Ο ρόλος του δασκάλου βρίσκεται ανάμεσα στους σημαντικότερους, σε μια κοινωνία που αγαπά τη γνώση, που πιστεύει στην ελευθερία της σκέψης και που στηρίζεται στην πολύπλευρη καλλιέργεια των νέων μελών της. Ο δάσκαλος εκτελεί λειτούργημα και οφείλει να στέκεται με σεβασμό και αίσθημα ευθύνης απέναντι στο έμψυχο υλικό που καλείται να διαπλάσει.

Σε μια οργανωμένη κοινωνία, όμως, που θεμέλιό της έχει το γράμμα του νόμου και αποτελείται από χιλιάδες ευαίσθητους νευρώνες, η συγκρότηση φορέων υπεύθυνων για την εύρυθμη λειτουργία της, κρίνεται απαραίτητη. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα επάγγελμα που φέρει τόσο μεγάλη ευθύνη απέναντι στο μέλλον της.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (Δ.Ο.Ε.) ιδρύεται επίσημα στις 18 Μαΐου 1922, με απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας. Ωστόσο, το καταστατικό συνέδριο που αποφασίζει την αναγκαιότητα της ίδρυσής της, πραγματοποιείται στις 21 Απριλίου του προηγούμενου έτους. Πρώτος Πρόεδρός της εκλέγεται ο Αντώνιος Καραγιάννης, ενώ το περιοδικό ΕΡΜΗΣ που εκδίδεται στη Χαλκίδα αποτελεί το πρώτο δημοσιογραφικό όργανο της Ομοσπονδίας.


Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα συνδικαλιστικό όργανο το οποίο αποσκοπεί στο συντονισμό των ενεργειών των μελών του. Αποτελείται από συλλόγους δασκάλων από όλη την ελληνική επικράτεια. Διαπραγματεύεται εργασιακά ζητήματα (διορισμούς εκπαιδευτικών, όρια συνταξιοδότησης και μισθοδοσία), ενώ ασχολείται και με δραστηριότητες όπως η επιμόρφωση του διδακτικού προσωπικού.

Τα γραφεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας βρίσκονται στην Αθήνα, στην οδό Ξενοφώντος 15, ενώ Πρόεδρός της την παρούσα περίοδο είναι ο κύριος Κικινής Θανάσης.

Κείμενο: Μαρία Μερτίκα (Lavart)

Πηγή φωτογραφίας

Κοινοποίηση:

Σχόλια

No more articles
Τάδε έφη… Φρίντα Κάλο

Close