Search
Close this search box.

Κώστας Χατζόπουλος, ένας πολυτάλαντος λογοτέχνης

Κώστας Χατζόπουλος, ο πρωτοπόρος του δημοτικισμού 
Δοκιμιογράφος, ποιητής, μεταφραστής, διηγηματογράφος και μυθιστοριογράφος, ο Κώστας Χατζόπουλος υπήρξε ένας πολυτάλαντος λογοτέχνης.

Σαν Σήμερα, 11 Μαΐου[dropcap size=big]Τ[/dropcap]ο ημερολόγιο δείχνει 11 Μαΐου 1868, όταν έρχεται στη ζωή ο πρωτότοκος γιος του Γιάννη Χατζόπουλου και της Θεοφανής Στάικου. Η μητέρα του προέρχεται από μια πλούσια και αρχοντική οικογένεια του Αγρινίου και οι γονείς της αναλαμβάνουν εξολοκλήρου την ανατροφή του εγγονού τους.

Ο Κώστας Χατζόπουλος τελειώνει το σχολείο στο Μεσολόγγι και στη συνέχεια φοιτά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μεγάλη του περιουσία, ωστόσο, του δίνει την πολυτέλεια να μην ασχοληθεί ποτέ ενεργά με τη δικηγορία. Αντίθετα, ο κόσμος της λογοτεχνίας τού φαίνεται τρομερά ελκυστικός και το 1884 κάνει την παρθενική του εμφάνιση δημοσιεύοντας στην εφημερίδα Εβδομάς το ποίημα Έλα Ξανθή.

Σαν Σήμερα, 11 Μαΐου

[dropcap size=big]Η[/dropcap] λογοτεχνική του παραγωγή είναι εξαιρετικά πλούσια στο σύνολό της και περιλαμβάνει ποιητικές συλλογές (Ελεγεία και Ειδύλλια – 1898), πεζογραφήματα (Αγάπη στο χωριό – 1910, Ο πύργος του Ακροποτάμου – 1915, Το Φθινόπωρο – 1917), μελέτες για τον Κωστή Παλαμά, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, κ.ά. Τα έργα του είναι επηρεασμένα από το κίνημα του Συμβολισμού, ενώ σε πολλά σημεία εντοπίζονται ρεαλιστικά και νατουραλιστικά στοιχεία.

Ο Χατζόπουλος ασχολείται επίσης με μεταφράσεις ευρωπαϊκών θεατρικών έργων (Δωδέκατη Νύχτα του Ουίλιαμ Σέξπιρ). Οπαδός του Μαρξισμού, είναι ο πρώτος που μεταφράζει στα Ελληνικά το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ένγκελς, ένα μεγάλο μέρος του οποίου δημοσιεύεται στην εφημερίδα του Βόλου Εργάτης. Τα Άπαντα του έργου του κυκλοφορούν το 1955 από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Η συμβολή του Χατζόπουλου στην καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας στη νεοελληνική λογοτεχνία είναι πολύ σημαντική. Στη διαμάχη μεταξύ των υποστηρικτών της καθαρεύουσας και της δημοτικής, τάσσεται με τους δεύτερους και μάλιστα το 1897 εκδίδει το περιοδικό Η Τέχνη, με ύφος και περιεχόμενο πρωτοποριακό για την εποχή του. Αν και βραχύβιο, το περιοδικό περιλαμβάνει δημοσιεύσεις του Καρκαβίτσα, του Γρυπάρη, του Μαλακάση, του Παλαμά, κ.ά.

Σαν Σήμερα, 11 Μαΐου[dropcap size=big]«Ο[/dropcap] Χατζόπουλος ήταν ένα έξυπνο παιδί, ζωηρό, ανυπόταχτο, διαχυτικό ή συμμαζεμένο, μα αξιαγάπητο, που μου κίνησε την προσοχή, μου ξύπνησε τη συμπάθεια. Και στο τέλος το θαυμασμό.» σημειώνει ο Κωστής Παλαμάς για το συνεργάτη του.

Αργότερα, μεταβαίνει στη Γερμανία, όπου γνωρίζει και παντρεύεται τη Φιλανδή Σάνυ Χάγκμαν, με την οποία αποκτά μια κόρη. Εκεί ζουν για πολλά χρόνια και ο Χατζόπουλος εντρυφά στη γερμανική λογοτεχνία, από την οποία επηρεάζεται βαθιά.

Το 1920 ταξιδεύει για τελευταία φορά προς το Μόναχο, προκειμένου να διευθετήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες για την οριστική μετεγκατάσταση της οικογένειάς του στην Ελλάδα. Ωστόσο, στο ατμόπλοιο που τον μεταφέρει στο Μπρίντεζι παθαίνει τροφική δηλητηρίαση και αφήνει την τελευταία του πνοή εν πλω, στις 22 Ιουλίου.

Πηγές φωτογραφιών: 123

Κείμενο: Μαρία Μερτίκα (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr