μπαμπινιώτης

Ο Μπαμπινιώτης «διορθώνει» τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ για το Meta – Ο ακριβής ορισμός της λέξης «μετά»

Ο Έλληνας γλωσσολόγος δίνει την ακριβή ερμηνεία της λέξης «μετά», από την οποία εμπνεύστηκε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ το νέο όνομα του τεχνολογικού κολοσσού που μέχρι χθες αποκαλούνταν Facebook.

Και εγένετο meta… Η είδηση της αλλαγής ονόματος και κατεύθυνσης για την εταιρεία από τη Σίλικον Βάλεϊ των ΗΠΑ μονοπωλεί τα μέσα ενημέρωσης από το βράδυ της Πέμπτης, όταν και ο συνιδρυτής του Facebook προχώρησε στις σχετικές ανακοινώσεις.

Μεταξύ όλων των άλλων, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ τόνισε πως εμπνεύστηκε το Meta, ως ναυαρχίδα της επιχείρησής του, από την ελληνική λέξη «μετά».

Έλληνας βραβεύτηκε ανάμεσα στους καλύτερους δασκάλους στον κόσμο!

Ο Αμερικανός αποκάλυψε πως, έχοντας ακολουθήσει κλασικές σπουδές στο παρελθόν, γνωρίζει πως η ελληνική λέξη «μετά» ερμηνεύεται ως «πέρα από» (χρησιμοποίησε τη λέξη «beyond»).

Ο Μπαμπινιώτης διορθώνει τον Ζούκερμπεργκ
Με μια σύντομη ανάρτησή του, ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης δίνει την ακριβή σημασία της λέξης, η οποία μάλλον δεν ερμηνεύεται τόσο απλοϊκά, όσο πιστεύει ο Αμερικανός.

«Όλα ξεκίνησαν από την ΜΕΤΑ-ΦΥΣΙΚΗ στην φιλοσοφία, που εξετάζει ό,τι είναι «πέρα από” την εμπειρική πραγματικότητα και τον αισθητό κόσμο, την μετάβαση σε έναν υπερβατικό κόσμο, τον κόσμο τής «πρώτης φιλοσοφίας» που μελετά το «εἶναι», την ουσία των όντων. Ο όρος μεταφυσική προέκυψε τυχαία από τον Ανδρόνικο τον Ρόδιο, σχολάρχη τού Περιπάτου, τής Αριστοτελικής Σχολής που το 70 π.Χ. κατέταξε «την πρώτη φιλοσοφία» μετά το έργο που έφερε τον τίτλο «Φυσικά». Πρώτοι οι Νεοπλατωνικοί χρησιμοποίησαν τον όρο «τὰ μετὰ τὰ Φυσικὰ», απ’ όπου η μεταφυσική» γράφει ο καθηγητής.

«Από την φιλοσοφική έννοια τής μετα-φυσικής αποσπάστηκε το μετά να δηλώνει ως α΄συνθετικό ό,τι είναι «πέρα από», ό,τι «υπερβαίνει» κάτι ή και ό,τι «εστιάζει» το ενδιαφέρον σε κάτι (μετα-μοντέρνος, μετα-δομισμός, μετα-λογική, μετα-γλώσσα, μετα-μαθηματικά, μετα-νεοτερικότητα κ.ά.)» προσθέτει.

«Από το Λεξικό μου: μετα- […] 5. (α) υπέρβαση ή κριτική σε επιστήμη, μέθοδο κ.ά.: μετα-μοντερνισμός, μετα-ηθική (β) σχέση ή ενασχόληση με κάτι: μετα-γλώσσα, μετα-λεξικογραφία» είναι η απόδοση της έννοιας της λέξης μετά, σύμφωνα με το λεξικό Μπαμπνιώτη.

Στην περίπτωση του νέου ονόματος της Facebook, το μετά έρχεται να προστεθεί μπροστά από τη λέξη διάστημα για να αποτυπώσει τον όρο μεταδιάστημα (metaverse).

Σπίτια ελληνικής καταγωγής που κοστίζουν 1500 ευρώ! (ΦΩΤΟ)

Με αυτόν, οι ειδικοί της ψηφιακής τεχνολογίας συνοψίζουν τη νέα εποχή, κατά την οποία κανείς μπορεί να αλληλεπιδρά, να διασκεδάζει, να τηλεμεταφέρεται και να εργάζεται στα πλαίσια της επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας.

Πηγή 

Πηγή εξωφύλλου 

Επικαιρότητα

μοιρασου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on email