YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

Marvel’s The Defenders – Review

Review για την τηλεοπτική σειρά Marvel’s The Defenders 

Το κανάλι Netflix κυκλοφόρησε το 2015 την σειρά Daredevil, η οποία έλαβε θετικά σχόλια τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς, καθώς, πέρα από την προσεγμένη σκηνοθεσία και τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες της, διαδραματίζεται στο Marvel Cinematic Universe (MCU). Για όσους δεν γνωρίζουν, το MCU αποτελεί το σύμπαν όπου λαμβάνουν χώρα διάφορες τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες, οι οποίες απεικονίζουν ιστορίες βασισμένες στα δημοφιλή comics της Marvel. Μετά την επιτυχία του Daredevil, ακολούθησαν σειρές Netflix που διηγούνται την ιστορία της Jessica Jones, του Luke Cage και του Iron Fist, ενώ ταυτόχρονα οι σεναριογράφοι σχεδίαζαν την συνάντηση των τεσσάρων ηρώων στο The Defenders. Η συνάντηση αυτή έγινε μέσα στο καλοκαίρι και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι όχι απλά δεν απογοήτευσε, αλλά μας άφησε να περιμένουμε εναγωνίως για την συνέχεια!

Η διάρθρωση της σειράς

Καταρχάς, θα ήταν καλό να επισημάνουμε ότι για να παρακολουθήσει κάποιος το Defenders δεν είναι υποχρεωτικό να έχει δει τις ξεχωριστές σειρές των πρωταγωνιστών του. Πέρα από κάποιες αναφορές που λειτουργούν σαν bonus για τους θεατές των προηγούμενων σειρών, η ιστορία είναι ανεξάρτητη και ξεδιπλώνεται αναλυτικά κατά την διάρκεια των οκτώ επεισοδίων. Το μικρό μέγεθος του πρώτου κύκλου συμβάλλει καθοριστικά στην σωστή κατανομή πλοκής και ανάπτυξης χαρακτήρων – στο παρελθόν η σειρά του εκάστοτε ήρωα (δεκατρία επεισόδια ο κύκλος) δημιουργούσε την αίσθηση της αργής εξέλιξης και ίσως κατέληγε να είναι λίγο κουραστική. Πέραν τούτου, το χιούμορ είναι αρκετά ισορροπημένο και δεν επισκιάζει την σοβαρότητα του κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι πρωταγωνιστές.

Η σκηνοθεσία της σειράς

Ένα από τα δυνατότερα σημεία του πρώτου κύκλου είναι η σκηνοθεσία του. Η Netflix προσέλαβε μια μεγάλη ομάδα σκηνοθετών για την παραγωγή του Defenders – οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα είχαν συμμετάσχει και στις προηγούμενες σειρές Marvel του καναλιού. Η σκηνοθετική οπτική επικεντρώνεται στην διατήρηση του προσωπικού στυλ του κάθε ήρωα, χωρίς όμως να υποβαθμίζεται η δυναμική της ομάδας. Για παράδειγμα, στις σκηνές που εμφανίζεται μόνη της η Jessica Jones επικρατεί η αισθητική neo-noir που υπήρχε στην σειρά της ενώ σε αυτές του Luke Cage ο φωτισμός και τα χρώματα είναι πολύ πιο έντονα. Επιπλέον, συγκριτικά με τις προηγούμενες εμφανίσεις των ηρώων, τα special effects και οι μάχες είναι πιο προσεγμένα και συμβάλλουν στην επιτυχημένη ατμόσφαιρα της ιστορίας.

Οι πρωταγωνιστές

Οι διαφορές που έχουν μεταξύ τους οι τέσσερις ήρωες είναι το στοιχείο που κάνει τόσο ενδιαφέρουσα την δυναμική της ομάδας που σχηματίζουν. Ο Matt Murdock (Daredevil) είναι ένας τυφλός δικηγόρος που, με τις υπόλοιπες ενισχυμένες αισθήσεις του, πολεμάει ενάντια στην διαφθορά που επικρατεί στην Νέα Υόρκη. Από την άλλη, ο Luke Cage είναι ένας πρώην κατάδικος με τεράστια μυϊκή δύναμη και άτρωτο δέρμα ενώ ο Danny Rand (Iron Fist) είναι δισεκατομμυριούχος καθώς και άριστος γνώστης πολεμικών τεχνών. Η γυναίκα της ομάδας, Jessica Jones, λόγω τραυματικού παρελθόντος, έχει μια αρκετά απαισιόδοξη στάση και, παρά την υπερφυσική δύναμη της, χρησιμοποιεί κυρίως τις ικανότητες της ως ντετέκτιβ ενάντια στους εχθρούς που αντιμετωπίζει.

Οι υπόλοιποι χαρακτήρες

Η οργάνωση The Hand είναι ο κύριος αντίπαλος των Defenders, έχοντας μάλιστα επηρεάσει σημαντικά στο παρελθόν τα γεγονότα της δεύτερης σεζόν Daredevil και του πρώτου κύκλου του Iron Fist. Αρχηγός της οργάνωσης είναι η Alexandra, ενσαρκωμένη από την εξαιρετική Sigourney Weaver, η οποία προκαλεί τρόμο με τις πράξεις της στους ήρωες αλλά και στους θεατές. Το γεγονός ότι τα κίνητρα των κακών δεν είναι σαφή αποτελεί, δυστυχώς, ένα από τα μειονεκτήματα της σειράς. Επιπλέον, οι χαρακτήρες που πλαισιώνουν τους πρωταγωνιστές (με εξαίρεση την Claire Temple και την Colleen Wing) δεν συμβάλλουν ιδιαίτερα στην εξέλιξη της πλοκής και η παρουσία τους μοιάζει εντελώς τυπική.

Οι προβλέψεις για το μέλλον της σειράς

Το γεγονός ότι οι ξεχωριστές σειρές των τεσσάρων πρωταγωνιστών έχουν ήδη ανανεωθεί, καθώς και η αναμενόμενη κυκλοφορία του spin-off Marvel’s The Punisher, αυξάνει όλο και περισσότερο τις πιθανότητες του Defenders να συνεχιστεί. Ευτυχώς, το υλικό που προέρχεται από τα comics είναι αρκετά μεγάλο, οπότε σίγουρα υπάρχει μια γερή βάση για την επόμενη σεζόν. Ίσως θα ήταν μια σημαντική προσθήκη η ανάπτυξη λίγο πιο προσωπικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των ηρώων, τόσο των κύριων όσο και των δευτερευόντων. Πέραν τούτου, οι ικανότητες του κάθε χαρακτήρα, με κυριότερες εκείνες της Jessica Jones, μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμα καλύτερα στο μέλλον, τονίζοντας έτσι παραπάνω την μοναδικότητα του κάθε μέλους της ομάδας.

Συμπερασματικά, παρά τις μικρές αδυναμίες που έχει η πρώτη σεζόν του Defenders, πρόκειται για μια σειρά που επιτυγχάνει τον σκοπό της: να δημιουργήσει στους οπαδούς της Marvel ενθουσιασμό, όχι μόνο με την ενδιαφέρουσα δράση της, αλλά και δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι ζωές των τεσσάρων ηρώων αλληλοεπηρεάζονται. Το αρκετά αινιγματικό τέλος της σεζόν σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες ιστορίες των πρωταγωνιστών μας έχει αφήσει να περιμένουμε με ανυπομονησία την δεύτερη επική συνάντηση τους.

https://www.youtube.com/watch?v=4h3m7B4v6Zc

Κανάλι παραγωγής: Netflix
Αριθμός Επεισοδίων: 1 κύκλος, 8 επεισόδια
Βαθμολόγηση
IMDB: 7.8/10

 

Κείμενο: Θοδωρής Κανάκης (Lavart)

 

Πηγές Φωτογραφιών: 1, 2

 

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ