Κάντρι, μαριχουάνα και Willie Nelson!
Απ’ όλα τα είδη μουσικής στον κόσμο, ποιο είναι εκείνο που κάνει τις περισσότερες αναφορές στη μαριχουάνα; Αν σκέφτεσαι τη ραπ, σίγουρα δεν είσαι μόνος στη σκέψη αυτή. Αλλά όπως αποδεικνύεται, οι κάντρι καλλιτέχνες είναι εκείνοι που τραγουδούν για τη μαριχουάνα περισσότερο από κάθε άλλο μουσικό είδος. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Addicions.com, διάφορα ακόμη ήδη, όπως η folk και η jazz, κάνουν νύξη στο «απαγορευμένο» αυτό φυτό σε μεγαλύτερο ποσοστό την ραπ και την χιπ χοπ που στερεοτυπικά θεωρείται ότι κατέχουν τα πρωτεία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.


Ύστερα από έρευνα οκτώ μουσικών ειδών, αυτό που βρέθηκε στην κορυφή συσχέτισης με την μαριχουάνα ήταν η κάντρι. Για να δούμε όπως πιο επιστημονικά τις απόψεις γύρω από το… ταμπού αυτό θέμα. Εάν ρωτήσουμε κάποιον ποιά μουσική αναφέρει περισσότερο τη μαριχουάνα, εννιά στους δέκα θα απαντήσουν την ραπ. Για χρόνια, μαμάδες και πατεράδες «εισβάλλουν» στους ραπ δίσκους που ακούν τα παιδιά τους, με φόβο μήπως ακούσουν τη λέξη «μαριχουάνα» να αναφέρεται. Μετά την έρευνα, ωστόσο, φαίνεται πως το συγκεκριμένο μουσικό είδος κάνει τις λιγότερες αναφορές.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Addictions.com, η κάντρι  μουσική παρουσιάζει ναρκωτικά στα τραγούδια της σε ποσοστό 1.6% του χρόνου. Πίσω από της βρίσκεται η jazz και λίγο πιο κάτω η ποπ μουσική. Και για να μιλάμε και με αριθμούς ως προς την ραπ, αναφέρει τα ναρκωτικά σε ποσοστό 1.3% του χρόνου διάρκειάς της, τοποθετώντας την στον πάτο της λίστας των ερευνηθέντων μουσικών ειδών.

Η ιστοσελίδα Addictions.com ανέλυσε τους στίχους από διάφορα τραγούδια καλλιτεχνών. Και ενώ η ραπ μουσική βρίσκεται στο τέλος στη λίστα αναφοράς μαριχουάνας, οι καλλιτέχνες της φαίνεται να κάνουν τις περισσότερες αναφορές σε άλλα είδη ναρκωτικών, όπως έκσταση, κοκαΐνη, ηρωΐνη, μεθ κ.α. Παρόλα αυτά, το πιο πολυτραγουδισμένο ναρκωτικό, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η μαριχουάνα. Ακολουθεί η κοκαΐνη και τρίτη έρχεται η έκσταση.


Βέβαια, δεν πρέπει να κατηγορούμε μόνο τον κάντρι θρύλο Willie Nelson γι’ αυτό. Ο Hank Williams Jr. τραγούδησε το πολύ επιτυχημένο Stoned at the Jukebox το 1975, ενώ πιο πρόσφατα το κάντρι δίδυμο Florida Georgia Line κυκλοφόρησαν το Sun Daze.  Βέβαια, τα δεδομένα παλαιότερα ήταν διαφορετικά. Γύρω στη δεκαετία του ’30, τα πρωτεία στην αναφορά μαριχουάνας είχε η jazz.Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, όμως, η χιπ χοπ έχει αποκτήσει μία μάλλον κακή φήμη. Εάν κάποιος ραπ καλλιτέχνης αναφέρει τη μαριχουάνα, θεωρείται «εγκληματίας». Αντιθέτως, οι κάντρι καλλιτέχνες μπορούν να τραγουδούν για αυτήν ανενόχλητοι!

Κείμενο: Αλέξανδρος Τσώνης (Lavart)

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχόλια

No more articles
Brenden Daugherty: Ο Υπερρεαλιστικός Ζωγράφος

Close