Search
Close this search box.

Ο Αριστοτέλης επιστρέφει στην πατρίδα του, τα Στάγειρα

Δημιουργία θεματικού πάρκου στα Στάγειρα, αφιερωμένο στο μεγάλο φιλόσοφο.

1 - coverpegasus_LARGE_t_242261_54474585-e1456253459210[dropcap size=big]Σ[/dropcap]ε μια πανέμορφη τοποθεσία στα Στάγειρα Χαλκιδικής, σε υψόμετρο πεντακοσίων μέτρων, δημιουργήθηκε ένα εκπληκτικό θεματικό πάρκο, με θέμα τη φυσική. Φέρει το όνομα Άλσος του Αριστοτέλη και κυριότερος σκοπός του; Η ανάδειξη των φυσικών νόμων, κυρίως από το έργο του Φυσικά. Αυτό έγινε δυνατό με τη χρήση διαφόρων πειραματικών οργάνων, και πλέον το πάρκο είναι σε θέση να φιλοξενήσει σχολεία, με τους μικρούς επιστήμονες να μπορούν να εκπαιδευθούν διασκεδάζοντας. Εκεί δεσπόζει ένα άγαλμα του Αριστοτέλη, ήδη από το 1956.

2 - P3250466-e1456253097531[dropcap size=big]Τ[/dropcap]α όργανα που είναι διαθέσιμα στο κοινό δεν μπορούν παρά να εξάψουν την περιέργεια. Ο φακός, σε συνδυασμό με την επεξηγηματική πινακίδα, μας πληροφορεί για την ελάχιστη ενέργεια ενός φωτονίου, αλλά και για το τί μπορεί να γίνει με συσσώρευση πολλών φωτονίων. Η πυξίδα συμβολίζει την οικουμενικότητα της Αριστοτελικής Φιλοσοφίας και μας πληροφορεί για την κατεύθυνση και την απόσταση των σημαντικότερων πόλεων του πλανήτη από το πάρκο. Οι οπτικοί δίσκοι παίζουν με το μάτι μας, παρουσιάζοντας πολλές εικόνες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να μη μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε αν υπάρχει συνέχεια ή ασυνέχεια. Ο υδροστρόβιλος μας δίνει μια εικόνα για το πώς λειτουργεί μια δίνη μέσα στο νερό, ενώ είναι εμφανέστατος ο παραλληλισμός με τους ανεμοστρόβιλους. Οι σφαίρες αδρανείας, όντας κρεμασμένες η μία δίπλα στην άλλη με κρούση μεταξύ τους, μας παρουσιάζουν το φαινόμενο μεταφοράς της ορμής. Δε θα μπορούσε φυσικά να απουσιάζει το ηλιακό ρολόι, μία από τις σπουδαιότερες εφευρέσεις, που βασιζόταν στην θέση της σκιάς για τον υπολογισμό της ώρας.

3 - P3250498-e1456252833750[dropcap size=big]Ο[/dropcap] Αριστοτέλης γεννήθηκε στα Στάγειρα το 384 π.Χ. Σε ηλικία 17 ετών φτάνει στην Αθήνα και σπουδάζει στην Ακαδημία του Πλάτωνα. Εκεί θα μείνει μέχρι τα 37 του χρόνια. Μετά το θάνατο του Πλάτωνα, με πρόσκληση του βασιλιά Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας, θα αναλάβει τη διδασκαλία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ασχολήθηκε με τη Φυσική, τη Βιολογία, τη Ζωολογία, τη Μεταφυσική, τη Λογική, την Ηθική, την Αισθητική, την Ποίηση, το Θέατρο, τη Μουσική, τη Ρητορική, τη Γλώσσα, την Πολιτική, τη Διακυβέρνηση. Επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη δυτική σκέψη καθώς και τις τρεις μεγάλες Αβρααμικές Θρησκείες.

Πηγές φωτογραφιών: 12

Κείμενο: Μελέτης Τσαχουρίδης (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr