Search
Close this search box.

Η αγνή αγάπη για το ξύλο, Το Art Street 52 και τα… unique masterpieces του!

Το ξύλο, μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη πλατφόρμα έκφρασης της τέχνης και της δημιουργικότητας. Ο Σάκης Αλήτσιος, πέρασε γρήγορα στον πειραματισμό με τον ξυλότορνο και δημιούργησε την Art Street 52, μια κοινότητα με πάθος για το ξύλο. Από το TopBattle μέχρι το Make A Wish Ελλάδος, o εμπνευστής αυτής της δημιουργικής κολλεκτίβας, μας μίλησε για το ξύλο, τις δράσεις και την τέχνη, όπως την οραματίζεται η “Οδός Τέχνης”, νούμερο 52.

Δημήτρης Φαργκάνης (Lavart) – Σάκη Αλήτσιο, τι είναι το ArtStreet52;

Σάκης Αλήτσιος (Art Street 52) – Το ArtStreet52 είναι μια ομάδα, ένα community αλλά και μια παρέα θα έλεγα πιο απλά, με κοινή αγάπη για τις κατασκευές από ξύλο και έναν κρυφό έρωτα για τον ξυλότορνο. Το ArtStreet52 όμως δεν στέκεται απλά στις κατασκευές. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε νέους συναδέλφους ή και άλλες κοινότητες με προσπάθειες και projects που τρέχουμε ανά καιρούς.

Δημήτρης Φαργκάνης (Lavart) – Ποιες είναι οι δράσεις τους A.S.52 μέχρι τώρα; Ποιες είναι οι ενέργειες που έχετε κάνει και σε τι έχετε βοηθήσει;

Σάκης Αλήτσιος (Art Street 52) – Σαν ArtStreet52 και με την πολύτιμη βοήθεια της Ομάδας Ελλήνων Ξυλοτορναδόρων ξεκινήσαμε έναν πανελλήνιο φιλανθρωπικό διαγωνισμό με όνομα TopBattle.  Ο διαγωνισμός αφορά τους κατασκευαστές ξύλινων αντικειμένων. Φτιάχνουμε όλοι ξύλινες σβούρες και ξύλινα παιχνίδια με σκοπό να τις δωρίσουμε σε οργανισμούς . Πέρσι συγκεντρώσαμε 250 σβούρες και παιχνίδια τα οποία δωρήθηκαν στον Άγιο Στυλιανό Θεσσαλονίκης, ενώ φέτος φτάσαμε τις 400 σβούρες για τον Σύλλογο Συζωή. Ευελπιστούμε για το TopBattle του 2019 να ανοίξουμε τον διαγωνισμό σε παγκόσμια κλίμακα ώστε να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο. Αν μου επιτρέπεται θα ήθελα να σου εκμυστηρευτώ κάτι που κανονικά δεν θα το έλεγα, απλά θέλω να τιμήσω τους φίλους μου που με βοήθησαν να το πραγματοποιήσουμε. Πέρσι, λοιπόν, το καλοκαίρι του 2017, μας έκανε την τιμή το Make A Wish Ελλάδος να κάνουμε ένα παιδάκι χαρούμενο φτιάχνοντάς του ένα δικό του αληθινό κάστρο. Πολλές φορές ένα χαμόγελο είναι αρκετό για να σε αποζημιώσει για ότι δουλειά και προσπάθεια έχεις κάνει και δηλώνουμε διαθέσιμοι καθώς είναι χαρά μας να βοηθούμε όπου και όσο περισσότερο μπορούμε και στο μέλλον. Δημήτρης Φαργκάνης (Lavart) – Τι σκέφτηκες πριν δημιουργήσεις την κοινότητα; Ποια η ανάγκη σου;

Σάκης Αλήτσιος (Art Street 52) – Ο λόγος που ξεκίνησα το ArtStreet52 ήταν η ανάγκη για εξωστρέφεια. Η ανάγκη για επικοινωνία με τον κόσμο. H ομάδα δεν ξεκίνησε με το που άρχισα να δημιουργώ αλλά αυτό έγινε, ας πούμε, όταν ένοιωσα έτοιμος να δείξω προς τα έξω τα έργα μου. Γνώστες του αντικειμένου αλλά και απλός κόσμος αγκάλιασαν και πλαισίωσαν την ομάδα μας από τις πρώτες μέρες.

Δημήτρης Φαργκάνης (Lavart) – Αλήθεια, γιατί στράφηκες προς αυτή την κατεύθυνση και ποια η προηγούμενη σχέση σου με το ξύλο ή ακόμη και τα “unique masterpieces” όπως χαρακτηριστικά αναφέρετε;

Σάκης Αλήτσιος (Art Street 52) – Θα έλεγα πως από μικρός είχα μια περίεργη σχέση με την τέχνη. Ξεκίνησα τις πρώτες μου δημιουργικές προσπάθειες με το Graffiti. Έπειτα με τράβηξε το γραμμικό σχέδιο και η διακοσμητική. Όντας παιδί από οικογένεια επιπλοποιών τα παιδικά μου χρόνια… όταν δεν ζωγράφιζα στο σχολικό μου τετράδιο, τα θυμάμαι μέσα στο εργαστήριο του πατέρα και του θείου μου. Έτσι λοιπόν το πάντρεμα της ζωγραφικής, του σχεδίου, και του ξύλου θα έλεγα πως ήταν πέρα από προσωπικό μεράκι και μια συγκυρία καταστάσεων. Δημήτρης Φαργκάνης (Lavart) – Γιατί ποντάρεις στην κοινότητα; Γιατί δεν το έκανες μόνος σου και είχες την ανάγκη να εγκολπώσεις αντίστοιχους δημιουργούς με εσένα μέσα στο ArtStreet52;

Σάκης Αλήτσιος (Art Street 52) – Δεν έχει πιο πολύ πλάκα; Δεν είναι πιο διασκεδαστικό και δημιουργικό να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που έχετε την ίδια τρέλα; Τι ποιο όμορφο να είσαι μαζί με πέντε – δέκα άτομα και να ανταλλάζεις απόψεις, ιδέες, εμπνεύσεις και προβληματισμούς.

Δημήτρης Φαργκάνης (Lavart) – Γιατί “ArtStreet – 52”;

Σάκης Αλήτσιος (Art Street 52) – ArtStreet52 . Ελληνιστί Οδός Τέχνης 52. Όπως σου έλεγα πιο πριν, οι πρώτες μου προσπάθειες έγιναν μέσω του Graffiti. Η περισσότερο διαδεδομένη Street Art παγκοσμίως. Οπότε, ψάχνοντας το όνομα του project που είχα στο μυαλό μου θέλησα να παντρέψω τον παλιό με έναν νέο στόχο. Ο αριθμός 52 λοιπόν είναι ένας προσωπικός μου στόχος που επίτρεψέ μου να κρατήσω ακόμα για εμένα και την ομάδα μας! Δημήτρης Φαργκάνης (Lavart) – Τι θα έλεγες στους νέους δημιουργούς, στους ανθρώπους που έχουν ξεκινήσει τώρα να κάνουν μόνοι τους πράγματα πάνω στο ξύλο; Πες τους μερικά πράγματα με βάση την εμπειρία σου. Τι θα τους συμβούλευες να κάνουν;

Σάκης Αλήτσιος (Art Street 52) – Πρώτα απ όλα θα ήθελα να σταθώ στα μέτρα ασφαλείας. Όλα τα εργαλεία μας είναι αρκετά επικίνδυνα και πολλές φορές τρομάζουν ακόμα και τους πιο έμπειρους χειριστές. Μεγάλη προσοχή λοιπόν! Έπειτα, θα ήθελα να τους πω πως χρειάζεται τεράστια υπομονή και επιμονή. Ένα ξύλο χωρίς αυτά τα δύο είναι κούτσουρο για το τζάκι. Κανείς μας δεν πήρε ένα ξύλο και με την πρώτη έβγαλε το έργο τέχνης που θα έμπαινε σε gallery. Θέλει δουλειά, αφοσίωση, φαντασία, μελέτη και πειράματα… Πολλά πειράματα…

Δημήτρης Φαργκάνης (Lavart) – Ποιοι είναι οι άμεσοι και ποιοι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του project;

Σάκης Αλήτσιος (Art Street 52) – Ο άμεσός μας στόχος αρχικά είναι το TopBattle2019 να πάει όσο καλύτερα γίνεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ούτως ώστε όπως σου προείπα, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Μακροπρόθεσμα, είμαστε σε συνεχή αναζήτηση εμπνεύσεων και δημιουργίας έργων, ώστε να πάρουμε μέρος σε κάποιες εκθέσεις όπου θα μπορέσει ο κόσμος να δει από κοντά τα έργα μας. Όπως και να το κάνουμε, διαφορετικά αναδεικνύεται ένα έργο από φωτογραφίες και αλλιώς από κοντά. Δημήτρης Φαργκάνης (Lavart) – Ποιο είναι το μυστικό για να πετύχει ένας καινούργιος δημιουργός σε οτιδήποτε καινούργιο θέλει να ξεκινήσει; Όπως αυτό που κάνατε εσείς για παράδειγμα.

Σάκης Αλήτσιος (Art Street 52) – Πιστεύω πως υπάρχουν δύο δρόμοι να ακολουθήσει κανείς. Ο ένας είναι να κάνεις κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο, κάτι πρωτότυπο. Ο άλλος δρόμος είναι να κάνεις αυτό που έχουν κάνει ήδη κάποιοι άλλοι αλλά όσον το δυνατόν καλύτερα γίνεται. Φυσικά και οι δύο επιλογές θέλουν το προσωπικό σου στοιχείο. Την έμπνευσή σου. Τη σφραγίδα σου. Αυτό που κάναμε εμείς, θεωρώ πως έχει στοιχεία και από τους δύο δρόμους. Έχουμε πάρει την παραδοσιακή τέχνη του ξυλότορνου και της ξυλογλυπτικής, και την συνδυάσαμε με την φρεσκάδα της νέας τάσης των community, του ίντερνετ και της επικοινωνίας.

Δημήτρης Φαργκάνης (Lavart) – Σάκη, τι είναι Τέχνη ;

Σάκης Αλήτσιος (Art Street 52) – Δεν έχω την παραμικρή ιδέα τι είναι τέχνη και λογικά θα το ψάχνω για πολλά χρόνια ακόμα. Θεωρώ πως είμαι πολύ μικρός για να βγάλω τον ορισμό της Τέχνης που όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι και καλλιτέχνες αναζητούσαν. Ίσως τέχνη να είναι η καλή αισθητική, ίσως πάλι και όχι. Με βρίσκει εκατό τις εκατό σύμφωνο ένα γνωμικό του Καβάφη. «Και τι άλλο είναι η Τέχνη παρά λεπτομέρειες».

Δείτε τις δημιουργίες του Art Street 52 στο επίσημο site.

Συνέντευξη: Δημήτρης Φαργκάνης (Lavart)

Φωτογραφίες: Πηνελόπη Μαμάη (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr