Search
Close this search box.

Οι προτάσεις των τριτοετών φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Α.Π.Θ. για την Εγνατία οδό

Έκθεση Via Egnatia του Τμήματος Αρχιτεκτόνων  Α.Π.Θ.

poster[dropcap size=big]Β[/dropcap]ρεθήκαμε στην έκθεση Via Egnatia που αφορά σχεδιαστικές μελέτες, οι οποίες εκπονήθηκαν από τους τριτοετείς φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. στο πλαίσιο συνθετικού εργαστηρίου.

Πρόκειται για μία παρουσίαση μελετών σε κλίμακα αστικού σχεδιασμού, οι οποίες έχουν ως στόχο να προσεγγίσουν την έννοια και τη φύση της πόλης ως μία πολυπαραγοντική διαδικασία με φυσικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς συντελεστές.

Ο υποβαθμισμένος σήμερα άξονας της Εγνατίας οδού αναγνωρίζεται ως ένα σημαντικό πεδίο παρεμβάσεων για την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της πόλης. Αυτό συμβαίνει, καθώς ο άξονας αυτός αποτελεί ένα συμβολικό όριο μεταξύ του ιστορικού κέντρου και της Άνω Πόλης, όπου εμφανίζονται διαφορετικές χρήσεις και λειτουργίες.5 - 3Θα λέγαμε πως η κλίμακα αστικού σχεδιασμού ενδείκνυται για μία σωστή συνεργασία μεταξύ αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής τοπίου. Επιπλέον, υπογραμμίζεται μέσα από τις εκτιθέμενες προτάσεις η πολυεπίπεδη φύση της πόλης καθώς και η διαφορετικότητα των στοιχείων της από διάφορες ιστορικές περιόδους που της έχουν κληροδοτήσει μια ποικιλία αρχιτεκτονικών στοιχείων που συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σύνολο στον αστικό ιστό.6[dropcap size=big]Ω[/dropcap]ς εκ τούτου, με τη μελλοντική λειτουργία του μετρό στην πόλη κάτω από την Εγνατία εμφανίζονται ανάγκες πρόβλεψης για τις θέσεις των σταθμών, τη μελέτη της κίνησης των πεζών και τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων και των δυνατοτήτων της πόλης.

(το επόμενο κομμάτι  έχει παρθεί αυτούσιο από το δελτίο τύπου)

Η έκθεση εστιάζει σε τρεις θεματικές περιοχές:

  • Αναγνώσεις-Αναλύσεις, αποτελούμενες από χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες, κολάζ, σχέδια, μοντέλα και βίντεο που μελετούν τον άξονα της Εγνατίας και τις γύρω περιοχές.
  • Στρατηγικές, που αποτυπώνονται σε διαγράμματα, σκίτσα, σχέδια και κείμενα που περιγράφουν τις υλικές και άυλες παρεμβάσεις που προτείνονται, οι οποίες ενδυναμώνουν τον στρατηγικό ρόλο του άξονα της Εγνατίας για την αποκατάσταση του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.
  • Εστιασμένες Παρεμβάσεις, που συγκροτούνται σε σχέδια, διαγράμματα, σκαριφήματα, μοντέλα, και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, αναπτύσσοντας και εξειδικεύοντας τις προαναφερθείσες στρατηγικές παρεμβάσεις.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στο συνέδριο Designing Creative Synergies, που έλαβε χώρα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο στις 21-27 Μαρτίου, και αυτές τις μέρες επανεκτίθεται  στον εκθεσιακό χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Η έκθεση εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 4 Απριλίου, στις 18:00 και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 15 Απριλίου. Μπορεί κανείς να επισκεφτεί τον χώρο καθημερινά (Δευτέρα – Παρασκευή) 10:00 π.μ. – 18:00 μ.μ.

ModelΔιδάσκοντες:
Ευαγγελία Αθανασίου, Χάρις Χριστοδούλου, Νίκος Καλογήρου, Φυλιώ Κατσαβουνίδου, Αλκμήνη Πάκα, Κωνσταντίνος Σακαντάμης, Δέσποινα Ζαβράκα


Επιμελητές της Έκθεσης:

Δέσποινα Ζαβράκα, Νίκος Καλογήρου, Αλκμήνη Πάκα, Κωνσταντίνος Σακαντάμης

Οργανωτική Ομάδα Έκθεσης:
Αναστασία Φλώρου, Ραφαηλία Γιαννούδη, Ευδοξία Γκολομπία, Ελευθερία Άννα Γραμματοπούλου, Ματρώνα Μηλώση, Σόφια Τσιαπανίτη, Κυριάκος Ζαχαράκης, Βασίλης Κορδάς, Γιώργος Ζαπουνίδης, Ελένη Τσαπραλή, Δήμητρα Γραβάνη, φοιτητές αρχιτεκτονικής.

 

Παράλληλα, μπορεί κανείς την Τρίτη 12 Απριλίου να παρευρεθεί στην προβολή της ταινίας Decumanus στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, η οποία πραγματεύεται την ευελιξία του δομημένου αστικού χώρου και τις αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές διαφοροποιήσεις της πόλης της Θεσσαλονίκης, όπου τα τελευταία χρόνια διαρκώς παρεμβάλλονται νέες μορφές ανάπτυξης. Θα προηγηθεί μία σύντομη παρουσίαση της ταινίας και στη συνέχεια θα γίνει συζήτηση πάνω στη διαδικασία παραγωγής του έργου.

  • Σκηνοθεσία: Τζώρτζ Κόντος
  • Ώρα προβολής: 19:00
  • Αίθουσα 301 (πτέρυγα αρχιτεκτόνων μηχανικών Α.Π.Θ.)

 

Κείμενο: Αγγελική Χαλκιά (Lavart)
Φωτογραφίες: Αγγελική Χαλκιά (Lavart), Κώστας Σακαντάμης

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr