YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
Otto Wichterle

Otto Wichterle: Γιατί η Google τιμάει με doodle έναν Τσέχο χημικό – Τι έκανε για τα μάτια μας

Ο Otto Wichterle, αν και το όνομά του μπορεί να μην είναι γνωστό στους περισσότερους, μάλλον είναι πολύ σημαντικό για όσους έχουν αντικαταστήσει τα γυαλιά όρασης με φακούς επαφής.

Διότι ο Otto Wichterle είναι ο εφευρέτης των μαλακών φακών επαφής, μιας τόσο σημαντικής ανακάλυψης ώστε η Google αποφάσισε να του αφιερώσει το σημερινό της doodle.

Ποιος ήταν ο Otto Wichterle
Γεννημένος στο Prostějov της Τσεχίας, μεγάλωσε σε ένα σπίτι όπου ο πατέρας του, συνιδιοκτήτης ενός εργοστασίου αγροτικών μηχανημάτων και αυτοκινήτων, ευχόταν να ακολουθήσει τα βήματά του. Ο Otto, ωστόσο, επέλεξε να σπουδάσει χημεία και ιατρική στην Χημική και Τεχνολογική Σχολή του Τσεχικού Τεχνικού Πανεπιστημίου.

Ισραήλ: Βρέθηκε σπαθί σταυροφόρου!

Ο Otto Wichterle ήταν ένας έξυπνος και υπομονετικός άνθρωπος του οποίου η καριέρα προχώρησε γρήγορα. Το 1952 διορίστηκε Κοσμήτορας του Ινστιτούτου Χημικής Τεχνολογίας στην Πράγα και λίγο αργότερα πρόεδρος της Τσεχοσλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ο καθηγητής Wichterle συνεργάστηκε για χρόνια με τον Drahoslav Lím, δοκιμάζοντας και συνδέοντας διαφορετικά υλικά για να φτιάξει ένα υδατοαπορροφητικό τζελ. Και τα κατάφερε.

Η ανακάλυψη και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας
Τον Δεκέμβριο του 1961 ο Otto Wichterle πέτυχε την παραγωγή των πρώτων τεσσάρων φακών επαφής υδρογέλης σε μια αυτοσχέδια οικιακή συσκευή, που δημιούργησε από ένα παιδικό σετ κατασκευών, ένα δυναμό ποδηλάτου που ανήκε σε έναν από τους γιους του και ένα κουδούνι-μετασχηματιστή. Όλα τα καλούπια και οι γυάλινες σωλήνες που χρειάζονταν για να περάσει το μονομερές κατασκευάστηκαν επίσης μεμονωμένα από τον ίδιο.

Ιταλία: Aνάσυρση αρχαίων ελληνικών κεραμικών από ναυάγιο του 7ου π.Χ αιώνα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα απόγευμα των Χριστουγέννων, με την βοήθεια της συζύγου του, Λίντας, χρησιμοποιώντας τη μηχανή στο τραπέζι της κουζίνας του, τελικά τα κατάφερε. Δοκίμασε ο ίδιος τους πρώτους μαλακούς φακούς επαφής στην ιστορία και παρόλο που είχαν λάθος μέτρηση, εντούτοις ήταν άνετοι. Μόλις είχε εφεύρει έναν νέο τρόπο κατασκευής φακών επαφής, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία φυγοκεντρικής χύτευσης.

Λίγες μέρες αργότερα, ολοκλήρωσε την αίτησή του για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και παρήγαγε πάνω από 100 φακούς με αυτόν τον τρόπο. Κατασκεύασε πολλά νέα πρωτότυπα μηχανήματα χρησιμοποιώντας τα ίδια παιδικά σετ, με αυξανόμενους αριθμούς ατράκτων που απαιτούσαν ισχυρότερο κινητήρα από το γραμμόφωνό του. Με αυτές τις στοιχειώδεις συσκευές, τους πρώτους τέσσερις μήνες του 1962 κατασκεύασε 5.500 μαλακούς φακούς.

Η εκτόξευση της ανακάλυψής του στην αμερικανική αγορά
Αφού εφευρέθηκε, η τσεχική κυβέρνηση πούλησε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε έναν Αμερικανό επιχειρηματία πριν αρχίσει να πουλά τους φακούς επαφής.

Οι πρώτοι πειραματικοί φακοί ονομάζονταν Geltakt και οι μεταγενέστεροι φακοί παραγωγής, Spofalens, από το όνομα της κρατικής επιχείρησης SPOFA που τους κατασκεύαζε.

Βρέθηκε μούμια 4.000 χρόνων που… αλλάζει την ιστορία!

Το 1965 η National Patent Development Corporation (NPDC) αγόρασε τα αμερικανικά δικαιώματα για την παραγωγή των φακών και στη συνέχεια παραχώρησε υπό άδεια τα δικαιώματα στην Bausch & Lomb, η οποία άρχισε να τους κατασκευάζει στις ΗΠΑ. Το 1977 τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του Otto Wichterle αμφισβητήθηκαν, κυρίως από την εταιρεία φακών επαφής Continuous Curve και έτσι τον Μάιο του 1977 η CSAS πούλησε αυτά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, για να αποφύγει οποιαδήποτε ευθύνη σε περίπτωση αποτυχίας της δικαστικής υπόθεσης. Ωστόσο, ο Otto Wichterle και η NPDC κέρδισαν τη δικαστική υπόθεση το 1983.

Το μηχάνημα που κατασκεύασε ο Otto Wichterle είναι το ίδιο είδος που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για την κατασκευή μαλακών φακών επαφής.

Κορωνοϊός: Το BBC δε θέλει καμία σειρά με αναφορές στην πανδημία!

Πηγή 

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
kazaviti