Ουκρανία Κυβερνοπόλεμος

Η Ουκρανία θύμα κυβερνοπολέμου

Κακόβουλο λογισμικό σβήνει όλα τα δεδομένα κρατικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων στην Ουκρανία

Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη, φαίνεται να ανοίγει και ένα καινούργιο μέτωπο πολέμου. Για την ακρίβεια, πρόκειται για κυβερνοπόλεμο, καθώς ένα καταστροφικό λογισμικό έχει χτυπήσει τις κρατικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις της Ουκρανίας. Αν και η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες, τα περισσότερα βλέμματα στρέφονται προς τα εκεί.

Σύμφωνα με ερευνητές της εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET, το λογισμικό φαίνεται να εγκαταστάθηκε κρυφά τον προηγούμενο μήνα και παρέμενε ανενεργό.  Απέφευγε μάλιστα τους ελέγχους  ασφαλείας χρησιμοποιώντας ένα πιστοποιητικό από μία κυπριακή εταιρία, την Hermetica Digital Ltd. Κατά την ενεργοποίηση του, διέγραψε όλα τα δεδομένα από τους υπολογιστές στους οποίους είχε εγκατασταθεί. Το ίδιο λογισμικό έχει εντοπιστεί και στη Λετονία και τη Λιθουανία.

Cyber Rapid-Response Team
Cyber Rapid-Response Team

Για την προστασία της Ουκρανίας από τον κυβερνοπόλεμο, δημιουργήθηκε η ομάδα Cyber Rapid-Response Team (CRRT) από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ομάδα αποτελείται από 12 ειδικούς διάφορων τομέων από την Λιθουανία, την Κροατία, την Πολωνία, την Εσθονία, την Ρουμανία και την Ολλανδία.

Ουκρανία: Βλήμα σκοτώνει ακαριαία ποδηλάτη (Βίντεο)

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ