Search
Close this search box.

Καλλιτεχνικός προγραμματισμός 2020 για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας

ENAΛΛAKTIKH ΣΚΗΝΗ 2020

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ με τη στήριξη του Τ.Ο.Β

“Ανθισμένες ροδακινιές”  σε σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Έναρξη προβών: 20.01.2020

Πρεμιέρα:  20.03.2020

Παραστάσεις: 12 παραστάσεις από Κυριακή 20.03.2020  έως   Κυριακή 12.04.2020  (μόνο Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή)

Παίζουν: Δημήτρης Ροΐδης, Γκαλ Αβραάμ Ρομπίσα, Δημήτρης Κουστολιδης, Εύα  Φρακτοπούλου, Πενυ Ελευθεριάδου, Αθηνά Συκιώτη, Μαρια Αποστολακέα.


φωτογραφία : Στέλλα Ζημαντάκου

Σημείωμα σκηνοθέτη

Τη μνήμη τη μορφοποιούμε σύμφωνα με τα εκάστοτε σχήματα, που της προσδίδουμε. Τα σχήματα δεν αποτελούν αυτόνομους οργανισμούς, αλλά το περιεχόμενό τους διαμορφώνεται από την ανάγκη της κοινωνίας να προσδιορίζει συνεχώς την ταυτότητά της. Το δέντρο της ροδακινιάς εμπίπτει στους ίδιους κανόνες της μνήμης. Καλλιεργείται κι ανθοφορεί ανάλογα με το σχήμα, που θα του προσδώσει ο καλλιεργητής. Λαμβάνει την ταυτότητά του σύμφωνα με τον τρόπο, που καλλιεργείται.

Η παράσταση “Ανθισμένες Ροδακινιές” είναι μια καταβύθιση στην ιστορία και στα σκοτεινά μονοπάτια της μνήμης. Μια υπό συν-διαμόρφωση παράσταση, που καλείται μέσω το θεάτρου, ως ένα άλλος γεωργός να βοηθήσει να ευωδοθούν τα άνθη της φαντασίας, απενοχοποιώντας το παρελθόν και προβληματίζοντας το παρόν.

 

 ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2019 – 2020

«Ο ΔΡΑΚΟΣ» του Εβγκένι Σβάρτς σε σκηνοθεσία Πάνου Δεληνικόπουλου

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Πρεμιέρα:  Κυριακή 03.11.2019

Παραστάσεις: από Δευτέρα 04.11.2019 έως Κυριακή 16.02.2020

Θέατρο: Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Βέροια

Λίγα λόγια για την παράσταση

Μια πόλη κάπου στο παραμύθι, κάποτε στο λυκόφως του μεσαίωνα. Μια πόλη που εδώ και κάτι αιώνες, καταδυναστεύεται από έναν πανίσχυρο, υπολογιστικό, ολίγον μπλαζέ και απολύτως βέβαιο για τη θέση του στην κοινωνική ιεραρχία, δράκο. Ο οποίος εκτός των υπολοίπων χαρακτηριστικών του, διαθέτει και τρία κεφάλια.

Κάποια στιγμή φτάνει στο χωριό ο Λανσελότος, ένας ιππότης που αποφασίζει να αναμετρηθεί μαζί του. Το περίεργο είναι πως σ’ αυτή του την απόφαση δε βρίσκει κανένα σύμμαχο στους κατοίκους της πόλης. Ούτε καν την Έλσα, την κοπέλα που πρόκειται να θυσιάσει η πόλη στο Δράκο την τρέχουσα χρονιά. Ούτε τον πατέρα της τον Καρλομάγνο. Όλοι είναι αρνητικοί στην πιθανή αλλαγή του status quo και κυρίως ο Δήμαρχος της πόλης. Ένας μάλλον ιδιαίτερος χαρακτήρας ο οποίος φέρει όλες τις νευρικές και παρανοϊκές νόσους που γνωρίζει η επιστήμη, καθώς και μερικές που δεν τις γνωρίζει. Ο μόνος σύμμαχος του Λανσελότου είναι ένας ομιλών γάτος. Κι ένας γάιδαρος εξίσου ομιλών.

Ο ιππότης ωστόσο δεν πτοείται. Και υποκινούμενος –εκτός από την επαγγελματική του συνείδηση- από τον έρωτά του για την Έλσα, αποφασίζει να προκαλέσει το Δράκο. Και μετά από μια επική μονομαχία μπροστά στα μάτια όλης της πόλης, καταφέρνει να του κόψει και τα τρία κεφάλια. Πλην όμως τραυματίζεται θανάσιμα κι ο ίδιος.

Ένα χρόνο μετά. Επέτειος της μάχης. Νέος άρχων της πόλης είναι ο πάλαι ποτέ Δήμαρχος.  Ο οποίος –τη συναινέσει της λαϊκής ετυμηγορίας- φέρει περιέργως και τον τίτλο του Δρακοκτόνου… Και πρόκειται να παντρευτεί και την Έλσα. Πλην όμως την κρίσιμη στιγμή, ο Λανσελότος ο οποίος δεν είχε τελικά πεθάνει επιστρέφει για να (ξανα)σώσει την πόλη από το νέο δυνάστη. Φυλακίζει το Δήμαρχο, παντρεύεται την Έλσα, αναλαμβάνει την εξουσία, και ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Σε μια πόλη επιτέλους ελεύθερη.

Ελεύθερη;

Ο Εβγκένι Σβαρτς χρησιμοποιεί όλα τα συστατικά της παραμυθικής φόρμας: δράκος, ιππότης, κορίτσι που πρέπει να σωθεί. Για να ξεδιπλώσει δια μέσου της ερωτήματα για την ελευθερία, την ατομική και τη συλλογική ευθύνη, τα συστατικά ψεύδη που υιοθετεί μια κοινωνία για να μην διαταράξει την κανονικότητα και την ησυχία της, το πώς η στρεβλότητα όταν εμπεδωθεί προσλαμβάνεται ως καθολικά αποδεκτή νομοτέλεια.

Για το ποιες είναι οι αντοχές μιας ελευθερίας που δε συνοδεύεται από την ευθύνη της διαχείρισής και της διαφύλαξής της. Απηχώντας τη ρήση του Μπρεχτ από το Γαλιλαίο του: «Αλίμονο στην χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες».

Συντελεστές

Μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη – Ρούκ

Σκηνοθεσία: Πάνος Δεληνικόπουλος

Σκηνικά-Κοστούμια: Φανή Σκουλίκιδη-Μπουκουβάλα
Κίνηση: Σοφία Παπανικάνδρου
Μουσική: Χρήστος Συκιώτης
Φωτισμοί: Ελένη Χούμου

Βοηθός Σκηνογράφου: Δημήτρης Γεωργόπουλος

Παίζουν οι: Μαρία Καραγκιοζίδου, Λία Μπάστα, Εύα Φρακτοπούλου, Γιώργος Αντωνόπουλος, Κωνσταντίνος Λιάρος, Γιώργος Χριστοφορίδης, Ευτυχία Σπυριδάκη.

Φωτογραφία : Έφη Γούση

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2019 – 2020

«Αγαπητή Ελένα» της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια

 σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Έναρξη προβών: 20.11.2019

Πρεμιέρα:  Ιανουάριος 2020

Παραστάσεις: 21 παραστάσεις από Κυριακή 17.01.2020  έως   Κυριακή 01.03.2020  (μόνο Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή)

Τιμή εισιτηρίου: 10€,παιδικό, φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ 8€

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Η ιστορία διαδραματίζεται στο μικρό διαμέρισμα μιας δασκάλας σε κάποια πόλη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο των σχολικών εξετάσεων, με πρόσωπα τη δασκάλα και τέσσερις μαθητές της. Οι τέσσερις νέοι εμφανίζονται ξαφνικά με δώρα στο σπίτι της δασκάλας τους την ημέρα των γενεθλίων της. Ο στόχος όμως δεν είναι να της ευχηθούν αλλά να βρουν τρόπο να της πάρουν το κλειδί για να κλέψουν και να αλλάξουν τα γραπτά τους, που είναι κλειδωμένα στο σχολείο, ώστε να εξασφαλίσουν έτσι την είσοδο τους στο πανεπιστήμιο. Στην απόφαση για την πράξη τους αυτή οδηγήθηκαν νιώθοντας θύματα ενός παράλογου και αρτηριοσκληρωτικού συστήματος. Όταν της αποκαλύπτουν τον πραγματικό λόγο της επίσκεψης τους, το μικρό διαμέρισμα θα μεταβληθεί σε πεδίο μετωπικής σύγκρουσης που θα αρχίσει με αντιπαράθεση αξιών, θα περάσει στη ψυχολογική βία, θα εξελιχθεί σε ομηρία και θα καταλήξει…

 

Συντελεστές

Μετάφραση: Βικτώρια & Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος

Σκηνικά-Κοστούμια: Σοφία Παπαδοπούλου
Κίνηση: Τάσος Παπαδόπουλος
Μουσική: Μανός Μυλωνάκης
Φωτισμοί: Στρατός Κουτράκης

Βοηθός Σκηνογράφου: Δημήτρης Γεωργόπουλος

Παίζουν οι: Καλλιόπη Ευαγγελίδη, Νίκος Σευμούρ –Σταθόπουλος, Κωνσταντίνος Λιάρος, Γιώργος Αντωνόπουλος, Λία Μπάστα.

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr