Ραδιοφωνικό Θέατρο

Η Επανεμφάνιση του Ραδιοφωνικού Θεάτρου

  • Ήχος χωρίς εικόνα, η νέα θεατρική πρόκληση από το Φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών.

Κατά το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα η εμφάνιση της τηλεόρασης στην Ελλάδα σχεδόν «εξαφάνισε», ένα καλλιτεχνικό είδος, μέχρι τότε ιδιαίτερα διαδεδομένο, το ραδιοφωνικό θέατρο. Η εμφάνιση όμως του covid19 έρχεται να το επαναφέρει στις ζωές των καλλιτεχνών και του κοινού.
Μετά την αδράνεια του 2020 το «Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου» του 2021 αναμένεται μεγαλειώδες.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου ανακοίνωσε ήδη ένα “Open Plan” από τον Οκτώβριο μέχρι και τα Χριστούγεννα γεμάτο με δράσεις που αφορούν τόσο τους επαγγελματίες του χώρου με σεμινάρια και εργαστήρια όσο και το ευρύ κοινό.

Ήχος χωρίς Εικόνα
Ήχος χωρίς Εικόνα

Προσεχώς πέντε παραγωγές ραδιοφωνικού θεάτρου θα κάνουν πρεμιέρα σύμφωνα με την Κ. Ευαγγελάτου. Τα πέντε radio plays έχουν ως κοινό άξονα το ελληνικό αστυνομικό διήγημα. Οι ερμηνευτές και οι τίτλοι των έργων δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί όμως οι σκηνοθέτες, ισάριθμοι των έργων είναι οι εξής: Γιάννης Χουβαρδάς, Δημήτρης Καταλειφός, Ελένη Σκότη, Αργύρης Ξάφης Μαρία Μαγκανάρη.

Αυτή η παλιά και συνάμα νέα ιδέα στοχεύει στην ενεργή ενασχόληση των καλλιτεχνών με το αντικείμενό τους σ’ αυτή την πρωτόγνωρη περίοδο που βιώνουμε. Μια απεύθυνση μόνο ακουστική προς το κοινό, χωρίς το έντονο οπτικό ερέθισμα που περιλαμβάνει μια ταινία. Στο εγχείρημα αυτό οι καλλιτέχνες καλούνται να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της πρωτοκαθεδρίας του λόγου έναντι της ανύπαρκτης εικόνας τονίζοντας την σημασία της χρήσης του μικροφώνου και της δημιουργίας του sound design.
Αναμένουμε λοιπόν, στις αρχές Δεκεμβρίου να… ακούσουμε τι έχει να μας πει το νέο ελληνικό θεατρικό εγχείρημα.

Κείμενο: Άρτεμις Στυλιανού (lavart)

Πηγή:

Πηγές φωτογραφιών: 1,2

Επικαιρότητα

μοιρασου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on email