YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
Φιλική Εταιρεία

Φιλική εταιρεία: Η αδελφότητα πίσω από την επανάσταση (Βιβλίο)

Κυκλοφορεί σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και την Κάπα Εκδοτική το νέο θεατρικό έργο της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση».

φιλική εταιρεία
Φιλική Εταιρεία

Πρόκειται για πρωτότυπο κείμενο το οποίο βασίζεται σε έρευνα των δύο συγγραφέων-ερευνητών. Στο δωδέκατο έργο τους η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης συνδυάζοντας ιστορικά γεγονότα με μυθοπλασία, ξετυλίγουν ‘επί σκηνής’ το μελαγχολικό νήμα που διατρέχει τις ζωές των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, από το τρελό και παθιασμένο όραμα της εθνικής ανεξαρτησίας ως το σκληρό και μοναχικό βίωμα της προσωπικής προδοσίας.

Αυτόματο μηχάνημα με δωρεάν διηγήματα αποκτά η Νέα Υόρκη!

Συνδυάζοντας ιστορικές μελέτες, αναλύσεις, άρθρα και τεκμήρια με μυθοπλασία, προσθέτοντας θραύσματα του Ρήγα, του Βαλαωρίτη, του Μπάιρον, του Σεφέρη και του Ιερολοχίτη Γεωργίου Λασσάνη και εμπνεόμενο από μουσικές και οπτικές αναφορές της εποχής, το νέο θεατρικό έργο «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση», αναζητά κάτω από τα επίσημα ιστορικά αφηγήματα και παράλληλα με το πλούσιο μυστικιστικό πέπλο που καλύπτει τη δράση της Φιλικής Εταιρείας, το σιωπηλό ερώτημα που στέκεται μετέωρο πίσω από τις ζωές των ανθρώπων που την εμπνεύστηκαν. Αναζητά την ανθρώπινη διάσταση των ιστορικών προσώπων, πίσω από τα άψυχα κάδρα της συλλογικής μας μνήμης και των στερεοτυπικών τους αναπαραστάσεων. Αναζητά το πώς γεννάται μια ηρωική προσωπικότητα, πώς σμιλεύεται μέσα σε έναν άνθρωπο η τεράστια δύναμη που χρειάζεται για να εναντιωθεί στον δυνάστη του με κάθε κόστος.

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2021 σε θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Η παράσταση περιόδευσε με μεγάλη επιτυχία στους εννέα ανοιχτούς χώρους των Μουσείων του Δικτύου ΠΙΟΠ ανά την επικράτεια και στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος στην Αθήνα. Η παράσταση θα παρουσιαστεί την άνοιξη του 2022 και στο θέατρο THE TANK στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης για τρεις βραδιές με αγγλικούς υπέρτιτλους.

Το βιβλίο προλογίζει ο Αν. Καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γρηγόρης Ιωαννίδης.

Ένα σκοτεινό δωμάτιο: Το νέο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά

 

Απόσπασμα από τον πρόλογο του Γρηγόρη Ιωαννίδη
«Η ενδελεχής έρευνα και η μανιακή κατάδυση των δύο συγγραφέων, Ιόλης Ανδρεάδη και Άρη Ασπρούλη, στα κείμενα, στην αλληλογραφία και την μακρά βιβλιογραφία της Επανάστασης, δεν έφερε στο φως μόνο τον βίο των τριών Φιλικών, αλλά κάτι βαθύτερο, αγνότερο και ουσιαστικότερο, κάτι που δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους, αλλά μπορεί να απλωθεί και στους άλλους αγωνιστές, μέχρι να ερμηνεύσει το ανερμήνευτο κέντρο της Επανάστασης. Τι είναι αυτό; Πρόκειται για τον «Ιερό Έρωτα», μια έννοια ρομαντικής ενόρασης παρμένη αρχικά από τον Υψηλάντη, που διαχέεται σε όλους τους μύστες του Αγώνα. Αποκλειστικά στους δύο συγγραφείς οφείλουμε την ανάδυση της συγκλονιστικής αυτής ιδέας από τα πνευματικά υπόγεια του έθνους μας στην επιφάνεια της θεατρικής μας ζωής».

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
Στέλιος-Αϊβαζόγλου-Banner-mobile
Στέλιος-Αϊβαζόγλου-desktop-mobile
YelloWizard.gr