IANOS – Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής με τον Τάσο Αποστολίδη

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

IANOS | ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ | ΑΝΟΙΞΗ 2020 | ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

Σενάριο με τον Τάσο Αποστολίδη

Link μαθήματος: https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/product/4991

Η αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και τα Εργαστήρια Βιβλίου της συμπληρώνουν εφέτος εφτά χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον χώρο της εκπαίδευσης. Τα εργαστήρια δημιουργήθηκαν την άνοιξη του 2013 και ήδη έχουν λειτουργήσει δεκατέσσερις επιτυχημένοι κύκλοι μαθημάτων.

Με ιδιαίτερη χαρά σάς ενημερώνουμε πως οι εγγραφές για τα σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής του ΙΑΝΟΥ ξεκίνησαν. Καταξιωμένοι συγγραφείς διδάσκουν με γνώμονα την ποιότητα και το πάθος για το βιβλίο, την αγάπη για τη μάθηση και στοχεύουν τόσο στη συγγραφική πρόοδο όσο και στην ενημέρωση και την καλλιέργεια αυτών που αγαπούν το βιβλίο και το λογοτεχνικό κείμενο γενικότερα.

Τα μαθήματα ξεκινούν από τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο των εν λόγω μαθημάτων ο Τάσος Αποστολίδης διδάσκει στο σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής «Τεχνική γραφής σεναρίου» στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται δια ζώσης, 10:30-13:30 για έξι (6) διαδοχικά Σάββατα, αρχής γενομένης από το Σάββατο 28 Μαρτίου, στο κεντρικό κατάστημα του ΙΑΝΟΥ (Αριστοτέλους 7).

Περιγραφή μαθήματος

Α. ΓΕΝΙΚΑ

Σενάριο είναι η γραπτή αφήγηση μιας ιστορίας με εικόνες και λόγο που έχει αρχή, μέση και τέλος.

Την «ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ» δεν παρακολουθούν μόνο οι επίδοξοι σεναριογράφοι, αλλά και άτομα με άλλες ιδιότητες (δημοσιογράφοι, διαφημιστές, δικηγόροι, πολιτικοί, οικονομολόγοι…) που η δημιουργία σεναρίων εξυπηρετεί τις επαγγελματικές τους ανάγκες!

Η Τεχνική Γραφής Σεναρίου που είναι ίδια, είτε το σενάριο γράφεται για κινηματογραφική ταινία, είτε για κόμικς, είτε για τηλεόραση, είναι ένα σύνολο κανόνων και διαδικασιών που εφαρμόζονται ώστε το σενάριο τελικά να είναι – κατά το δυνατόν – αισθητικά, τεχνικά και δομικά άρτιο.

Για να ασχοληθεί κάποιος με τη σεναριογραφή, δεν απαιτούνται τίτλοι σπουδών ή εξειδικεύσεις. Τα προαπαιτούμενα ενός σεναριογράφου – που είναι και τα προσόντα του – είναι η φαντασία, η παρατηρητικότητα, η εμπιστοσύνη στον εαυτό του και η επιμονή του στην υλοποίηση της ιδέας του.

Τέλος, μαθαίνοντας κάποιος πώς φτιάχνεται ένα σενάριο, απολαμβάνει περισσότερο τη θέαση ενός κινηματογραφικού έργου ή την ανάγνωση ενός κόμικς, γιατί θα έχει ήδη διεισδύσει στα ”μυστικά” της Τέχνης κι έτσι θα έχει διευρυνθεί η καλλιτεχνική αντιληπτική του ικανότητα.

Β. ΣΚΕΛΕΤΟΣ – ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Πρώτο μάθημα

Εισαγωγή: Δημιουργική διαδικασία. Τέχνη. Δημιουργική και Καλλιτεχνική φαντασία. Τεχνική. Η προσωπική ευθύνη. Το ταλέντο. Η έμπνευση. Σενάριο: Ορισμός. Χαρακτηριστικά. Δραματική δομή (δέση, σύγκρουση, λύση, κρίσιμες σκηνές).

Δεύτερο μάθημα

Το θέμα: Πώς το βρίσκουμε; Πώς βρίσκουμε το υλικό; Θέμα (δράση- ήρωας).

Τρίτο μάθημα

Ο Ήρωας: Γνωρίστε τους ήρωές σας. Προσεναριακή και σεναριακή ζωή. Αλληλεπίδραση ηρώων. Οι τρεις τομείς της δράσης του ήρωα.

Φτιάχνοντας τον ήρωα: Βιογραφία. Ανάγκες. Σεναριακή ζωή. Άποψη, στάση ζωής. Προσωπικότητα, Συμπεριφορά. Αποκάλυψη. Ταυτότητα.

Τέταρτο μάθημα

Ξετυλίγω τον μύθο: Αρχή. Τέλος. Σκηνή. Σεκάνς. Κρίσιμες σκηνές.

Η Διασκευή: Ένα αυτοδύναμο έργο.

Πέμπτο μάθημα

Η γραπτή μορφή του σεναρίου: Η Δράση ως κινούσα αιτία της πράξης.

Οικοδόμηση του σεναρίου: Η μέθοδος του ψαροκόκαλου. Κάρτες.

Έκτο μάθημα

Το γράψιμο του σεναρίου. Τα βήματα της σεναριογραφής. Διάλογοι.

Συνεργασίες. Αναγκαία καλά! Οι τρεις ιώσεις της συγγραφής. Εξομολογήσεις.

Γ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

 Αναλύουμε σενάρια κινηματογραφικών έργων.

 Αναλύουμε σενάρια κόμικς.

 Δημιουργούμε χαρακτήρες.

 Κατασκευάζουμε μύθους.

 Αναπτύσσουμε θέματα.

 Γράφουμε μικρά σενάρια.

Μετά το τέλος του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε εδώ:

https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/application?product=4991  

Διάρκεια μαθημάτων: έξι τρίωρα πρωινά μαθήματα (18 ώρες διδασκαλίας)

Ημέρα μαθημάτων: Σάββατο

Δίδακτρα: 200 ευρώ για νέες εγγραφές και 180 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.

[Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο.]

Λίγα λόγια για τον Τάσο Αποστολίδη

Ο Τάσος Αποστολίδης γεννήθηκε (1947), ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε μαθηματικά και παράλληλα με την καριέρα του ως εκπαιδευτικού έγραφε χρονογραφήματα σε εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας, μέχρι να αφοσιωθεί τελικά στη συγγραφή σεναρίων για κόμικς. Έχουν εκδοθεί 25 κόμικς-άλμπουμ για παιδιά και ενήλικες, με συνεργασία επιφανών Ελλήνων εικονογράφων. Δεκατρία από αυτά έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και τουρκικά και διατίθενται από τα πωλητήρια των Αρχαιολογικών Μουσείων της Ελλάδας, καθώς και από το Μουσείο της Ακρόπολης. Τα έντεκα κόμικς της σειράς «Κωμωδίες του Αριστοφάνη» ξεπέρασαν σε πωλήσεις στην Ελλάδα το 1.000.000 αντίτυπα, αποσπώντας επίσης «Τιμητική Διάκριση» από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου. Η εικονογράφηση από τον Αλέκο Παπαδάτο (Logicomix, Democracy) άρχισε το 2017 και το έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018. Ο Τάσος Αποστολίδης δίδαξε «Τεχνική Γραφής Σεναρίου» στις σχολές: AURA, ΠΡΑΞΙΣ, ΠΑΡΑΛΑΞΗ και «Κόμικς, ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο», με διοργάνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Οργάνωσε εκθέσεις, φεστιβάλ κόμικς και παρουσιάσεις καλλιτεχνών που έχουν σχέση με την εικόνα.

Link: https://www.ianos-seminaria.gr/el/users/view/50747

Αναλυτικές πληροφορίες στο www.ianos.gr και στο https://www.ianos-seminaria.gr

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

INSTAGRAM

YelloWizard.gr