ιδέας για τη συγκεκριμένη συλλογή έγινε κατά την επίσκεψη του Schaller στο στούντιο του Cy Twombly, όπου και συνειδητοποίησε πως η παλέτα του καλλιτέχνη ήταν η αντανάκλαση των πινάκων του. Έτσι ξεκίνησε την αναζήτηση αυτών των αντικειμένων σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, θέλοντας να μελετήσει τις ομοιότητές τους με τους πίνακες ζωγραφικής των αντίστοιχων καλλιτεχνών.

 

08 miro

Joan Miró | © 2016 Matthias Schaller/VG-Bildkunst

Η παλέτα, λοιπόν, είναι ένα αφηρημένο τοπίο της καλλιτεχνικής παραγωγής του ζωγράφου (M.Schaller), στο οποίο αποτυπώνονται τα χαρακτηριστικά χρώματα και οι πινελιές του δημιουργού. Επομένως, η παλέτα του Yves Klein αποτελείται από ένα μοναδικό χρώμα, το χαρακτηριστικό δικό του μπλε (International Klein Blue), ενώ αυτή του Piet Mondrian αντανακλά την καθαρότητα των αφαιρετικών έργων του με την κυριαρχία του λευκού και ψήγματα των βασικών χρωμάτων. Στην αντίστοιχη του Joan Miró, οι γεωμετρικές μορφές με τα έντονα εκφραστικά χρώματα παίζουν στο χώρο, ενώ ο Wassily Kandinsky δημιουργεί τους περίφημους κύκλους σε κύκλο πρώτα στην παλέτα του πριν τους αποτυπώσει στο τελικό του έργο.

Για τις υπόλοιπες παλέτες της συλλογής, πατήστε εδώ.

Πηγή φωτογραφιών

Κείμενο: Ζωή Όσσα (Lavart)

Κοινοποίηση:

Σχόλια

No more articles
Ice Age: Collision Course – τρέιλερ

Close