Ένας αυτοδίδακτος μάγος της κιθάρας

183944553Ο Ιρλανδός πιτσιρικάς κοιτούσε συγκλονισμένος την οθόνη της τηλεόρασης. Στα μαγεμένα μάτια του καθρεφτιζόταν η φιγούρα του Elvis Presley, ο οποίος μέσω ενός τηλεοπτικού προγράμματος, γοήτευε για άλλη μια φορά το κοινό του. Η θορυβώδης για την εποχή μουσική, οι ξεσηκωτικές κινήσεις του, η δυναμική φωνή του, ήταν αρκετά για να γεννήσουν την καθοριστική επιθυμία στον 9χρονο Ιρλανδό, να αποκτήσει μία κιθάρα και να γίνει μουσικός. Ο μικρός Ιρλανδός ονομαζόταν Rory Gallagher. Η Επιθυμία του Rory πραγματοποιήθηκε – το 1957 στην κομητεία Κορκ της Ιρλανδίας θα αποκτήσει την πρώτη του κιθάρα, την οποία θα μάθει να παίζει μελετώντας μόνος του. Τρία χρόνια αργότερα κερδίζει την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα σε έναν διαγωνισμό και έτσι ο Rory θα γνωρίσει την μπλουζ μουσική ή καλύτερα, η μπλουζ μουσική θα γνωρίσει τον Rory Gallagher.

Ο Rory Gallagher γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου του 1948 στο Μπάλισανον αλλά μετακομίζει και μεγαλώνει στο Κορκ. Έναν χρόνο μετά από την απόκτηση της κιθάρας του, σε ηλικία 13 χρονών, δημιουργείι την πρώτη του μπάντα, τους Fontana Showband με τους οποίους ανοίγει συναυλίες σε διάφορες μπάντες της εποχής. Στα 16 του δημιουργεί τους Impact με τους οποίους περιοδεύει για πρώτη φορά εκτός της χώρα του, στην Γερμανία και στην Ισπανία σφραγίζοντας έτσι το ξεκίνημα μιας μεγάλης καριέρας.

Το 1965 ο Rory με τον Richard McCracken στο μπάσο και τον John Wilson στα ντραμς σχηματίζει τους Taste. Σε μικρή χρονική περίοδο κυκλοφορούν τα άλμπουμ ”Taste” και ”On the boards” ενώ παράλληλα περιοδεύουν με μεγάλη επιτυχία στην Αμερική. Οι Taste διαλύονται το 1970 και ο Gallagher ξεκινάει την προσωπική του καριέρα σε συνεργασία με τον Gerry McAvoy στο μπάσο και τον Wilgar Cambpell στα ντραμς. Το 1971 κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ με το όνομα ” Rory Gallagher” το οποίο είχε τεράστια αναγνώριση. Ακολουθούν τα άλμπουμ ”live In Europe”και το ”Blueprint” για να εκτοξεύσουν την αναγνώρισή του.  Το 1974 οι Rolling Stones του πρότειναν να γίνει μέλος του συγκροτήματος και εκείνος αρνήθηκε λόγω της αντίθεσης των αντιλήψεων τους  πάνω στην μουσική.

516556641Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1981 το γήπεδο της νέας Φιλαδέλφειας υποδέχετα τον Rory, για ένα ασυνήθιστα μεγάλο μουσικό γεγονός για τα Ελληνικά δεδομένα. Το νέο είχε εξαπλωθε παντού, οι διαφημιστικές αφίσες με την φιγούρα του μεγάλου Ιρλανδού είχαν πάρει την θέση τους στους Ελληνικούς δρόμους. Στο γήπεδο της νέας Φιλαδέλφειας είχαν συγκεντρωθεί 40.000 θεατές για να παρακολουθήσουν την ιστορική συναυλία. Το ελληνικό κοινό όμως – σε συνδιασμό με τις πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις – δεν ήταν έτοιμο να φιλοξενήσει το μεγάλο γεγονός αφού η συναυλία διακόπηκε μετά από σοβαρά επεισόδεια και ο Rory χρειάστηκε να φυγαδευτεί απ’τη σκηνή.  Ο ίδιος περιέγραψε την ταραχώδης μέρα με τα εξής λόγια:

«Ήμασταν βρεγμένοι, τα μάτια μας δάκρυζαν κι όλοι φοβηθήκαμε. Η συναυλία από μόνη της ήταν καταπληκτική. Αλλά ήταν επικίνδυνη. Απλά δεν ήθελα να πεθάνω σ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρω καν τι συνέβαινε…»… 

Ο Rory δεν παντρεύτηκε ποτέ, προτιμούσε το ποτό απ’τις γυναίκες. Η χρόνια υπερκατανάλωση αλκοόλ όμως, του προκάλεσε σοβαρά προβήματα υγείας. Τον Απρίλιο του 1995 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος. Ακολούθησαν πολλές επιπλοκές αλλά το ποτό νίκησε.Ο Rory έφυγε απ’την ζωή στις 14 Ιουνίου του 1995 σε ηλικία 47 ετών αφήνοντας πίσω του μια ολόκληρη μουσική ”σχολή”, φανατικούς οπαδούς και αξέχαστες παραστάσεις. Σήμερα, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της λευκής μπλουζ σκηνής και ακόμη ξεχωρίζει για  την δεξιοτεχνία του και την ”τρέλα” του πάνω στην σκηνή. Ήταν ένας καλλιτέχνης που δεν θα ξεχαστεί από τους φίλους της μπλουζ και της ροκ σκηνής. Ήταν ένας τρελός Ιρλανδός που θα μείνει για πάντα στην καρδιά μας. 

Πηγές φωτογραφιών: 12

Κείμενο: Σίμος Λουπεϊδης (Lavart)

Κοινοποίηση: