Η ποιοτική εξυπηρέτηση είναι μια μορφή καλοσύνης.
Ο ιδρυτής και CEO του ομίλου λογιστικών υπηρεσιών KRS, έχει τρία post it στο γραφείο του που γράφουν «Don’t trust, verify!», «Η ποιοτική εξυπηρέτηση είναι μια μορφή καλοσύνης» και «Ο σκοπός καθορίζει την αξία της πληροφορίας».
Ο ίδιος έδωσε μια συνέντευξη στην «Καθημερινή» εξηγώντας το πως κατάφερε να εφαρμόσει στην ελληνική πραγματικότητα την εξάωρη εργασία με μισθό οκτάωρου.
Η πράξη του δίνει ελπίδα και έμπνευση στους επιχειρηματίες που επιθυμούν την εξέλιξη, αλλα δείχνει και το πως μπορούμε όλοι ως κοινωνία να συνεργαστούμε για ενα καλύτερο αύριο, με ποιοτικότερες συνθήκες διαβίωσης.
Το 2017, στα 31 του, ο Κωνσταντίνος Ράικος πέρασε έναν σοβαρό καρκίνο:
«Από το νοσοκομείο άρχισα να σκέφτομαι τρόπους πώς να λειτουργώ την εταιρεία μου απομακρυσμένα. Να δημιουργώ εφαρμογές και ένα σύστημα που θα βελτίωνε συνολικά την ποιότητα της δουλειάς μας», θυμάται μιλώντας στην «Καθημερινή».
Ο ίδιος εξήγησε το πως ξεκίνησε η μετάβαση:
«Σκοπός μας ήταν να πετύχουμε την εφαρμογή του 6ώρου». Πράγματι, από τον Οκτώβριο ξεκίνησαν με 6ωρη εργασία μόνο τις Παρασκευές και από τις αρχές του χρόνου το μέτρο ισχύει για όλα τα τμήματα και όλες τις ημέρες.
« Τις πρώτες δύο εβδομάδες οι άνθρωποι δεν μπορούσαν εύκολα να συνηθίσουν τους νέους χρόνους, ένιωθαν να πιέζονται. Εχουμε μπολιαστεί τόσο πολύ με την ιδέα του ωραρίου 9-5 που νιώθουμε ενοχές αν εργαστούμε λιγότερο», λέει ο κ. Ράικος. «Κι εγώ ο ίδιος έχοντας γαλουχηθεί από εφοπλιστές που πήγαιναν στο γραφείο στις 6 το πρωί, έκανα καιρό να ξεπεράσω ότι μπορώ να πηγαίνω στις 10 στη δουλειά. Είναι μια πεποίθηση που θεωρώ ότι πρέπει να σπάσει. Στην εταιρεία τη σπάσαμε ακαριαία. Δύο χρόνια το δουλεύαμε, αλλά δεν το πίστευαν ότι θα γίνει τελικά».
Ο ίδιος καταλήγει με το να διεκυκρινήσει τα εξής:
«Για όποιον νομίζει ότι είναι λούνα παρκ το γραφείο, να πω ότι δεν είναι. Δεν είμαι ανιδιοτελής άνθρωπος. Θεωρώ όμως ότι μπορούμε να επιβιώνουμε σε ένα win win περιβάλλον. Οταν πέρασα καρκίνο πέρασα κι εγώ μεγάλο άγχος επιβίωσης. Εγώ όμως είχα πρόσβαση σε ανθρώπους που μπορούσαν να με στηρίξουν, κάποιος που ζει με ένα μισθό;».
Ο Κωνσταντίνος Ράικος τόνισε πως ότι κατάφερε το αφιερώνει στη μνήμη της Ανθούλας Κατσαβούνη, της συνεργάτιδός του που το καλοκαίρι έφυγε από τη ζωή χτυπημένη από τον καρκίνο. Ηταν μόλις 40 ετών.
Η συνέντευξη δώθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Διαβάστε περισσότερα:
Φωτογραφία από τον χρήστη fauxels στο Pexels.