Search
Close this search box.

Όταν ο μύθος συνάντησε το στιλ – Η θρυλική Τζάκι Κένεντι στο πέρασμα του χρόνου

H «μυστήρια»  φιγούρα που έγινε συνώνυμο του σικ και του δυναμισμού

Και το όνομα αυτής: Ζακλίν Μπουβιέ, Κένεντι Ωνάση. Θα μπορούσε να είναι κι Ισπανίδα πριγκίπισσα, λόγω των τεσσάρων ονομάτων, η καταγωγή της όμως ήταν από την πόλη που «δεν κοιμάται ποτέ», τη Νέα Υόρκη, φυσικά. Κόρη χρηματιστή, η κατά κόσμο «Τζάκι», γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1929. Μεγάλωσε σ’ ευκατάστατο οικογενειακό περιβάλλον, πραγματοποιώντας παράλληλα ικανοποιητικές σπουδές. Ιδιαίτερα δυναμική και ταυτόχρονα γήινη προσωπικότητα, λατρεύτηκε, αποθεώθηκε, αποπνέοντας πάντα μια μυστήρια αύρα. Σήμερα, 26 χρόνια μετά το θάνατό της, η κάποτε πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, καταφέρνει να επιζεί εν τη απουσία της, αφού όλος ο πλανήτης τη γνωρίζει ως η «Τζάκι».

Tζάκι_Κένεντι_1
Tζάκι Κένεντι

Ο γάμος με τον Κένεντι – Η θητεία ως πρώτη κυρία των ΗΠΑ

Στις 12 Σεπτεμβρίου 1953, παντρεύεται τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι κι έτσι, η Ζακλίν Μπουβιέ, θα γίνει πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η οικογένειά τους θα μεγαλώσει, όταν θα αποκτήσουν τα δύο τους παιδιά, την Καρολίνα και τον Τζον τζούνιορ. Η θητεία της, ως πρώτη κυρία των ΗΠΑ, υπήρξε καθώς λέγεται, αρκετά επιτυχής.

Η_οικογένεια_Κένεντι
Η οικογένεια Κένεντι

Η ιέρεια του στιλ – Η σχέση της Τζάκι με τη μόδα που «άφησε εποχή»

Η «Τζάκι Ο», ήξερε καλά να «τραβάει τα βλέμματα» πολύ πριν τον γάμο της με τον Τ.Φ.Κένεντι. Η κομψότητα και το μοναδικό της στυλ, ήταν τρόπος ζωής για εκείνη. Οι επιμελώς ατημέλητες εμφανίσεις της, σε συνδυασμό με τάσεις που η ίδια καθιέρωσε (πχ: τα καπέλα), την καθιέρωσαν ως «συνώνυμο του σικ». Λέγεται ότι, τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του Κένεντι στις ΗΠΑ, η πρώτη κυρία ξόδεψε 45 χιλιάδες δολάρια περισσότερα από τον μισθό του συζύγου της, για επέκταση της γκαρνταρόμπας της. Τις δεκαετίες του ’60 και ’70 αντίστοιχα, το στυλ της κι οι προτάσεις της μεσουρανούσαν στα αμερικανικά κι όχι μόνο εξώφυλλα, επηρεάζοντας τη μόδα σε επίπεδο πια διεθνές.

Όπως ήταν επόμενο, οι παπαράτσι την καταδίωκαν παντού κι εκείνη με τη σειρά της δεν τους άφηνε ποτέ ανικανοποίητους. Από τις απλές εμφανίσεις, μέχρι εκείνες με τα εντυπωσιακά ταγιέρ, κατόρθωνε να μονοπωλεί τον φωτογραφικό φακό, ακόμα κι αν στη φωτογραφία ή το εξώφυλλο δεν ήταν μόνη.

Τι ήταν όμως αυτό τελικά που έκανε τη μυθική Τζάκι μια μικρή θεότητα του στυλ και της κομψότητας; Oι παρακάτω προτάσεις που καθιέρωσε η κάποτε πρώτη κυρία των ΗΠΑ, δικαιολογούν απόλυτα τους «τίτλους» που της δόθηκαν κατά καιρούς:

5 ορόσημα του μοναδικού «Jackie O’» στυλ

Τζάκι_Κένεντι_2
Τζάκι Κένεντι
  1. Μαντήλια στο κεφάλι

Μαντήλια μεταξωτά, δεμένα χαμηλά στο μέτωπο και πάντα συνδυασμένα με τις τάσεις που επικρατούσαν στην εποχή. Έξυπνη πρόταση -αν σκεφτεί κανείς ότι κάπως έτσι απέφευγε τα πάντα υπέρκομψα χτενίσματα-, ιδιαίτερα καλοκαιρινή. Τάση που υιοθετήθηκε αρκετά τη δεκαετία του 1970, σχεδόν από κάθε γυναίκα.

Τα_μαντήλια_ήταν_μια_τάση_που_αγαπήθηκε_ιδιαίτερα_από_τις_γυναίκες_της_εποχής
Τα μαντήλια ήταν μια τάση που aγαπήθηκε ιδιαίτερα από τις γυναίκες της εποχής
  1. Μαύρα γυαλιά ηλίου

(Και πόσο σύμφωνη με βρίσκει αυτή η πρόταση!). Τι καλύτερο και πιο βολικό για μια γυναίκα που βρισκόταν σχεδόν συνέχεια υπό το φως της δημοσιότητας; Γυαλιά ηλίου, κατά προτίμηση μεγάλα, που κρύβουν κάθε ίχνος κούρασης ή έλλειψης καλού μακιγιάζ κι ιδανικά για ινκόγκνιτο εμφανίσεις. Φήμες λένε, ότι υπήρχε ένα καλάθι μπροστά στην εξώπορτα γεμάτο από γυαλιά, ώστε να επιλέγει κάθε φορά που έβγαινε από το σπίτι. (Αν υπάρχει αυτό το καλαθάκι ακόμα και βγει ποτέ σε δημοπρασία, έχει ήδη καταχωρηθεί στην υποφαινόμενη.)

Η_Τζάκι_υπέρκομψη_φορώντας_πάντα_γυαλιά_ηλίου
Η Τζάκι υπέρκομψη φορώντας πάντα γυαλιά ηλίου
  1. Λευκά γάντια μέχρι τον αγκώνα

Από τις πιο σικ προτάσεις. Ουδέτερου χρώματος, ώστε να ταιριάζουν με κάθε στιλιστική επιλογή, αποπνέοντας μια διάθεση κομψότητας. Plus, μπορούσαν εύκολα να κρύψουν την ύπαρξη ή μη μανικιούρ. Η πρόταση εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τις γυναίκες της εποχής (και γιατί όχι άλλωστε).

Τζάκι_Κένεντι_3
Τζάκι Κένεντι 
  1. Τα καπέλα

Σίγουρα η τάση-πρόταση με την οποία έχει ταυτιστεί περισσότερο σε βάθος χρόνου. Εκείνα που ξεχώρισαν περισσότερο, ήταν τα καπέλα «pillbox», τα οποία κι έγιναν σήμα κατατεθέν της. Όλα τα καπέλα της, σχεδιάζονταν μοναδικά γι’ αυτήν, από τον Αμερικανό σχεδιαστή Χάλστον, τον πρώτο μινιμαλιστή σχεδιαστή στην Αμερική. Ταίριαζαν μοναδικά με τα -σχεδόν πάντα- Givenchy ή Chanel ταγιέρ, αναδεικνύοντας κάθε λουκ της.

Το_στυλ_''Τζάκι_που_καθιέρωσε_τα_καπέλα
Το στυλ ”Τζάκι”που καθιέρωσε τα καπέλα
  1. Στιλ ιππασίας

Πολλές το προσπάθησαν, ακόμα λιγότερες το κατάφεραν. Πολύ αμερικανικό και ταυτόχρονα εξίσου αθλητικό, η πρώτη κυρία με το συγκεκριμένο στιλ, κατάφερε να αποδείξει πως το σικ συνδυάζεται περίτεχνα με το αθλητικό. Και το έκανε άψογα. Το συγκεκριμένο στιλ ιππασίας, λανσάρισε ο Ralf Lauren περί τα τέλη του 20ου αιώνα, ως «αμερικανικό στιλ».

Η_Τζάκι_Κένεντι_κάνοντας_ιππασία_με_τα_παιδιά_της
Η Τζάκι Κένεντι κάνοντας ιππασία με τα παιδιά της

O γάμος με τον Α. Ωνάση

Σ’ ένα μικρό νησάκι του Ιονίου, το Σκορπιό, στις 20 Οκτωβρίου 1968, η μυθική Ζακλίν Μπουβιέ Κένεντι, θα παντρευτεί τον Έλληνα κροίσο Αριστοτέλη Ωνάση. Ο δεύτερος γάμος της, τη βρίσκει μόλις στα 39 της χρόνια, ενώ τον Ωνάση στα 62. Παρότι ο γάμος τους θα μείνει στην ιστορία ως «ο γάμος του αιώνα», οι καλεσμένοι ήταν ελάχιστοι, αποτελούμενοι κυρίως από τις οικογένειές τους.

Ο θρυλικός γάμος, αμφισβητήθηκε από πολλούς, καθώς θεωρήθηκε γάμος συμφερόντων. Οι Αμερικανοί δε, δε συγχώρεσαν ποτέ στη Τζάκι το γάμο της με τον Ωνάση, μετά το θάνατο του Κένεντι.

Γρήγορα η σχέση με τη μεγάλη διαφορά ηλικίας, άρχισε να φθείρεται, με αποκορύφωμα, το θάνατο του γιου του Ωνάση, Αλέξανδρου, το 1973. Το 1975 ο Αριστοτέλης Ωνάσης φεύγει από τη ζωή κι η Τζάκι γίνεται χήρα για δεύτερη φορά. Το «μυθικό» συμφωνητικό που είχε υπογράψει, ώστε να παραιτηθεί από κάθε αξίωση από την περιουσία του Έλληνα κροίσου μετά το θάνατό του, της χάρισε 26 εκατομμύρια δολάρια. Σφράγισε όμως την ελευθερία της, καθώς κύριος όρος ήταν να μην αποχωριστεί το επίθετο «Ωνάση», μέχρι το θάνατό της.

Τζακι_Κένεντι_Αριστοτέλης_Ωνάσης
Τζακι Κένεντι Αριστοτέλης Ωνάσης

Η εμβληματική Ζακλίν Μπουβιέ, θα φύγει από τη ζωή στις 19 Μαΐου του 1994. Το Δεκέμβριο του 1993, μετά από σειρά εξετάσεων, οι γιατροί θα της ανακοινώσουν ότι πάσχει από καρκίνο στους λεμφαδένες (λέμφωμα). Υστέρα από σειρά ταλαιπωριών με την υγεία της, θα φύγει από τη ζωή, σε κωματώδη κατάσταση.

Το στιλ, η φιγούρα κι η προσωπικότητά της, μένουν ανεξίτηλα έως σήμερα, κυρίως λόγω της δυναμικής κι εμβληματικής της παρουσίας. Σχετικά απόμακρη, αλλά και παράλληλα γήινη παρουσία, αποθεώθηκε όσο λίγες γυναίκες στο πέρασμα του χρόνου. Άλλωστε, οι βιογραφίες λένε, ότι οι άνδρες που παντρεύτηκε, την επέλεξαν κυρίως λόγω του δυναμισμού που εξέπεμπε. Αποτελεί ένα ίνδαλμα διαχρονικό, που επηρέασε με το στιλ της χιλιάδες γυναίκες, το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και κατάφερε να μείνει στην ιστορία με το υποκοριστικό της, «Τζάκι».

10 facts για τη Jackie O’ που ίσως δε γνώριζες

  • Η Τζάκι, ήταν μόλις 34 ετών και καθόταν δίπλα στο σύζυγό της, όταν δύο σφαίρες, του έκοψαν τη ζωή.
  • Το ματωμένο φόρεμα κατά τη δολοφονία του JFK, φυλάσσεται πλέον σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο έξω από την Ουάσιγκτον. Το διάσημο ροζ ταγιέρ που φορούσε τη μέρα εκείνη η τότε πρώτη κυρία των ΗΠΑ, ήταν αναπαραγωγή ενός σχεδίου του οίκου Chanel.
Τζάκι_Κένεντι
Τζάκι Κένεντι
  • Από το 1978, μέχρι και το 1994 που έφυγε από τη ζωή, εργαζόταν σε αμερικανικό εκδοτικό οίκο, ως επιμελήτρια βιβλίων.
5/10/1960_Η Τζάκι_γράφοντας_την_εβδομαδιαία_στήλη_της_στο_σπίτι_της_στην_Ουάσινγκτον
5/10/1960 Η Τζάκι γράφοντας την εβδομαδιαία στήλη της στο σπίτι της στην Ουάσινγκτον
  • Ο γάμος της με τον Έλληνα κροίσο,  της επέφερε εκτός από τεράστια διασημότητα και τον αφορισμό της από την καθολική εκκλησία.
  • Υπήρξε φανατική καπνίστρια για τουλάχιστον 40 χρόνια, κάτι όμως που δεν απαθανατίζονταν συχνά από τους φωτογράφους, καθώς ως πρώτη κυρία, ήταν εξαιρετικά διακριτική.
  • Ο τάφος της είναι δίπλα σ’ εκείνον του πρώτου συζύγου της, Τζον Κένεντι.
  • Έχασε δύο παιδιά, ένα κοριτσάκι κι ένα αγοράκι, τα οποία έζησαν λίγες μόνο ώρες. Το γεγονός αυτό, βύθισε τη Τζάκι στην κατάθλιψη.
  • Έχουν γραφτεί περισσότερα από 30 βιβλία που αφορούν τη ζωή της, αν κι η παρουσία της εγείρει ακόμα και σήμερα το μυστήριο.
  • Από το 1950, έγραφε γράμματα σ’ έναν ιερέα από την Ιρλανδία. Τα γράμματα αυτά, αποτελούσαν μια «κατάθεση ψυχής», από όταν η ίδια ήταν 22 ετών. Μερικά από αυτά, είδαν το φως της δημοσιότητας μετά το θάνατό της. Κατάφερε έτσι για άλλη μια φορά εν τη απουσία της, να εκπλήξει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον τύπο.
  • Ήταν επιρρεπής στις καταθλιπτικές τάσεις. Εκτός από την περίοδο που έχασε τα δύο παιδιά της, που έφυγαν γρήγορα από τη ζωή, η Τζάκι πέρασε το στάδιο της κατάθλιψης κι όταν δολοφονήθηκε ο κουνιάδος της Ρόμπερτ Κένεντι.

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2, 3, 4, 5, 6 ,7,  8, 9, 10, 11, 12

Πηγές: Mixani tou xronou ,Wikipedia, THE TOC, Protagon., iefimerida, parallaxi

Κείμενο: Φρατζέσκα Τσελεπή (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr