Search
Close this search box.

Εργαστήριο με τον Γιάννη Φραγκούλη: «Κινηματογράφος : από την ιδέα στην υλοποίηση μιας ταινίας»

Το κοινωνικό εργαστήρι Κήπος Σεμινάρια
διοργανώνει το εργαστήριο
«Κινηματογράφος :
από την ιδέα στην υλοποίηση μιας ταινίας»
Εισηγητής: Γιάννης Φραγκούλης

Έναρξη: 30/11/2017
Λήξη: 28/06/2018

Aνοιχτή συνάντηση γνωριμίας την Πέμπτη 30/11 στις 20:00

Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί σε τρεις κύκλους.

1ος Κύκλος:
Ξεκινάμε από την αρχική ιδέα, η οποία μπορεί να είναι μία άποψη, ένα μυθιστόρημα, ένα ποίημα ή ένα γεγονός. Αυτή η πρόταση θα δουλευτεί ομαδικά, παράλληλα με τη διδασκαλία της θεωρίας της αφήγησης, ανάλυση χαρακτήρων, σύνθεση των αφηγηματικών χαρακτήρων, τελική δομή του σεναρίου.  Ο κύκλος ολοκληρώνεται με τη συγγραφή του σεναρίου.

2ος Κύκλος
Μαθαίνουμε τα ρεύματα του κινηματογράφου, τα διαφορετικά είδη του, προετοιμάζουμε την παραγωγή της ταινίας, τη σκηνοθεσία στον ενιαίο παραστατικό χώρο. Θα γίνονται ασκήσεις, κινηματογράφηση μιας σεκάνς, πάνω σε ένα σενάριο που είτε θα δοθεί είτε θα γραφτεί ομαδικά. Ο δεύτερος κύκλος ολοκληρώνεται με τη διδασκαλία της σκηνοθεσίας και την προετοιμασία της παραγωγής.

3ος Κύκλος
Η πρακτική του μοντάζ (εργασία σε πρόγραμμα με ένα υπολογιστή) και η προώθηση της ταινίας (δελτίο τύπου, αναζήτηση φεστιβάλ, αναζήτηση εταιρειών διανομής). Ο τρίτος κύκλος αφορά στην ολοκλήρωση της κινηματογραφικής διαδικασίας.

Στο τέλος θα παραχθούν μία ή δύο ταινίες.
Mε τη διακριτική παρακολούθηση και επιμέλεια του διδάσκοντος, στο τέλος, θα παραχθεί η ταινία μικρού μήκους, η οποία θα είναι προϊόν συλλογικής εργασίας, από την ιδέα, το σενάριο, το μοντάζ, την προώθησή της.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου θα προβάλλονται αποσπάσματα ταινιών, πάνω στα οποία θα αναφερόμαστε για την καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας κάθε σκέλους υλοποίησης μίας ταινίας.

Λίγα λόγια για τον εισηγητή Γιάννη Φραγκούλη

Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960. Σπούδασε χημεία και φωτογραφία στην ΑΚΤΟ. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το MasterinArts, από το MiddlesexUniversity, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα».

Το 1989 άρχισε να αρθρογραφεί και το 1990 ξεκίνησε να γράφει κριτικές κινηματογράφου. Το 1992 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφουκαι της FIPRESCI. Το 1994 έγινε μέλος του «Μικρό» (Σωματείο για την ταινία μικρού μήκους), Το 2000 ξεκίνησε να διδάσκει σε σεμινάρια κινηματογράφου στην Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), στο «Μικρό», στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας κ.ά. Συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές στα Κρατικά βραβεία ποιότητας και σε Φεστιβάλ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Εργαστηρίου Almakalma, το οποίο ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο.

Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Εξόρμηση, στην Αθηναϊκή, στη Νίκη, στο Μανδραγόρα, στην Ουτοπία, στη Σύγχρονη Εκπαίδευση, στο Αλμανάκ της ΠΕΚΚ κ.ά. Ίδρυσε το περιοδικό «αντι-Κινηματογράφος», το 1992, το περιοδικό «Κινηματογράφος και Επικοινωνία», το 2000. Επιμελήθηκε και συνπαρουσίασε την εκπομπή «Cineπλάνο», στο 902TV, από το 2008 έως το 2009. Ήταν υπεύθυνος για τους διαδικτυακούς τόπους www.cinemainfo.gr και www.theaterinfo.gr. Ίδρυσε και διεύθυνε το http://greeceactuality.wordpress.com. και τώρα το www.filmandtheater.gr και το www.thessalonikinfo.gr. Έχει μεταφράσει το βιβλίο του JeanMitry, «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», έχει γράψει τα βιβλία «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, το 2006, «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών (Σειρά νεανική Βιβλιοθήκη), «Κώστας Φέρρης», εκδ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις, όπως το Αφιέρωμα στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο, το 2002, την Εβδομάδα Κλασικού Ιαπωνικού Κινηματογράφου και την Εβδομάδα Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το 2002, ως μέλος της Π.Ε.Κ.Κ. Είναι ιδρυτής της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris, η οποία δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Διευθύνει το Αφηγηματικό Εργαστήριο Fabula, που ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο. Έχει σκηνοθετήσει τρείς ταινίες μικρού μήκους, οι δύο πτυχιακές για το Master στο πανεπιστήμιο Middlesex, και την ταινία-ντοκιμαντέρ «Στιγμή απολιθωμένη».

Ο εισηγητής θα φέρει τη δική του κάμερα, την οποία μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν οι συμμετέχοντες για να εξοικειωθούν και να εφαρμόσουν αυτά που έχουν μάθει στη θεωρία. Με αυτή την κάμερα θα γίνουν τα γυρίσματα της ταινίας, στο τέλος του σεμιναρίου.
Αν κάποιος έχει δική του κάμερα, μπορεί να τη φέρει και να δουλέψουμε και με αυτή. Με τον υπολογιστή του διδάσκοντα θα γίνουν τα μαθήματα του μοντάζ και το μοντάζ της ταινίας.

Ο πρώτος κύκλος του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί σε οκτώ δίωρες συναντήσεις κάθε Πέμπτη 20:00-22:00 και το συνολικό του κόστος θα είναι 100 ευρώ (90 ευρώ φοιτητών/ ανέργων).
Ο δεύτερος κύκλος του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί σε δέκα δίωρες συναντήσεις και το συνολικό του κόστος θα είναι 120 ευρώ (110 ευρώ φοιτητών/ ανέργων).
Ο τρίτος κύκλος του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί σε δώδεκα δίωρες συναντήσεις και το συνολικό του κόστος θα είναι 150 ευρώ (135 ευρώ φοιτητών/ ανέργων).

Πρόσκληση σε ανοιχτή συνάντηση γνωριμίας
Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στη συνάντηση γνωριμίας του σεμιναρίου την Πέμπτη 30/11 στις 20:00, όπου ο εισηγητής θα σας μιλήσει για το πρόγραμμα του σεμιναρίου και θα λυθούν τυχόν απορίες.

Πληροφορίες – εγγραφές :
Κήπος Σεμινάρια, Ορφανίδου 6, Θεσσαλονίκη
e:info@kipos-seminaria.gr / t: 2313078962 (6 -10 μ.μ.)
www.kipos-seminaria.gr
https://www.facebook.com/kipos.seminaria/
twitter.com/kiposseminaria

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr