Search
Close this search box.
φάλαινα

Γιατί ο πλανήτης μας χρειάζεται περισσότερα… κόπρανα φάλαινας!

Οι μπλε φάλαινες πρόκειται για γίγαντες που μπορούν να φτάσουν τα 34 μέτρα σε μήκος, ενώ το βάρος τους συχνά ξεπερνά τους 190 τόνους.

Μαζί με τα άλλα είδη των κητοειδών όπως οι μεγάπτερες και οι γκρι φάλαινες αποτελούν μερικά από τα μεγαλύτερα ζώα του πλανήτη.
Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι τα συγκεκριμένα θαλάσσια κήτη καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες τροφής.
Μια νέα έρευνα αποκάλυψε ότι οι μπαλενοφόρες φάλαινες τρώνε τρεις φορές περισσότερη τροφή απ’ όσο υπολογιζόταν μέχρι σήμερα.

Γιώργος Παπανδρέου: Nα αποποινικοποιηθεί η κάνναβη – Να είμαστε όλοι μέτοχοι στο Facebook

Κι αυτό σημαίνει ότι αφοδεύουν και περισσότερο από τις έως τώρα εκτιμήσεις.
Κι αυτό είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολύ καλά νέα για όλους εμάς.
Τα «κόπρανα» της φάλαινας αποτελούν μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

«Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε τις φάλαινες και να σιγουρευτούμε ότι ευημερούν στους σημερινούς ωκεανούς, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πόση τροφή χρειάζονται για να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν» ανέφερε ο Μάθιου Σάβοκα, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και μεταδιδακτορικός φοιτητής του πανεπιστημίου Stanford University, μιλώντας στο Inverse.

Οι φάλαινες βρέθηκε ότι καταναλώνουν τρεις φορές περισσότερη λεία απ’ ό,τι υπολογιζόταν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Για παράδειγμα, μια ενήλικη μπλε φάλαινα του βόρειου Ειρηνικού (Balaenoptera musculus) θα καταναλώσει 16 τόνους κριλ σε μια μέρα – το κριλ είναι το μικρότερο είδος οστρακόδερμου και θεωρείται θεμελιώδης κρίκος στη βάση της τροφικής αλυσίδας των ωκεανών.

Σοκ στη Λαμία: Δάσκαλος χτύπησε με μπουνιές γονιό μπροστά στα παιδιά!

Ενώ μια μαύρη φάλαινα του βόρειου Ατλαντικού θα καταναλώσει 5 τόνους ζωοπλαγκτόν στο ίδιο διάστημα.
Όταν οι φάλαινες αφοδεύουν, ανακυκλώνουν θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου και του σιδήρου, πίσω στους ωκεανούς.
Αυτά τα θρεπτικά συστατικά αποτελούν με τη σειρά τους τροφή για μικρότερα πλάσματα όπως το φυτοπλαγκτόν και αυτό γίνεται λεία για το κριλ, διατηρώντας έτσι την ισορροπία στα πολύπλοκα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Όμως, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση των φαλαινών έχει επιβραδύνει τον ρυθμό αυτής της ανακύκλωσης θρεπτικών συστατικών σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τον επιστήμονα.
Ο Σάβοκα και οι συνεργάτες του ελπίζουν ότι η συγκεκριμένη μελέτη θα βοηθήσει στην αναγνώριση της οικολογικής σημασίας των μπαλενοφόρων φαλαινών και θα συμβάλει στις προσπάθειες για την προστασία τους, βοηθώντας κατ’ επέκταση στην ισορροπία όλων των οικοσυστημάτων του πλανήτη μας.

Ποιος είναι ο Γιοχάνες Βερμέερ που τιμά σήμερα η Google

Πηγή 

Πηγή εξωφύλλου 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr