Search
Close this search box.
Φεστιβάλ Freiraum

Φεστιβάλ Freiraum: Η Ελευθερία και η Τέχνη στην Ευρώπη σήμερα

Φεστιβάλ Freiraum: Η Ελευθερία και η Τέχνη στην Ευρώπη σήμερα

Ένα πανευρωπαϊκό υβριδικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται ταυτόχρονα στο διαδίκτυο και σε 22 πόλεις της Ευρώπης, σε συνεργασία με περισσότερους από 40 φορείς, με πρωτοβουλία του Goethe-Institut.

30 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2020

www.freiraumfestival.eu

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο πανευρωπαϊκό φεστιβάλ Freiraum κατέχει η Θεσσαλονίκη, μέσα από το πρόγραμμα Common Lab του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX, σε συνεργασία με την ΔΕΘ-HELEXPO, το Freiraum και το Ινστιτούτο Hyperwerk για τον Μεταβιομηχανικό Σχεδιασμό (Βασιλεία).

Το Common Lab έχει σαν αποστολή την δημιουργία ενός Εγχειριδίου Κοινωνικής Καινοτομίας μέσω της Τέχνης, με στόχο να βοηθηθούν κοινότητες που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους κρίση (www.commonlab.info). Αν και δεν σχεδιάστηκε με γνώμωνα την παρούσα πανδημική κρίση, το Common Lab δεν μπορούσε παρά να ανταποκριθεί σ’αυτήν – όχι αλλοιώνοντας την βασική του αποστολή αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα δεδομένα, και κυρίως την ανάγκη προετοιμασίας για την επόμενη μέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Common Lab έχει ήδη πραγματοποιήσει τη σειρά διαδικτυακών εργαστηρίων How To (Απριλιος-Ιούλιος 2020), σε συνεργασία με την εικαστικό Έλλη Χρυσίδου, την αρχιτέκτονα Λίνα Μαντίκου, ειδικούς από διαφορετικούς τομείς, και με τη συμμετοχή πάνω από 85 ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κοινός στόχος των εργαστηρίων αυτών ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας κοινότητας στη διαδικτυακή συνθήκη, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και τα εργαλεία που προσφέρει -μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης- ως ουσιαστικά εργαλεία επικοινωνίας, ανίχνευσης και εύρεσης ενός κοινού τόπου.

Ταυτόχρονα, το Common Lab ξεκίνησε ήδη από τον Ιούνιο το project State of the Arts, που διερευνά τον γενικότερο ρόλο της τέχνης και τις προκλήσεις όσον αφορά την παραγωγή, την διάχυση και την πρόσληψη του έργου τέχνης υπό τις νέες συνθήκες.

Μετά από μία αρχική συζήτηση με ειδικούς από τον χώρο της τέχνης, του θεάτρου και της περφόρμανς, το Common Lab συμμετέχει με το project State of the Arts στο Διαδικτυακό Συνέδριο του Φεστιβάλ Freiraum, η τελευταία μέρα του οποίου, 1 Νοεμβρίου, θα είναι αφιερωμένη στη θεματική αυτή και πιο συγκεκριμένα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με: τον ρόλο των φορέων της τέχνης, τον εκδημοκρατισμό στην πρόσβαση της τέχνης, τις εναλλακτικές ανθεκτικές οικονομίες στο χώρο της τέχνης και τον χαρακτήρα του καλλιτέχνη ως entrepreneur και ως δημιουργού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, παρουσιάσεις, καθώς και έργα τέχνης που έχουν φτιαχτεί ειδικά, είτε ως σχόλια στης θεματικές που θα συζητηθούν, είτε ως διερεύνηση νέων φορμά.

Πέρα από το περιεχόμενο του Φεστιβάλ, το Common Lab συμβάλλει καθοριστικά και στην παρουσίασή του, μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο στούντιο που θα στηθεί στον χώρο του Goethe-Institut Thessaloniki, από όπου θα γίνει η ζωντανή αναμετάδοση του τριήμερου συνεδρίου του Φεστιβάλ. Το Φορητό Στούντιο συνδυάζει τις δυνατότητες ενός ευέλικτου τηλεοπτικού στούντιο και μιας πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης (zoom) και κάνει εφικτή την ψηφιακή συνάντηση των συμμετεχόντων ομιλητών και καλλιτεχνών, των φορέων και του κοινού από όλο τον κόσμο. Το στούντιο στήνεται εντός της Φορητής Σκηνής του Freiraum – μίας φωτεινής εγκατάστασης/εργαλείου που ενεργοποιεί (δημόσιους) χώρους και κοινότητες, προσφέροντας έναν κοινό τόπο -ένα ασφαλές πλαίσιο, ένα freiraum- για συμμετοχικές, επιτελεστικές και συλλογικές δράσεις. Τα δύο αυτά μοναδικά εργαλεία αποτελούν εξέλιξη των αντίστοιχων εργαλείων που είχαν αναπτυχθεί μέσα από το πρόγραμμα LABattoir της ArtBOX σε συνεργασία μεταξύ άλλων και του Goethe-Institut Thessaloniki.

Ομιλητές:

Julieta Aranda (καλλιτέχνης, συν-διευθύντρια του e-flux)

Rudolf Bartsch (Διευθυντής του Goethe-Institut Thessaloniki)

Mark Beasley (επιμελητής, Pace Gallery, Νέα Υόρκη)

Ash Bulayev (Διευθυντής του προγράμματος AiR της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, και ανεξάρτητος επιμελητής)

Ηλειάνα Δημάδη (Υπεύθυνη Δραματουργίας, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση)

Johannes Ebert (Γενικός Διευθυντής του Goethe-Institut)

Eric Ellingsen (αρχιτέκτων τοπίου, καλλιτέχνης)

Helgard Haug (συγγραφέας, σκηνοθέτης, ιδρυικό μέλος των Rimini Protokoll)

Λίνα Μαντίκου (αρχιτέκτων)

Daria Mille (επιμελήτρια, ZKM – Centre for Art and Media, Καρλσρούη)

Thomas Oberender (Καλλιτεχνικός Διευθυντής και CEO του Berliner Festspiele/Gropiusbau)

Χρήστος Σαββίδης (ιδρυτικός διευθυντής της ArtBOX, καλλιτεχνικός διευθυντής του Freiraum Festival)

Gregory Sholette (καλλιτέχνης, συγγραφέας, ακτιβιστής και δάσκαλος)

Rirkrit Tiravanija (καλλιτέχνης)

Mark Titchner (καλλιτέχνης)

Ben Vickers (Chief Technology Officer, Serpentine Galleries)

Καλλιτέχνες: Ηλίας Αδάμ, Δανάη Θεοδωρίδου & Δημήτρης Παπαγεωργίου, Μανώλης Τσίπος, Έλλη Χρυσίδου, Silvia Amancei & Bogdan Armanu, Bastian Hoffmann, Katie Lock & Jane Dudman

Συντονισμός συζητήσεων: Σωτήριος Μπαχτσετζής (θεωρητικός τέχνης, επιμελητής, ArtBOX.gr), Λυδία Χατζηιακώβου (επιμελήτρια, ArtBOX.gr)

Πρακτικές πληροφορίες:

Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό δωρεάν.

Θα προβάλλεται ζωντανά μέσα από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ: www.freiraumfestival.eu και μέσα από το YouTube.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ερωτήσεις μέσω chat.

Ημερομηνίες & Ώρες:

Freiraum Festival 2020

The State of Freedom in Europe Today: 30/10, 19:30-22:30 & 31/10, 15:00-19:30

The State of the Arts by Common Lab: 1/11, 15:00-20:30

 

Γενικά για το Φεστιβάλ Freiraum

Η πλατφόρμα Freiraum παρουσιάζει το Φεστιβάλ Freiraum 2020: ένα συνεργατικό, αποκεντρωμένο, εκδημοκρατισμένο φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα στον φυσικό και τον ψηφιακό χώρο. Το Φεστιβάλ Freiraum δημιουργήθηκε συλλογικά, από περισσότερους από 40 φορείς σε όλη την Ευρώπη. Περιλαμβάνει ένα συνέδριο που θα μεταδοθεί ζωντανά στο διαδίκτυο, με 61 ομιλίες και 14 καλλιτεχνικές παρεμβάσεις σε 13 ώρες προγράμματος, καθώς και 23 τοπικές εκδηλώσεις, που καταπιάνονται με δύο ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα, που έχουν αναδυθεί έντονα εξαιτίας της πρόσφατης πανδημικής κρίσης: την  “Κατάσταση της Ελευθερίας στην Ευρώπη σήμερα: συνεχιζόμενη βιοπολιτική κρίση και κοινωνικά κινήματα” και την “Κατάσταση της Τέχνης: νέες μορφές και κοινό”. Κατά τη διάρκεια τριών ημερών στο τέλος Οκτωβρίου (30/10-1/11), καθιερωμένοι στοχαστές και κοινό σε όλη την Ευρώπη συγκεντρώνονται, για να συζητήσουν τα θέματα αυτά, διαδικτυακά και δια ζώσης, σε ειδικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις που μεταμορφώνουν το τοπικό σε υποκειμενικό κέντρο.

To Common Lab είναι ένα πρόγραμμα του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX σε συνεργασία με την ΔΕΘ-HELEXPO, στο πλαίσιο του προγράμματος Πρωτοβουλιών Αριστείας 2020 του Goethe-Institut.

Συνεργαζόμενοι φορείς:

Hyperwerk Institut for Postindustrial Design (Βασιλεία)

Πλατφόρμα Freiraum

Οργάνωση-Υλοποίηση: Goethe-Institut Thessaloniki

Γενική Διεύθυνση: Rudolf Bartsch (Διευθυντής, Goethe-Institut Thessaloniki)

Γενικός Συντονισμός: Άρης Καλόγηρος (Υπεύθυνος Πολιτιστικού Τμήματος, Goethe-Institut Thessaloniki)
Συντονισμός για την ΔΕΘ HELEXPO: Βίκυ Δαλκράνη (Διευθύντρια Ινστιτούτου Εκθεσιακών Ερευνών – ΔΕΘ), Δημήτρης Κουρκουρίδης (Ερευνητής, ΙΕΕ – ΔΕΘ)

Κεντρική ιδέα, Συντονισμός: ArtBOX.gr

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Χρήστος Σαββίδης (ArtBOX.gr)

Επιμέλεια: Λυδία Χατζηιακώβου (ArtBOX.gr)

Επιστημονικός Σύμβουλος: Σωτήριος Μπαχτσετζής (ArtBOX.gr)

Έρευνα: Max Spielmann – Rainer Rosegger (Hyperwerk Institute for Postindustrial Design Basel)

Φεστιβάλ Freiraum

Διοργάνωση: Goethe-Institut Brüssel

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Goethe-Institut Brüssel & ArtBOX

Διοργάνωση Συνεδρίου State of the Arts: Common Lab project – Goethe-Institut Thessaloniki & ArtBOX

Συντονισμός: Άρης Καλόγηρος – Goethe-Institut Thessaloniki

Βοηθοί Παραγωγής: Γιάννης Φουρκιώτης, Κωνσταντίνος Χατζηανδρέου

Ζωντανή Μετάδοση-Σκηνοθεσία: Γιώργος Κόγιας, Θοδωρής Κόγιας, Μαρία Καβαλιώτη

Τεχνική κάλυψη: Διαπασών

Κάμερα, Μοντάζ: Γιάννης Αγγελάκης, Βίκυ Εδιάρογλου

Τεχνικοί Σύμβουλοι-Υποστήριξη: Hyperwerk Institute for Postindustrial Design Basel

Περισσότερες πληροφορίες:

ArtBOX, info@artbox.gr, 2310.22.46.26, www.commonlab.info

To Common Lab στηρίζεται στην εμπειρία του προγράμματος LABattoir που όπως ήταν προγραμματισμένο ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2019 (www.labattoir.org).

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr