Η αλυσίδα πολιτισμού IANOS και τα εργαστήρια βιβλίου της συμπλήρωσαν εφέτος πέντε χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον χώρο της εκπαίδευσης.
Οι εγγραφές για τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων και εικονογράφησης ξεκίνησαν. Φέρουν τη σφραγίδα του ΙΑΝΟΥ και των καταξιωμένων συγγραφέων και επαγγελματιών οι οποίοι διδάσκουν σε αυτά. Σχεδιάστηκαν με γνώμονα την ποιότητα και το πάθος για το βιβλίο, την αγάπη για τηδιά βίου εκπαίδευση και στοχεύουντόσο στη συγγραφική πρόοδο και στην επαγγελματική κατάρτιση των συμμετεχόντων, όσο και στην ενημέρωση και την καλλιέργεια αυτών πουαγαπούν το λογοτεχνικό κείμενο και το βιβλίο γενικότερα.
Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όσους στοχεύουν να μυηθούν στα μυστικά της γραφής καλλιεργώντας τους τρόπους έκφρασής τους (νέοι συγγραφείς)· σε όσους προσβλέπουν σε υψηλή επαγγελματική κατάρτιση, προκειμένου να συμβάλουν στην παραγωγή άρτιων λογοτεχνικών και επιστημονικών κειμένων (διορθωτές-επιμελητές κειμένων)· και σε όσους επιθυμούν τη δυνατότητα επιμόρφωσης σε επιλεγμένες επιστημονικές θεματικές ενότητες.

Τεχνική γραφής σεναρίου, Τάσος Αποστολίδης

διδάσκει
ο Τάσος Αποστολίδης
Έναρξη
: Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018, 17:30-20:30

Περιγραφή μαθήματος

Α. ΓΕΝΙΚΑ
Αν ως σύστημα ορίσουμε κάθε σύνολο πραγμάτων, ιδεών ή ενεργειών, του οποίου τα μέρη συνδέονται στενά μεταξύ τους και αποτελούν ένα ενιαίο «όλο», καταλαβαίνουμε ότι το σενάριο είναι ένα σύστημα ακριβώς γιατί αποτελείται από διαφορετικά μέρη (κείμενα, εικόνες, σκηνές, σεκάνς…) που συνδέονται μεταξύ τους από τη δράση των ηρώων και το δραματικό υπόβαθρο.
Πρόκειται, δηλαδή, για την αφήγηση μιας ιστορίας με εικόνες και λόγο που έχει αρχή μέση και τέλος.

Το γράψιμο ενός σεναρίου είναι μια δημιουργική διαδικασία και σαν τέτοια εμπεριέχει ανασφάλειες, διλήμματα, αντιλογίες και μια γενικότερη σύγχυση που
«καθαρίζει» σιγά-σιγά, καθώς ολοκληρώνονται στο μυαλό του σεναριογράφου οι χαρακτήρες, η δομή του μύθου, η πορεία και το τέλος του.

Η Τεχνική γραφής σεναρίου –που είναι ίδια, είτε το σενάριο γράφεται για κινηματογραφική ταινία, είτε για κόμικς, είτε για τηλεόραση– είναι ένα σύνολο κανόνων και διαδικασιών, που εφαρμόζονται, ώστε το σενάριο τελικά να είναι, κατά το δυνατόν, αισθητικά, τεχνικά και δομικά άρτιο.

Τα μεγαλύτερα προσόντα ενός σεναριογράφου είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό του και η επιμονή του στην υλοποίηση της ιδέας του.

Β. ΣΚΕΛΕΤΟΣ – ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Πρώτο μάθημα
Εισαγωγή: Δημιουργική διαδικασία. Τέχνη. Δημιουργική και Καλλιτεχνική φαντασία. Τεχνική. Η προσωπική ευθύνη. Το ταλέντο. Η έμπνευση. Σενάριο: Ορισμός. Χαρακτηριστικά. Δραματική δομή (δέση, σύγκρουση, λύση, κρίσιμες σκηνές).

Δεύτερο μάθημα
Το θέμα: Πώς το βρίσκουμε; Πώς βρίσκουμε το υλικό; Θέμα (δράση- ήρωας).

Τρίτο μάθημα
Ο Ήρωας: Γνωρίστε τους ήρωές σας. Προσεναριακή και σεναριακή ζωή. Αλληλεπίδραση ηρώων. Οι τρεις τομείς της δράσης του ήρωα.
Φτιάχνοντας τον ήρωα: Βιογραφία. Ανάγκες. Σεναριακή ζωή. Άποψη, στάση ζωής. Προσωπικότητα, Συμπεριφορά. Αποκάλυψη. Ταυτότητα.

Τέταρτο μάθημα
Ξετυλίγω τον μύθο: Αρχή. Τέλος. Σκηνή. Σεκάνς. Κρίσιμες σκηνές.
Η Διασκευή: Ένα αυτοδύναμο έργο.

Πέμπτο μάθημα
Η γραπτή μορφή του σεναρίου: Η Δράση ως κινούσα αιτία της πράξης.
Οικοδόμηση του σεναρίου: Η μέθοδος του ψαροκόκαλου. Κάρτες.

Έκτο μάθημα
Το γράψιμο του σεναρίου. Τα βήματα της σεναριογραφής. Διάλογοι.
Συνεργασίες. Αναγκαία καλά! Οι τρεις ιώσεις της συγγραφής. Εξομολογήσεις.

Γ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
— Αναλύουμε σενάρια κινηματογραφικών έργων.
— Αναλύουμε σενάρια κόμικς.
— Δημιουργούμε χαρακτήρες.
— Κατασκευάζουμε μύθους.
— Αναπτύσσουμε θέματα.
— Γράφουμε μικρά σενάρια.

Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε ΕΔΩ

Διάρκεια μαθημάτων: έξι τρίωρα απογευματινά μαθήματα (18 ώρες διδασκαλίας)
Ημέρα μαθημάτων: Δευτέρα
Δίδακτρα:
200 ευρώ για νέες εγγραφές και 180 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.

Τρόποι πληρωμής
• Καταβολή του ποσού εφάπαξ στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (πριν από την έναρξη των μαθημάτων)
• Σε 2 ισόποσες δόσεις στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (1η δόση πριν από την έναρξη των μαθημάτων – 2η δόση στο 3ο μάθημα)
• Με πιστωτική κάρτα έως 5 άτοκες δόσεις στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ (εξαιρούνται οι κάρτες American express και Εθνικής).

[Σε περίπτωση κατάθεσης στην τράπεζα, στα στοιχεία της κατάθεσης να αναφέρεται το όνομα του συμμετέχοντα στα σεμινάρια και η λέξη «ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ».]

Κοινοποίηση:

Σχόλια

No more articles
IANOS σεμινάριο «ποίηση» στη Θεσσαλονίκη από τον Βασίλη Αμανατίδη!

Close