Στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Δήμητρας Κολλιάκου

IMG_7868[dropcap size=big]Τ[/dropcap]ο Ήμισυ του παντός αποτελεί το τρίτο εκδοθέν μυθιστόρημα της Δήμητρας Κολλιάκου, της κοσμοπολίτισσας συγγραφέα και καθηγήτριας που ζει εδώ και χρόνια με την οικογένειά της στο Παρίσι.

Το βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάστηκε την Τετάρτη 2 Μαρτίου στο βιβλιοπωλείο Γιάφκα στη Θεσσαλονίκη. Ο Γιάννης Ρήγας, σκηνοθέτης και διευθυντής σπουδών της δραματική σχολής του Κ.Θ.Β.Ε., άνοιξε πρώτος το μυθιστόρημα και μας σύστησε την κα Κολλιάκου. Τη συγγραφέα πλαισίωναν για να συνομιλήσουν μαζί της ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, σκηνοθέτης κινηματογράφου και καθηγητής, και η Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Τη συνομιλία διέκοπταν ευχάριστα για να διαβάσουν αποσπάσματα από το βιβλίο ο Γιάννης Ρήγας και η Κατερίνα Πλεξίδα, μαθήτρια της δραματικής σχολής του Κ.Θ.Β.Ε..

[dropcap size=big]Ή[/dropcap]μισυ του παντός… Η αρχή για τη Δήμητρα Κολλιάκου έγινε το καλοκαίρι του 2012 στην Άνδρο, όταν ξεκίνησε να γράφει ένα εφηβικό μυθιστόρημα. Καθώς η μία σκέψη έφερνε την άλλη, η ιδέα εγκαταλείφθηκε και η ιστορία άρχισε να παίρνει τη μορφή που έχει σήμερα. Αφορμή των γεγονότων που πραγματεύεται το βιβλίο στάθηκαν οι «ενοχλητικές» καταστάσεις που βιώνουμε και από τις οποίες δεν μπορούμε να ξεφύγουμε, όπως δήλωσε η συγγραφέας. Η αφήγηση ξεκινά in media res και σταδιακά ξεδιπλώνονται τα παρελθοντικά γεγονότα που ορίζουν και τα κίνητρα των ηρώων. Κεντρικό πρόσωπο του έργου, η Μαίρη, δίνει τη δική της ματιά σε όσα συμβαίνουν χωρίς να είναι παντογνώστης αφηγητής. Άλλωστε, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τη συγγραφέα στους διαλόγους. IMG_7893Οι διάλογοι είναι αυτοί που φωτίζουν τα πρόσωπα, που φανερώνουν την ψυχολογική αλήθεια, που επιτρέπουν στον αναγνώστη να δει το sub text, αυτά που κρύβονται πίσω από τα λεγόμενα. Τοποθετημένο στην Αθήνα του σήμερα, το μυθιστόρημα πραγματεύεται την ιστορία μια κοπέλας που χτυπώντας μια πόρτα προς αναζήτηση εργασίας συναντάει πρώτα την απόρριψη και έπειτα έναν μεσήλικα άνδρα με τον οποίο θα συνδεθεί και χάρη στον οποίο θα αναλάβει ποικίλους ρόλους. Στις περίπλοκες συναισθηματικές και οικογενειακές καταστάσεις που ακολουθούν κύριος αντίπαλος αναδεικνύεται η μνήμη που σκάβοντας το παρελθόν, αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στο παρόν…

Από την παρουσίαση στη Γιάφκα και την καλοδιάθετη και γεμάτη χιούμορ καλλιτεχνική «παρέα» έμεινε έντονη η περιέργεια για το τι κρύβουν μέσα τους οι σελίδες του μυθιστορήματος, ποιο είναι το Ήμισυ του παντός (αν όχι η αρχή;).

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Κείμενο: Άννα Ηλιαδέλη (Lavart)
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνα Παπακρασά (Lavart)

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ