Η Φόνισσα», του Παπαδιαμάντη, στη μεγάλη οθόνη με Καραμπέτη και Πρωτόπαππα

 «Η Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στη μεγάλη οθόνη.

Στη μεγάλη οθόνη πρόκειται να μεταφερθεί το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Η Φόνισσα», ένα από τα κορυφαία έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, την Άνοιξη του 2022 στη Λακωνική Μάνη, ενώ οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν το φθινόπωρο του 2023.

Όπως έγινε γνωστό τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη θα αναλάβει η View Master Films μαζί με τη σκηνοθεσία του συγγραφέα, κινηματογραφιστή Κωνσταντίνου Βενετόπουλου, σενάριο της Κατερίνας Μπέη και καλλιτεχνική διεύθυνση της Εύας Νάθενα.

Ευχάριστη έκπληξη δημιούργησε η γνωστοποίηση των πρωταγωνιστών της πολυαναμενόμενης ταινίας, καθώς η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Μαρία Πρωτόπαππα αναμένεται να απογειώσουν το καλλιτεχνικό αποτύπωμα της ταινίας.

Σύνοψη

«Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η Φραγκογιαννού, μία ηλικιωμένη χήρα, η οποία έζησε μία βασανισμένη ζωή σαν παιδί, ως σύζυγος, ως μήτηρ και ως τήθη, μαθημένη πάντα να υπηρετεί χωρίς αντιρρήσεις τους ανθρώπους του περιβάλλοντός της. Η πείρα τής δίδαξε ότι η ζωή για μία γυναίκα είναι γεμάτη βάσανα και η θεωρία της ήταν ότι η γέννηση ενός κοριτσίου δεν φέρνει τίποτα άλλο παρά δυστυχία, όχι μόνον στο ίδιο το παιδί, αλλά και στην οικογένειά του, ιδίως εάν είναι φτωχή.

Ένα βράδυ καθώς ξενυχτάει στην κούνια της άρρωστης νεογέννητης εγγονής της, περνούν από το μυαλό της όλες οι δύσκολες στιγμές της ζωής που έζησε. Το μυαλό της θολώνει και σκοτώνει το βρέφος προκαλώντας του ασφυξία, ενώ ο θάνατος θεωρείται από τον γιατρό φυσιολογικός. Αν και αρχικά νιώθει τύψεις, κατά βάθος δεν μετανιώνει για την πράξη της. Αντίθετα, τής γίνεται έμμονη ιδέα ότι η μοίρα την έχει τάξει να σώσει τον κόσμο απαλάσσοντάς τον από μικρά κορίτσια.

Τα επόμενα εγκλήματά της έχουν ως θύματα τρία μικρά αθώα κοριτσάκια, χωρίς πλέον καθόλου τύψεις, αλλά και χωρίς να είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει το κακόν που έχει κάμει. Η χωροφυλακή την υποψιάζεται και αποφασίζει να την συλλάβει, με αφορμή όμως ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει. Ένα κοριτσάκι πνίγηκε μέσα σε ένα πηγάδι και κοντά του βρισκόταν η Φραγκογιαννού. Αν και ευχήθηκε να πνιγεί το παιδί, η ίδια ποτέ δεν το έσπρωξε.

Στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τους χωροφύλακες, η Φραγκογιαννού αποφασίζει να καταφύγει στο ερμητήριο ενός ασκητή και να του εξομολογηθεί τα αμαρτήματά της. Την στιγμή όμως που προσπαθεί να ξεπεράσει ένα στενό πέρασμα, η παλίρροια την προλαβαίνει και η γερόντισσα πεθαίνει, ανάμεσα στην ανθρώπινη και την θεία δίκη».

(Wikipedia)

Διαβάστε περισσότερα:

Κυκλοφόρησαν τα πόστερ για «Τα Μυστικά του Ντάμπλντορ»

 

Φωτογραφία εξωφύλλου

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ