Kaguya Sama: Love is War – Έρωτας και Τρέλα: Ο Συνδυασμός που Όλοι Χρειαζόμαστε

Αν και η κατάσταση που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας λόγω των νέων μέτρων για πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού παραπέμπει σίγουρα και με μεγάλη ευκολία σε πλήθος δυστοπικών anime, αποφάσισα εν τέλει ότι για να διατηρηθεί μία ισορροπία θα ήταν προτιμότερο να επιλέξω αυτόν τον μήνα μία σειρά που εστιάζει στο γέλιο, την ανάλαφρη διάθεση και κυρίως… στον έρωτα.

Σίγουρα και τα τρία μάς έχουν λείψει πολύ με όλους αυτούς τους περιορισμούς που απαγορεύουν την προσωπική επαφή, γι’ αυτό ας βουτήξουμε προσωρινά σε ένα anime που θα μας κάνει να θυμηθούμε τη διάσημη φράση του Oscar Wilde ότι «η ζωή είναι κάτι υπερβολικά σημαντικό για να μιλάει κανείς γι’ αυτή με τόση σοβαρότητα». Εξάλλου η τέχνη έχει αυτή τη μαγική ιδιότητα, να μας προβληματίζει στα ευχάριστα και να μας προσφέρει γέλιο και ελπίδα όταν πλέον βρισκόμαστε σε συναισθηματικό ή κοινωνικό τέλμα.

Το anime επομένως, στο οποίο είναι αφιερωμένος αυτός ο μήνας, ονομάζεται «Kaguya Sama: Love is War» (μετφρ. Δεσποινίς Kaguya: «Ο Έρωτας είναι Πόλεμος» ) και αποτελεί παραγωγή του 2019, η οποία αγαπήθηκε τόσο από το κοινό που πήρε παράταση και για το 2020 και ενδεχομένως θα συνεχιστεί και το 2021 (γιατί άραγε; Μάλλον και στην Ιαπωνία είχαν, και έχουν και αυτή τη στιγμή, ανάγκη από λίγο υγιές χιούμορ!).

Η Ιστορία – Όποιος το Πει Πρώτος (Ποιο;) Χάνει!

Η ιστορία τοποθετείται σε ένα διάσημο ιδιωτικό λύκειο της Ιαπωνίας, το οποίο απολαμβάνει παγκόσμια φήμη και δέχεται μόνο την αφρόκρεμα των μαθητών της χώρας, δηλαδή άτομα με εξαιρετικά ακαδημαϊκά προσόντα ή γόνους πλούσιων οικογενειών. Ο Miyuki Shirogane, πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου, είναι ο μαθητής – πρότυπο του σχολείου: από φτωχή μεν οικογένεια, αλλά υπερβολικά επιμελής, συνδυάζοντας έτσι εκπληκτικά υψηλές επιδόσεις και άψογη συμπεριφορά. Επειδή το αποτέλεσμα αυτό προέρχεται από άπειρες ώρες αφιερωμένες στο διάβασμα και στην απογευματινή του εργασία, ο πρόεδρος μας εμφανίζεται συνεχώς με τεράστιους μαύρους κύκλους και ανακατωμένα μαλλιά. Άμα είσαι εργασιομανής…

Miyuki Shirogane
Ο Miyuki Shirogane

Ο δεύτερος κεντρικός χαρακτήρας είναι η Kaguya Shinomiya, αντιπρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου. Είναι γόνος μίας πάμπλουτης οικογένειας επιχειρηματιών, ενώ παράλληλα ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους μαθητές για τις απίστευτες ακαδημαϊκές της επιδόσεις και την ομορφιά της. Μεγαλωμένη μέσα στα λούσα, δίνει την εντύπωση μίας ψυχρής και άκαμπτης «πριγκίπισσας» συνηθισμένης να διατάζει τους πάντες, στην ουσία όμως η ιδιοσυγκρασία της είναι ακόμα παιδική και ζητάει απεγνωσμένα από τους άλλους αγάπη και συναισθηματικό ενδιαφέρον.

Kaguya Shinomiya
H Kaguya Shinomiya

Τι ενώνει αυτά τα δύο άτομα πέρα από τα διοικητικά τους καθήκοντα; Μία αμοιβαία ερωτική έλξη, την οποία όμως αρνούνται και οι δύο πεισματικά να παραδεχτούν! Πιο συγκεκριμένα, το ταιριαστό μας ζευγάρι μοιράζεται μία παιδιάστικα θεμελιώδη αντίληψη για τις ανθρώπινες σχέσεις: αυτός που εξομολογηθεί πρώτος τον έρωτά του είναι και αυτός που χάνει το παιχνίδι του έρωτα (τον πόλεμο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον τίτλο) και θα είναι για πάντα υποδεέστερος στα μάτια του συντρόφου του. Γεννημένοι εγωιστές με λίγα λόγια. Ας τους ευχαριστήσουμε όμως ειλικρινά γι’ αυτή τη χαριτωμένη τους ιδιοτροπία, γιατί στην προσπάθειά τους να κάνει ο ένας τον άλλον να εκφράσει πρώτος τα συναισθήματά του, οργανώνουν τόσα πολλά αποτυχημένα σχέδια και ντροπιαστικές μηχανορραφίες που κυριολεκτικά ουκ ολίγες στιγμές κοντεύουμε ως θεατές να πεθάνουμε από τα γέλια (άντε ίσως και από έναν αδιόρατο εκνευρισμό, αλλά τι να κάνουμε αφού έτσι τη βρίσκουν!).

«Ο Έρωτας Είναι Απλώς Μια Τρέλα» – Shakespeare

Όπως αναφέρει και ο ασυναγώνιστος William Shakespeare στο έργο του Όπως σας Αρέσει: « Ο έρωτας είναι απλώς μια τρέλα˙ σου λέω, του αξίζει μια χαρά ένα σκοτεινό σπίτι και ένα μαστίγιο όπως στους τρελούς˙ και ο λόγος που δεν τιμωρούνται ούτε θεραπεύονται ποτέ είναι γιατί η τρέλα είναι τόσο συχνή που κι εκείνοι ακόμη που φέρουν το μαστίγιο, θύματα του έρωτα είναι κι αυτοί».

Ίσως βέβαια δεν χρειαζόμασταν τον μεγάλο αυτό ποιητή για να μας θυμίσει κάτι που όλοι λίγο πολύ έχουμε βιώσει, ότι δηλαδή ο έρωτας και η παραφροσύνη είναι φίλοι ασυναγώνιστοι και καρδιακοί. Καθόλου τυχαία επομένως θεματική άπειρων κωμωδιών από την αρχαιότητα έως σήμερα αποτελεί η τρέλα των ερωτευμένων με όλο το γέλιο που αυτή προκαλεί μέσα από την παιδική αθωότητά της και την κατάρρευση της κάθε λογικής σκέψης. Κι αν στον έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται, όπως λέει και το γνωμικό, σίγουρα αυτό που απαγορεύεται (ας ευχηθούμε ότι κάποια στιγμή θα το συνειδητοποιήσουν και οι δύο μας πρωταγωνιστές!) είναι ο εγωισμός. Άντε και η μιζέρια. Γι’ αυτό γελάστε, ερωτευτείτε, τρελαθείτε και απολαύστε αυτή την παραφροσύνη: είναι άλλωστε η ουσία της ζωής.

Κείμενο: Αντιγόνη Σιώμου (Lavart)

Πηγές Φωτογραφιών: 123456 

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ