7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελλοπονήσου

Ξεκινάει σήμερα το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελλοπονήσου

Αυλαία για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελλοπονήσου, το οποίο θα διαρκέσει από 18 ως 28 Ιουνίου

Η αυλαία του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ανοίγει στις 18 Ιουνίου με την προβολή δύο ιδιαίτερων ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ. Πρόκειται για δύο μαθητικές ταινίες τεκμηρίωσης, τις Ένα Σχολείο, Δύο Κόσμοι και Μην πεις ποτέ σου «Είναι αργά», για τις οποίες το ΕΚΟΜΕ ανέλαβε πιλοτικά τον ειδικό υποτιτλισμό και την ακουστική περιγραφή. Στόχος είναι να ενσωματωθεί στις προβολές το κοινό με προβλήματα ακοής και όρασης. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Στέλιος Κυμιωνής, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου του ΕΚΟΜΕ και η Ειρήνη Ανδριοπούλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΕΚΟΜΕ.

Το ολοκληρωμένο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ απαρτίζεται από 58 διεθνή και 27 ελληνικά ντοκιμαντέρ. Η Κριτική Επιτροπή που θα απονείμει το Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στις 25 Ιουλίου στη Σπάρτη αποτελείται από τους Ελένη Αλεξανδράκη (σκηνοθέτις), Ρόμπι Εκσιέλ (δημοσιογράφος-κριτικός κινηματογράφου) και Κωνσταντίνος Μπλάθρας (δημοσιογράφος-κριτικός κινηματογράφου).

Τα βραβεία του Φεστιβάλ θα απονεμηθούν την Κυριακή 4 Ιουλίου στην Καλαμάτα. Το Βραβείο Ισότητας θα δώσουν οι Laura Cini (Ιταλία–Σκηνοθέτις), Anne Kjersti Bjørn (Νορβηγία-Σκηνοθέτις) και Παναγιώτης Ευαγγελίδης (Ελλάδα-Σεναριογράφος/Σκηνοθέτης). Το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ θα δοθεί κατόπιν ψηφιακής ψηφοφορίας από το διαδικτυακό κοινό του Φεστιβάλ. Το Βραβείο «Διεκδικώντας την Ελευθερία» θα απονεμηθεί από την Κριτική Επιτροπή Φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο πλαίσιο συνεργασίας του Φεστιβάλ με το συγκεκριμένο τμήμα.

 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελλοπονήσου
7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελλοπονήσου

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου περιλαμβάνει μια σειρά σεμιναρίων γνωστών διεθνών δημιουργών ντοκιμαντέρ όπως ο Ολλανδός σκηνοθέτης Robert Rombout και η Ιταλίδα σκηνοθέτις Tekla Taidelli. Να σημειωθεί ότι οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει στην Καλαμάτα με το σεμινάριο «Δημιουργώντας ένα Ντοκιμαντέρ – Πορτραίτα», στο οποίο συμμετέχουν 11 φοιτητές από τo Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Robert Rombout οι φοιτητές θα παρουσιάσουν πρόσωπα της πόλης, ανθρώπους της διπλανής πόρτας, ο καθένας από την δική του οπτική.

Φέτος η Τέχνη των Κόμικς έχει την τιμητική της με τη διεθνή έκθεση Η 7η Τέχνη συναντά την 9η με την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων δημιουργών (Giuseppe Palumbo, Andrea Bruno, Danijel Zezely, Θανάση Πέτρου, Soloup, Γιώργο Μπότσο, Soto Anagno). Την έκθεση επιμελείται η δημιουργική ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικς του περιοδικού «Βαβέλ». Παράλληλα στις 20 Ιουνίου θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του graphic novel του Soloup «21: Η Μάχη της Πλατείας». Στις 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ένα ενδιαφέρον masterclass από τους Γιώργο Μπότσο και Andrea Bruno. O Γιώργος Μπότσος θα μιλήσει για τη σχέση των κόμικς με τον Κινηματογράφο, τη φύση της σελίδας κόμικς ως εικαστικής αφήγησης και τη λειτουργία της διαδοχής ή αλληλουχίας των εικόνων, ενώ ο διεθνούς φήμης Ιταλός Andrea Bruno θα αναπτύξει την προσωπική του προσέγγιση της δημιουργίας ενός κόμικς σε σχέση με το ντοκιμαντέρ.

Η τελετή λήξης του Φεστιβάλ στην Καλαμάτα θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουλίου με την ταινία του σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη, Ο Νοτιάς, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος Σινεμά ο Σταθμός. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι παλιοί σιδηροδρομικοί σταθμοί σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Πάτρα και Μεσολόγγι ζωντανεύουν ξανά, για ένα μόνο βράδυ, και μετατρέπονται στο θερινό σινεμά «Ο Σταθμός», προβάλλοντας βραβευμένες ταινίες από τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.

Οι ταινίες του Φεστιβάλ θα ταξιδέψουν σε όλο το δίκτυο των πόλεων της Πελοποννήσου, σε Σπάρτη, Πάτρα, Γύθειο, Ξυλόκαστρο, Αμαλιάδα, Ακράτα, Δημητσάνα, Λεβίδι και Δερβένι έως τις 28 Ιουλίου. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σε ανοιχτούς χώρους, τηρώντας τις οδηγίες για την ασφάλεια του κοινού, των καλεσμένων και του προσωπικού.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΚΟΜΕ και του ΕΚΚ, σε συνδιοργάνωση με τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου καθώς και με τους Δήμους του Δικτύου. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ3, η ΕΡΤ Καλαμάτας και η Βουλή Τηλεόραση.

Όπως κάθε χρόνο, όλες οι προβολές, τα σεμινάρια και οι παράλληλες δράσεις είναι δωρεάν.

Σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα υπάρχει διερμηνεία στη νοηματική.

Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Τζίνα Πετροπούλου

Καλλιτεχνική Σύμβουλος: Κλεώνη Φλέσσα

Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, Βουλή Τηλεόραση

Για περισσότερα νέα, δείτε εδώ.

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ