Ομήρου Οδύσσεια

Η Ομήρου Οδύσσεια απαγορεύτηκε σε σχολείο στη Μασσαχουσέτη

Απαγορεύτηκε η διδασκαλία της «Οδύσσειας» του Ομήρου σε σχολείο στη Μασσαχουσέτη καθώς κατηγορήθηκε για σεξισμό και ρατσισμό

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μια «συντονισμένη προσπάθεια» αποκοπής των κλασσικών συγγραφέων από τα σχολεία. Μετά τον Σαίξπηρ και τον Scott Fitzerland και τον Dr. Seuss, σειρά έχει ο Όμηρος.

Η «Οδύσσεια» συγκεκριμένα κατηγορήθηκε για ρατσισμό, σεξισμό, αντισημιτισμό και βία, κάτω από το hashtag #DisruptTexts. Υπάρχει η θεωρία η οποία θέλει τα παιδιά να μη διαβάζουν κανένα λογοτεχνικό έργο που να μη παραπέμπει στους σύγχρονους τρόπους ομιλίας και συμπεριφορών, όπως δήλωσε η συγγραφέας εφηβικών βιβλίων Padma Venkatraman στο School Library Journal. Σύμφωνα με τη Ventkatraman, κανένας συγγραφέας δεν είναι αρκετά πολύτιμος ώστε να εξαιρεθεί: «Με το να μην ρίχνουμε ευθύνες στον Σαίξπηρ με την δικαιολογία ότι η εποχή στην οποία ζούσε επικρατούσαν αισθήματα μίσους, κινδυνεύουμε να στείλουμε ασυναίσθητα το μήνυμα ότι η ακαδημαϊκή αριστεία υπερτερεί της ρητορικής του μίσους»

«Eίμαστε πολύ περήφανοι που βγήκε η Οδύσσεια από το πρόγραμμά μας φέτος» δήλωσε καθηγήτρια του σχολείου της Μασσαχουσέτης. «Είναι τραγωδία το γεγονός ότι αυτό το αντι-διανοητικό κίνημα της ακύρωσης των κλασικών κερδίζει έδαφος μεταξύ των εκπαιδευτικών και των εκδοτών» υποστηρίζει ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας  Jon Del Arroz και προσθέτει: «Η διαγραφή της ιστορίας των μεγάλων έργων περιορίζει μόνο την δυνατότητα των παιδιών να μορφωθούν»
Διαβάστε ακόμα:

Κείμενο: Θεοδωρίδου Ελένη (Lavart)

 

Πηγή 

Πηγή Φωτογραφίας

 

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ