Η έκθεση Η Αικατερίνη Κορνάρο πάει στην Όπερα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας ταξιδεύει για πρώτη φoρά εκτός Κύπρου και φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ.

Τον Ιούνιο του 2015, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας παρουσίασε την τελευταία βασίλισσα της Κύπρου μέσα από διαλέξεις, ξεναγήσεις και ειδικό οπερατικό δρώμενο αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό της Κύπρου.

Στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζεται ανανεωμένη και εμπλουτισμένη με νέα εκθέματα. Περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, γκραβούρες, κριτικές της όπερας, ένα λεύκωμα με σκηνικά και κοστούμια και άλλα σημαντικά εκθέματα από τις συλλογές του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου, όπως και από τις ιδιωτικές συλλογές των Μιχάλη Ζεϊμπέκη και Δημήτρη Μιχαηλίδη.dsc_3612Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ένας μεγάλος ζωγραφικός πίνακας, ο οποίος χρονολογείται λίγα χρόνια μετά την πρεμιέρα της όπερας και αποδίδεται στον Γερμανό ζωγράφο Ernest Preyer. Απεικονίζεται σκηνή από την αναχώρηση της Αικατερίνης Κορνάρο από την Βενετία για την Κύπρο.

Επιπλέον, στην έκθεση παρουσιάζεται και η σπάνια παρτιτούρα μιας όπερας με τίτλο Η βασίλισσα της Κύπρου (Die Kοnigin von Cypern / La Reine de Chypre, όπερα σε 5 πράξεις, σε σύνθεση του F. Halevy, πλήρης παρτιτούρα για πιάνο με κείμενο σε γερμανική και γαλλική γλώσσα). Το λιμπρέτο της όπερας γράφτηκε από τον Jules -Henri Vernoy de Saint – Georges και παίχτηκε για πρώτη φορά στις 2 Δεκεμβρίου 1841 στο Μόναχο σε σύνθεση του Franz Lachner και στο Παρίσι στις 22 Δεκεμβρίου 1841 σε σύνθεση του Jacques Fromental Halevy.

Τα εγκαίνια  πραγματοποιήθηκαν στις 19 Νοεμβρίου 2016. Το φιλότεχνο κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει και δύο παράλληλες εκδηλώσεις που συνοδεύουν την έκθεση. Η Δρ. Άγγελ Νικολάου – Κονναρή, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, παραχώρησε διάλεξη με τίτλο Μελοδραματικές προσλήψεις της ιστορίας: η Αικατερίνη Κορνάρο πάει στην Όπερα, καρπός της εκτεταμένης έρευνάς της για την συγκεκριμένη όπερα, ενώ στη συνέχεια η Σοπράνο Μαρία Πογιατζή – Φινκ και ο πιανίστας Michael Schütze μάγεψαν το κοινό με το οπερατικό δρώμενο με άριες από την όπερα Η βασίλισσα της Κύπρου.  dsc_3572Η Αικατερίνη Κορνάρο, γόνος αριστοκρατικής και πλούσιας οικογένειας από την Βενετία και τελευταία βασίλισσα της Κύπρου, μετά τον γάμο της με τον Ιάκωβο Β’ Λουζινιάν το 1472, υπήρξε βασικός παράγοντας ενός πολύ σημαντικού σταθμού στην ιστορία της Κύπρου: το 1474, ανέβηκε στο θρόνο μετά το θάνατο του συζύγου της και του γιου της Ιάκωβου Γ’ σε πολύ μικρή ηλικία και έμελλε να βασιλέψει ως το 1489, όταν έγινε η παράδοση της διοίκησης του νησιού στη δημοκρατία της Βενετίας. Η Έλενα Ρίχτερ, Έφορος του Λεβέντειου, επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ξενάγησης ότι η Αικατερίνη Κορνάρο αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση γυναικείας προσωπικότητας με μοναδική προβολή και φήμη, σχεδόν μυθική. Επίσης, πρόσθεσε ότι διάσημοι ζωγράφοι, όπως ο Μπελίνι, ο Τισιανός και ο Βερονέζε, ζωγράφισαν προσωπογραφίες και σκηνές από τη ζωή της, ενώ ποιητές ύμνησαν τις χάρες της. Μέχρι και τον 19ο αιώνα η τραγική της ιστορία αποτέλεσε δημοφιλές θέμα για ένα εντυπωσιακό αριθμό λογοτεχνικών έργων, ενώ συνάντησε την ίδια εποχή τον κόσμο του μελοδράματος γνωρίζοντας πρωτοφανή δημοτικότητα στο χώρο της όπερας.

Η Αικατερίνη Κορνάρο αποτέλεσε μια τραγική γυναικεία φιγούρα, ένα πλάσμα που παρά την αριστοκρατική της καταγωγή δεν μπόρεσε να έχει την ζωή της στα χέρια της.  Μέσα στην έκθεση παρουσιάζεται ο τρόπος που η προσωπικότητά της και η τραγική ζωή της ενέπνευσαν μεγάλους ζωγράφους και συνθέτες. Μια έκθεση που αξίζει να την επισκεφτεί κανείς.

Η έκθεση Η Αικατερίνη Κορνάρο πάει στην Όπερα θα διαρκέσει έως τις 30 Ιανουαρίου 2017.

Κείμενο: Κατερίνα Τσιουρή (Lavart)
Φωτογραφίες: Νότης Θεοδωρόπουλος (Lavart)

Κοινοποίηση:

Σχόλια

No more articles
Σελιδοδείκτης: Δώδεκα γραμματόσημα στον τοίχο, του Ιορδάνη Κουμασίδη

Close