Η πόλη και πόλη

“Η πόλη και η πόλη”: Ταινία για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης κάνει πρεμιέρα στη Berlinale

Στις 15 Φεβρουαρίου κάνει πρεμιέρα στο 72ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου η ταινία του Χρήστου Πασσαλή και του Σύλλα Τζουμέρκα για την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης

Η ταινία, γυρισμένη σε 14 μέρες, συνδέει το παρελθόν της Θεσσαλονίκης με το σημερινό της πρόσωπο, δείχνοντας την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας από τη δεκαετία του ’30 μέχρι το ’80. “Η Πόλη και η Πόλη” είναι χωρισμένη σε έξι κεφάλαια, καθένα από τα οποία δείχνουν και ένα κεφάλαιο της εβραϊκής ιστορίας της Θεσσαλονίκης, σβήνοντας τα όρια μεταξύ του ντοκιμαντέρ, της μυθοπλασίας και του δοκιμίου.

Με τα λόγια του Χρήστου Πασσαλή και του Σύλλα Τζουμέρκα, σκηνοθετών της ταινίας: “Δύο πόλεις συνυπάρχουν στο ίδιο κάδρο: Η πόλη της Θεσσαλονίκης του προηγούμενου αιώνα και η πόλη όπως είναι σήμερα. Ο χώρος και ο χρόνος πλέκονται με αινιγματικό τρόπο: Η χαμένη πόλη, οι αγωνιζόμενοι, ταπεινωμένοι, για πάντα χαμένοι κάτοικοί της συνυπάρχουν δίπλα στους σύγχρονους κατοίκους. Δύο ρεύματα σχηματίζονται: Το πρώτο είναι το σύγχρονο, αυτό της καθημερινότητας. Το άλλο, βασίζεται στην αληθινή εμπειρία και τα σκληρά γεγονότα μιας καλά θαμμένης εποχής — μιας εποχής που άφησε πίσω της ανοιχτές πληγές, αλλά και τα ίχνη μιας χαμένης Εδέμ. Τα δύο ρεύματα, το σύγχρονο και το άλλο, συναντιούνται και συνδιαλέγονται στις ρωγμές — όπως σ’ ένα όνειρο”.

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Homemade Films υπό τη βλέψη της Μαρίας Δρανδάκη, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης . Την επιμέλεια έχει αναλάβει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

Ήρθε το πρώτο τρέιλερ του “The Lord of the Rings: The Rings of Power”

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ