Η μνήμη και η λήθη σε ένα «διάλογο» με τη ζωγραφική και τη γλυπτική

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί από τις 16 Νοεμβρίου έως τις 25 Φεβρουαρίου την Έκθεση του Αμερικανού καλλιτέχνη Mike Kelley, η οποία αποτελεί και την πρώτη ατομική του έκθεση στη χώρα μας και παραγωγή του Οργανισμού ΝΕΟΝ.

Ο τίτλος της έκθεσης Fortress of Solitude είναι ίσως σε κάποιους γνωστούς. Πρόκειται για ένα φανταστικό τόπο στα κόμικς με κεντρικό ήρωα τον Superman. Έτσι και ο Kelley εμπνέεται από την μοναξιά, όπως τη βίωνε και ο γνωστός υπερήρωας, αλλά κυρίως τα έργα του περιγράφουν την ατέρμονη αίσθηση της απατρίας.Επηρεασμένος από την ανώφελη προσπάθεια να επιστρέψει σπίτι, ο καλλιτέχνης μεταφέρει στην πρώτη μονογραφική έκθεσή του στην Αθήνα, το αίσθημα μοναξιάς και εξορίας. Το ταξίδι του καλλιτέχνη από το 1954 μέχρι την αυτοκτονία του το 2012, και οι επιρροές που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτών των έργων, τον ανέβασαν στο βάθρο των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα.

Οι πίνακες του «μιλούν» και  αναδεικνύουν το πως ο καθένας μας προσδιορίζεται από τις αναμνήσεις του παρελθόντος. Άλλωστε αυτό είναι ένα θέμα που οδήγησε τον Kelley σε αυτά τα περίεργα ψυχοδράματα. Τα έργα του μαρτυρούν μια καταπίεση στην συνείδηση του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος προσπαθεί να προσδιοριστεί με βάση ανούσιες και ασταθείς αναμνήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Έκθεση έχει αναλάβει ο γνωστός συγγραφέας και επιμελητής στο χώρο των εικαστικών τεχνών, Douglas Fogle, παρουσιάζοντας δημιουργίες από όλη την σταδιοδρομία του Kelley.

Πηγή φωτό

Κοινοποίηση:

Σχόλια

No more articles
Ξεναγήσεις στην έκθεση Ο Πανελλήνιος Πόθος – Απο-τυπώματα ελληνικότητας

Close